Moć žena: svaka druga žena samostalno donosi finansijske odluke

Beograd, 09. Mart 2012. PR Objave: Saopštenje -

MoÄ Å¾ena: svaka druga žena samostalno donosi finansijske odluke

Mada samo 18% žena smatra da su finansije ženska tema, svaka druga žena sama donosi odluke o novcu i finansijama. U proseku, austrijske žene izdvajaju 253 EUR za sebe. To je samo 5% manje od onoga što uštede muškarci, iako žene imaju na raspolaganju oko 40% manje prihoda. Osim toga, sedam od osam žena troše dodatan novac na privatne zdravstvene usluge.

Mada samo 18% žena smatra da su finansije ženska tema, svaka druga žena sama donosi odluke o novcu i finansijama. U proseku, austrijske žene izdvajaju 253 EUR za sebe. To je samo 5% manje od onoga što uštede muškarci, iako žene imaju na raspolaganju oko 40% manje prihoda. Osim toga, sedam od osam žena troše dodatan novac na privatne zdravstvene usluge. Povodom Međunarodnog dana žena 2012. godine Erste Banka je sprovela reprezentativnu anketu o finansijskom ponašanju žena.

Prema reprezentativnoj anketi koju je za Erste Banku sprovela institucija za istraživanje tržišta Integral, samo 16% austrijskih ţena vidi novac i finansije kao ţenske teme. Međutim, dva puta više anketiranih žena smatra da su "finansije" još uvek muška tema. Njih 49% smatra da su podjednako odgovorna oba partnera. "Žene ne bi trebalo da prepuste temu novca i finansija muškarcima. Afirmisale smo se na svojim radnim mestima i staramo se o svojim porodicama – sve u isto vreme. U tom kontekstu ne treba zanemariti finansijski aspekt", rekla je Susanne Hollinger, rukovodilac Sektora privatnog bankarstva u Erste Bank Oesterreich. Tek svaka peta žena smatra da su finansije ženska tema, ali svaki treći anketirani muškarac svrstava finansije u delokrug muškaraca. Međutim, većina Austrijanaca zapravo samostalno donosi odluke o novcu. Da sami donose odluke reklo je više muškaraca (54%) nego ţena, meĎu kojima je taj udeo 47%. Žene pokazuju veću sklonost da uključuju svog partnera u finansijske odluke (42%) nego što to rade muškarci (35%).

Žene su šampionke u štednji novca
U proseku, austrijske žene izdvajaju 253 EUR u rezerve (13 EUR manje od muškaraca). Ta suma uključuje sve vrste rezervi kao što su penzioni fondovi, dopunsko privatno zdravstveno osiguranje, pa zatim stavljanje onoga što preostane na štedne račune. To je samo 5% manje od muškaraca iako, prema Zavodu za statistiku Austrije, žene moraju da žive od mesečnih prihoda koji su u proseku 40% niži od prihoda muškaraca. Taj raskorak u prihodima javlja se zbog činjenice da skoro polovina svih poslova sa skraćenim radnim vremenom predstavlja ženske poslove. Osamdeset procenata žena koje za rad dobijaju nadoknadu radi sa skraćenim radnim vremenom, zarađuje manje od muškaraca, ali svakog meseca izdvaja gotovo isti iznos novca. "To je dobar razvoj događaja. Žene ostavljaju za sobom  kliše finansijski zavisne ženske osobe", rekla je Susanne Hollinger. "Osnovni elementi finansija u životu treba da uključuju kompletan paket koji obuhvata sopstveni račun, sopstveni štedni račun i sopstvene rezerve za penziju." U vrstama štednje dominiraju klasični oblici: 65% svih žena ima štedni račun, a za njim slede štedni račun u stambenoj zadruzi (60%) i životno osiguranje (46%). Samo 16% žena ima rizičnije investicije kao što su akcije, obveznice i fondovi. Oba pola se za savet o novčanim i finansijskim pitanjima obraćaju prvo account menadžerima svojih banaka (45%), a potom članovima porodice (28%). Ženama su njihovi partneri na trećem mestu prilikom odlučivanja kome se obratiti za finansijske savete (26%) a muškarcima su žene tek na četvrtom mestu. Tri stuba: zdravlje, ljubav i finansije
Među anketiranim Austrijancima, njih 46% smatra da postoji korelacija između prihoda i zdravlja. Što je viši prihod domaćinstva, to je veća uočena korelacija. "Tri stuba na kojima počiva bezbrižan život jesu zdravlje, ljubav i finansije. Izostaviti bilo koji od njih iz jednačine velika je greška", rekla je Susanne Hollinger. "Žene imaju veću potrebu za privatnim zdravstvenim uslugama. To iziskuje pravljanje rezervi." Sedam od deset žena plaća privatne zdravstvene troškove. Svaka druga žena troši novac na privatne masaže ili fizioterapiju, za kojima slede alternativna medicina (47%) i privatni lekari (45%). Što je veći prihod, to se više troši na privatne zdravstvene usluge.

O anketi:
Erste Bank je angažovala instituciju za istraživanje tržišta INTEGRAL da sprovede telefonsku anketu na temu novca koji ulažu žene i muškarci. U periodu od 15. do 20. februara 2012. godine intervjuisano je 500 osoba, a pitanja koja su postavljena bila su sledeća: da li su finansije ženska ili muška tema, ko donosi odluke o novcu i finansijama i koliko se za koga i za koje proizvode izdvaja svakog meseca. Rezultati su reprezentativni za stanovništvo Austrije starije od 14 godina.PODACI O FIRMI

Naziv: Erste Bank a.d. Novi Sad
Adresa: Bulevar Milutina Milankovića 11b
Grad: Beograd-Novi Beograd 11070
Web: www.erstebank.rs
Tel: +381 (0) 11 201 5010

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zašto svaki dan treba da bude Dan žena?

Kako su se dame provele za 8. mart u Bacanu najbolje ćete videti na fotografijama. Više...

Kompanija MaxBet svim damama želi srećan 8. mart!

Kompanija MaxBet svakog dana u godini stavlja dame na prvo mesto, no 8. mart je jedini dan u godini... Više...

Dan žena, 8. mart u kafe restoranu Bacano

Dan žena, 8. mart u kafe restoranu Bacano biće obeležen mnogim iznenađenjima i poklonima za dame.... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed