Više od 67 000 govora poslanika dostupno javnosti

Beograd, 06. Juni 2012. PR Objave: Saopštenje -

Više od 67 000 govora poslanika dostupno javnosti

Prvo istraživanje Otvorenog parlamenta pokazalo je da u 4 od 8 skupštinskih saziva više od polovine gradova i opština nije imalo svoje poslanike

On line platforma Otvoreni parlament (www.otvoreniparlament.rs) koja sadrži arhivu od više od 67 hiljada govora poslanika sa svih 98 skupštinskih sednica u protekle četiri godine, predstavljena je javnosti danas u galeriji Ozon. Ubuduće će građani, novinari, istraživači i svi koji su zainteresovani za rad parlamenta biti u prilici da na jednostavan način prate rad republičkih poslanika i utiču na povećanje stepena javnosti rada Narodne skupštine. Otvoreni parlament je projekat koji sprovodi koalicija pet organizacija građanskog društva čija je misija nadzor rada značajnih državnih institucija.

"Stavljanjem poslanika u "centar pažnje" javnosti pitanje odgovornosti vratiće se tamo gde i pripada - u parlament gde izabrani predstavnici u ime građana donose najvažnije političke odluke", rekla je Vukosava Crnjanski, koordinator projekta Otvoreni parlament i direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost, jedne od članica koalicije koja realizuje ovaj projekat.

Predstavljanju projekta prisustvovala je i direktorka misije USAID u Srbiji Suzan K.Fric koja je izjavila da je ovakva inicijativa značajan doprinos razvoju demokratije u Srbiji jer građanima omogućava da učestvuju u političkom životu svoje zajednice.

"U državama koje teže članstvu u Evropskoj uniji, parlamenti imaju ogroman posao, a u građanima imaju najvažnije saveznike. Otvorenost i javnost su, osim za kvalitet rada, istovremeno važni i za podizanje kredibiliteta institucija i poverenja građana u njih" ocenio je Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport, na promociji projekta Otvoreni parlament.
Inicijativu Otvoreni parlament podržao je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Na sajtu www.otvoreniparlament.rs objavljivaće se preporuke za unapređenje javnosti rada parlamenta i poboljšanje komunikacije između građana i njihovih predstavnika kao i različite analize i istraživanja o radu Narodne skupštine.

Prvo istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta Otvoreni parlament pokazalo je da u čak 4 od 8 skupštinskih saziva više od polovine gradova i opština u Srbiji nijeimalo svoje poslanike. Čak 13 opština nikada nije bilo zastupljeno u parlamentu. Rezultati o zastupljenosti opština i gradova u Skupštini Srbije od 1990. do 2012. godine su pokazali i da postoji velika korelacija između parlamentarne zastupljenosti i demografskih kretanja. 

Projekat "Otvoreni Parlament" sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine: CRTA -Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava, SeConS – Grupa za razvojnu inicijativu i Zaječarska inicijativa. Sprovođenje projekta finansijski je podržao Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice, Britanska ambasada u Beogradu i Nacionalna zadužbina za demokratiju.PODACI O FIRMI

Naziv: Kontakta - Agencija za odnose s javnošću
Grad: Beograd 11000

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Neformalna ZELENA poslanička grupa u Skupštini AP Vojvodine

Centar modernih veština, nacionalni koordinator BELLS pokreta u Srbiji, organizuje prvi radni sastanak... Više...

Poziv za formiranje neformalne Zelene poslaničke grupe u Skupštini AP Vojvodine

U saradnji sa potpredsednicom Skupštine AP Vojvodine, mr Majom Sedlarević, aktivisti Bells pokreta... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed