Centralna pitanja u 2012. - životni standard i smanjenje nezaposlenosti

Beograd, 30. Decembar 2011. PR Objave: Objava -

Centralna pitanja u 2012. - životni standard i smanjenje nezaposlenosti

Predsednik Republike Boris Tadić poželeo je građanima Srbije srećnu Novu godinu i poručio da, uprkos teškoćama koje traju decenijama, moraju da izdrže, jer nijedna kriza nije trajala večno, pa neće ni ova koja nas trenutno pogađa.

Predsednik Republike Boris Tadić poželeo je građanima Srbije srećnu Novu godinu i poručio da, uprkos teškoćama koje traju decenijama, moraju da izdrže, jer nijedna kriza nije trajala večno, pa neće ni ova koja nas trenutno pogađa.

Predsednik Tadić je istakao da građani i država samo sa optimizmom, dobrom energijom i jasnim planom mogu da reše istorijske probleme sa kojima se suočavaju.

"Nikada neću reći ono što nije istina. Biće nam teško, ali verujem da uz povoljan rasplet ekonomske situacije u najvećim državama sveta možemo naći rešenje i za Srbiju", rekao je Boris Tadić.

Prema njegovim rečima, on je u susret novom talasu krize optimista zato što pesimisti nikada ništa nisu uradili i nisu rešili nijedan problem, ali zadržava dozu skepticizma.

Predsednik je, međutim, upozorio da nijedna ekonomska politika ne može biti prosperitetna ako se ne sačuva mir i stabilnost.

"Mi živimo na prostoru gde se rat i nasilje ponavljaju ciklično i sve što činimo mora da pruži doprinos miru", rekao je Tadić.

Centralna pitanja u 2012. biće životni standard i smanjenje nezaposlenosti

Predsednik Srbije izjavio je da će u 2012. godini centralno pitanje biti smanjenje nezaposlenosti, privlačenje investitora i podizanje životnog standarda građana Srbije, te da ne smemo odustati od evrointegracija jer je to "vrsta licenciranja naše zemlje na stranom tržištu".

"Svi koji predlažu da Srbija odustane od evrointegracija predlažu politiku koja bi dovela do smanjenja životnog standarda. To međutim ne znači da ne treba da se okrećemo i drugim tržištima", rekao je Tadić na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije.

Boris Tadić je dodao i da bi bilo kakvo zaustavljanje procesa evrointegracija dovelo u pitanje životni standard građana jer samo je kretanje ka EU garancija da će dolaziti investitori i to je proces koji ne sme biti prekinut nijednog trenutka bez obzira na sve probleme.

On je ponovio da su ekonomska pitanja suštinska kad je reč o životu građana i egzistenciji njihovih porodica i da će zato u budućnosti centralna tema biti ekonomija i posebno problem nezaposlenosti, kojem će, dodao je, srpska vlada morati da posvećuje najveću pažnju.

"Moramo se spremiti za novi talas krize. Mere za 2012. godinu se pažljivo pripremaju u skladu sa projekcijama međunarodnih finansijskih institucija i posebno MMF", rekao je Tadić.

Predsednik je naveo da će u 2012. godini u tom kontekstu prioritet biti stabilnost javnih finansija, izbegavanje krize javnog duga, stagnacije i pada ekonomske aktivnosti i recesija.

Tadić je podsetio da je drugi talas svetske ekonomske krize ove godine uticao i na Srbiju, izmenio poslovno okruženje i da je kriza u zemljama EU uticala i na privredu Srbije, koja 60 odsto izvoza ostvaruje u zemljama EU.

U tako nepovoljnom ambijentu ipak su, primetio je predsednik, zabeleženi i neki pozitivni pokazatelji, uključujući povećanje izvoza za 15 odsto, rast BDP za dva odsto i veće investicione aktivnosti nego u svim državama regiona

"Plate u Srbiji nisu dovoljne iako nisu najmanje u regionu, ali i plate u drugim državama sveta padaju i neke vrlo stabilne ekonomije EU su poljuljane", podsetio je Tadić.

On se založio za veće podsticaje privredi kako bi bila izvozno orijentisana, jer, dodao je, "samo tako možemo osigurati opstanak našeg privrednog sistema, ali mora se voditi računa i o socijalnom aspektu kako se ne bi narušila socijalna stabilnost, i to je zadatak politike".

"Naš fiskalni deficit u narednoj godini je investicija u budućnost, naši građani danas imaju teškoća sa životnim standardom jer su devedesetih mnoge zemlje investirale u infrastrukturu, a kod nas je ta politika zaživela tek u vreme krize. Veliki javni sistemi moraju biti reformisani u vremenu koje dolazi i samo tako ona mogu biti aktivan činilac razvoja", naveo je Tadić.

Politika privlačenja investicija je obaveza svih institucija, rekao je predsednik Srbije i dodao da se to odnosi i na opoziciju i na vladu.

"Niko neće investirati u zemlju koja je nestabilna i ne vodi računa o vlastitim interesima, tako da je svako odgovoran za privlačenje investicija", ponovio je on i dodao da je potrebno pospešiti borbu protiv organizovanog kriminala, redukovati propise koji su nepotrebni i smanjivati broj agencija.

"Ekonomski oporavak daje zemlji ekonomski potencijal da brani i svoje nacionalne interese", zaključio je Tadić.

"Imam jasan plan kako treba rešavati situaciju na Kosovu i Metohiji"

Predsednik Republike izjavio je i da ima jasan plan kako treba rešavati situaciju na Kosovu i Metohiji i da je o osnovnim idejama tog rešenja obavestio predstavnike stranih sila.

To rešenje Srbija će i formalno predložiti kada se proceni da bi ono moglo biti delotvorno.

"Moram najpre završiti razgovore sa evropskim partnerima, potom i sa našim institucijama, a potom izaći sa tim predlogom pred Skupštinu i građane", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je ocenio da u vremenu koje je pred nama sva energija mora biti uložena u to da se pronađe celovito političko rešenje za Kosovo i Metohiju.

Boris Tadić je precizirao da nije promenio težište u svojoj politici "i Evropska unija i Kosovo":

"Mi se nalazimo u veoma teškoj situaciji, ali to ne znači da treba da odustanemo od svojih legitimnih interesa. Mi moramo da učinimo sve što je u našoj moći da se izborimo za naše interese i da omogućimo ispunjenje oba cilja — i EU i Kosovo".

Prema njegovim rečima, u Srbiji u ovom trenutku ima onih koji predlažu da se odustane od evropskih integracija, kao i onih koji predlažu da se zbog tih integracija odustane od Kosova.

"Svi koji predlažu prestanak evrointegracija da bismo sačuvali Kosovo i Metohiju treba da znaju da Srbija, naprotiv, tako gubi svaku šansu da sačuva svoje interese na Kosovu i Metohiji", upozorio je predsednik Srbije.

On je primetio da predsednici opština sa severa Kosova često slušaju političke inicijative svojih partija iz Beograda.

"Jednostavno je sprečiti Srbiju da postane kandidat za članstvo u EU postavljanjem barikada. Ali, svi moraju da doprinose evrointegracijama ne samo verbalno iz Beograda, nego i preko svojih predstavnika na severu Kosova", rekao je Tadić i primetio da su danas barikade samo simbolički izraz otpora.

On je naglasio da Srbija nije odustala od Rezolucije 1244 kada je u pitanju predstavljanje Prištine na regionalnim skupovima, jer na umu ima celovito rešenje za Kosovo, a ta rezolucija je jedini dokument iz kojeg možemo formirati to celovito rešenje.

Tadić je ponovio da nikada niko od njega nije tražio eksplicitno priznanje nezavisnosti Kosova, jer su njegovi sagovornici mislili da je to nemoguće i nepristojno, ali nesporno je da je zahtev Srbiji da odustane od Rezolucije 1244 — zahtev da se implicitno prizna nezavisnost Kosova.

"Srbija mora da predloži rešenje koje uvažava i legitimne interese Albanaca i institucija u Prištini, ali koje ne ugrožava ni interese Srbije. Uveren sam da je takvo rešenje moguće", ponovio je predsednik Tadić.

"Ako neko od mene zatraži da eksplicitno priznamo Kosovo, ja ću to reći javnosti. Zato sada i kažem građanima da su evrointegracije naš put, ali da ne odustajemo ni od legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

"Svaka suprotna politika dovodi u pitanje integritet Srbije, jer bi to značilo da je Srbija spremna da odustane i od nekih drugih svojih delova koji bi mogli biti deo apetita međunarodnih interesa", zaključio je Boris Tadić.

2012. biće održani i parlamentarni i predsednički izbori

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će 2012. godine biti održani i parlamentarni i predsednički izbori.

On je na poslednjoj pres konferenciji u ovoj godini rekao da će parlamentarni izbori biti održani u zakonskom roku i u skladu sa Ustavom Srbije, ali da će i predsednički izbori biti održani do kraja 2012.

"Po Ustavu je nemoguće da predsednički izbori budu održani 2013. godine, nego moraju da budu do kraja 2012", rekao je predsednik Republike Srbije.

Boris Tadić je za predsednika Srbije izabran u drugom krugu 3. februara 2008. godine, na mandat od pet godina.

Izbori za šefa države po Ustavu se raspisuju 90 dana pre isteka tog mandata, a trebalo bi da se okončaju 30 dana pre isteka mandata, što znači — do 3. januara 2013. godine.

Na pitanje šta mu je naveća greška u karijeri, Tadić je rekao da je najviše pogrešio kada nije blagovremeno upozorio građane na dolazak ekonomske krize.

"Moja najveća greška je to što 2008. nisam izašao pred građane i rekao da smo osvanuli u potpuno drugačijem svetu i da nije moguće da ostvarimo sve što smo obećali pre izbora", objasnio je Tadić.

"Tada sam razmišljao da li da to uradim, a razlog što nisam je to što bi prvi komentar bio da tražimo opravdanje za ono što ne možemo da uradimo, jer su izbori upravo bili završeni", dodao je predsednik.

Na pitanje jednog od novinara zašto je toliko ozbiljan ako je optimista, Boris Tadić je rekao da nikada nije bio neozbiljan, ali da danas nije ozbiljan, već energičan zato što zna kojim putem treba da idemo dalje.PODACI O FIRMI

Naziv: Demokratska stranka
Adresa: Krunska 69
Grad: Beograd 11000
e-mail: redakcija@ds.org.rs
Web: www.ds.org.rs
Tel: 0113443003
Kontakt osoba:
Ime: Veb redakcija DS
Funkcija: Info/web
Tel:
e-mail: redakcija@ds.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Novogodišnja magija i na Tašmajdanu i Sava Promenadi

"Belgrade Winter Magic" zabavni i humanitarni projekat naše prestonice, biće održan u sklopu tradicionalne... Više...

Novogodišnja akcija BeotelNeta - ADSL internet brzine do 20 Mb/s po ceni 10 Mb/s

BeotelNet nastavlja da nudi uređaje uz svoje usluge pristupa internetu. U ovom trenutku, korisnici... Više...

Hotel Lavina - Doživite lavinu osećanja za doček 2016 godine!

Novosadski Pozitiv bend u Hotelu Lavina na Jahorini obećava fantastičnu svirku. U ekskluzivnom... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed