Počela da radi Akademija Šahovskog kluba Beograd

Beograd, 21. Juni 2012. PR Objave: Saopštenje -

PoÄela da radi Akademija Å ahovskog kluba Beograd

Prošle su decenije od poslednjih velikih uspeha naših šahista na međunarodnoj sceni, a iz godine u godinu situacija je sve sumornija. Ono malo dečaka i devojčica koji nagoveste ozbiljnije domete, bez sistematskog stručnog rada, brzo se utope u šahovsko sivilo ili potpuno napuste drevnu igru. Zbog toga raduje odluka Šahovskog kluba Beograd da se pokretanjem Aklademije posveti usavršavanju najmlađih.

Prošle su decenije od poslednjih velikih uspeha naših šahista na međunarodnoj sceni, a iz godine u godinu situacija je sve sumornija. Ono malo dečaka i devojčica koji nagoveste ozbiljnije domete, bez sistematskog stručnog rada, brzo se utope u šahovsko sivilo ili potpuno napuste drevnu igru. Zbog toga raduje odluka Šahovskog kluba Beograd da se pokretanjem Aklademije posveti usavršavanju najmlađih.

"Očigledno je da ovakav način rada sa mladima nedostaje našem šahu. Imamo četvoricu polaznika koji su u proteklih mesec dana pokazali veliko interesovanje i talenat. Želja nam je da omasovimo Akademiju, da imamo desetak talentovanih šahista i cilj je da oni jednog dana postanu velemajstori. Imamo odličan stručni kadar, znamo da radimo da radimo, jer podsećam da je iz našeg kluba potekao nekadašnji omladinski prvak sveta Igor Miladinović" kaže predsednik Akademije Milovan Mušović.

Akademija ŠK Beograd ima sopstveni program koji se oslanja na najbolje svetske škole.
"Najviše podseća na klasični ruski. Radićemo na principima šahovske klasike. Konsultovaćemo one koje su najbolji u šahu. Angažovaćemo iskusne velemajstore da protiv polaznika igraju hendikep mečeve. Nastojaćemo da deca što bolje usvoje moderne tehnologije, rad na računaru sa naprednim šahovskim programima" kaže jedan od predavača internacionalni majstor Jovan Todorović.

Plan je da nastava bude intenzivna, ali i da ostavlja polaznicma vremena i za redovno školovanje:
"Pošto je cilj da oni osim dobrih šahista budu i dobri učenici, organizovaćemo im dva tročasovna termina nedeljno, ali će dobijati veoma kvalitetne informacije. Imaće i domaće zadatke. Nećemo nastojati da od njih već u ovom uzrastu napravimo šahovske profesionalce, već da ih maksimalno razvijemo, pa ćemo videti kakav će biti konačni ishod. Osim mene predavači će biti velemajstori Bojan Vučković, Igor Miladinović i Veljko Jeremić, FIDE majstori Ivan Martić i Goran Biočanin. Dečaci su talentovani i očekujem da u narednih šest meseci pokažu osetan šahovski napredak, a za godinu dana i da budu nadomak titule FIDE majstora. Ako tako bude, znaćemo da smo na pravom putu" uveren je Jovan Todorović.

Prvu veliku priliku da pokažu koliko znaju Mihajlo Savić, Živojin Perović i braća Velimir i Aleksandar Ivić imali su u duelu sa Veljkom Jeremićem. Članovi i prijatelji kluba i roditelji, znatiželjno su pratili zbivanja za šahovskim tablama. Velemajstor je pobedio u hendikep meču sa 3:1, braća Ivić su  osvojili po pola poena. Jeremić je bio veoma zadovoljan svojim učenicima:
"Očigledno je da su potpuno posvećeni šahu. Tokom čitavog meča pažnja im je bila na visokom nivou, što je impresivno sobzirom na njihov uzrast. Dobro su se pripremili za partiju. Čak i u kritičnim trenucima su bili pribrani. Pokazali su zavidan potencijal. Naravno, moraće svakodnevno da rade po pet – šest časova. Šah je još zahtevniji nego kada sam ja bio pionir. Moraće i da prihvate da će biti prinuđeni i na odricanja, jer će im šah zbog mngo uloženog vremena, uskratiti  neka druga zadovoljstva. Ako u tome uspeju, pred njima je lepa budućnost."

Trinaestogodišnji Živojin Perović mirno je sumirao utiske:
"Imao sam blagu tremu. Izgubio sam, ali je bila zanimljiva partija. Idol mi je moj drug Marko Nenezić. Želeo bih da postanem svetski prvak. Ali, svestan sam da uspeh zavisi samo od mene i mog rada."PODACI O FIRMI

Naziv: Šahovski savez Srbije
Adresa: Nušićeva 25/II
Grad: Beograd 11000
Web: www.serbiachess.net
Tel: +381 11 3344 172

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Aktivnosti pred 39. Šahovsku olimpijadu

Uoči odlaska na 39. Šahovsku olimpijadu, delagacija Šahovskog saveza Srbije imala je niz zvaničnih... Više...

Omladinsko prvenstvo Srbije u šahu

Šahovski savez Srbije organizuje Prvenstvo Srbije za omladince i omladinke od 16. do 24. jula 2010.... Više...

Prvenstvo sveta u šahu za mlade šahiste

Pozivaju se kadeti da se prijave na Svetsko kadetsko prvenstvo u šahu, koje se održava u Grčkoj... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed