Apatinska i Nikšićka pivara imaće novog vlasnika

Beograd, 03. April 2012. PR Objave: Najava -

Apatinska i NikÅ¡iÄka pivara imaÄe novog vlasnika

Američka pivara "Molson Coors" preuzima regionalnu pivarsku grupu "Starbev". Kupovina vodeće pivare na tržištu donosi mnoge mogućnosti za rast na atraktivnim tržištima.

Kompanija Molson Coors Brewing danas je objavila da je potpisala konačan sporazum s kompanijom StarBev L.P. o preuzimanju StarBeva za 2,65 milijarde eura. StarBev je regionalna pivarska grupa koja u svom sastavu ima devet pivara u centralnoj i istočnoj Evropi, među kojima su i Apatinska pivara i Nikšićka pivara "Trebjesa".

StarBev je u 2011. godini ostvarila prodaju od gotovo 0.7 milijardi eura (jedna milijarda dolara) i zaradu od 241 milion eura (zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije).

"Kupovina pivarske grupe StarBev se jasno uklapa u strategiju kompanije "Molson Coors" da uveća svoj portfolio premium brendova kao i da pojača svoje prisustvo na tržištima u rastu širom sveta," kaže  Peter Swinburn, predsednik i izvršni direktor kompanije "Molson Coors". "Tržišta piva u centralnoj i istočnoj Evropi su atraktivna, imaju jaku tradiciju i potencijal za rast sada kada se region vraća stopama rasta pre ekonomske krize."

StarBev, zapošljava oko  4,100 ljudi u Češkoj, Srbiji, Hvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Croj Gori, a svoje brendove takođe prodaje i u Bosni i Hercegovini i Slovačkoj.

Star Bev proizvodi 13.3 milliona hektolitara piva godišnje i u svim zemljama u kojima posluje spada u top tri pivare. U svom portfoliju ima više od 20 brendova među kojima i loklane lidere kao što su Borsodi, Kamenitza, Bergenbier, Ožujsko, Jelen i Nikšićko, a takođe je i licenciran distributer brendova kao što su Stella Artois, Becks, Hoegaarden, Lowenbrau i Leffe.

"StarBev je moćna pivarska grupa sa odličnim brendovima, talentovanim menadžmentom i zaposlenima koji će imati koristi od toga što su deo globalne kompanije koju simbolizuju dodatne inovacije i ekspertsko znanje. Imamo veoma zanimljive planove za rast ovog biznisa i brendova. Impresionirani smo radom StarBev, radujemo se saradnji sa njihovim timom i verujemo da ćemo iskoristiti sjajne prilike na ovim tržištima", dodao je Peter Swinburn.

Molson Coors je osigurao finansijska sredstva kako bi zaključio ovu akviziciju. Prema trenutnom deviznom kursu, ukupno finansiranje će se sastojati od tri milijarde dolara gotovine i zadužnica te dodatnih 500 miliona eura (odnosno 667 miliona dolara) u konvertibilnim zadužnicama koje će biti predate prodavcu, što će omogućiti učešće u budućem rastu vrednosti deonica. Molson Coors očekuje da će se zaključenjem transakcije investicioni rejting zadržati na trenutnom nivou.

Ova transakcija mora biti odobrena od strane određenih evropskih tela za zaštitu tržišne konkurencije a njena finalizacija se očekuje u drugom kvartalu 2012. godine. Nakon zaključenja kupoprodaje StarBev će nastaviti s poslovanjem za posebna poslovna jedinica unutar "Molson Coors" kompanije, čije će sedište ostati u Češkoj.

O kompaniji "Molson Coors": Molson Coors Brewing Company jedna je od najvećih pivara na svetu. Kompanija posluje u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji u sklopu Molson Coors International (MSI). Kompanija ima raznovstan portfolio brendova u vlasništvu, te partnerskih marki, uključujući prepoznatljiva imena Coors Light, Morson Canadian i Carling. Za više informacija o Molson Coors Brewing Company posetite internet stranicu www.molsoncoors.comPODACI O FIRMI

Naziv: Kontakta - Agencija za odnose s javnošću
Grad: Beograd 11000

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Čuvena pivara FIX u Solunu ponovno oživljava

Kompanija DIMAND predstavila je svoj investicioni plan za Solun na spektakularnom događaju koji... Više...

Kako su gusle pomogle Paji Jovanoviću da postane slikar?

Osim što njegova dela dostižu rekordne cene na aukcijama u svetu, Paja Jovanović je slikar koji... Više...

Da li znate ko je čuveni slikar kog je Šid inspirisao više od Pariza?

Kao što je slavni Van Gog slikao predele francuskih provincija, Sava Šumanović bio je jedan od... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed