Građenje obilaznice obezbeđuje bolje uslove za investitore

Beograd, 16. Decembar 2011. PR Objave: Saopštenje -

GraÄenje obilaznice obezbeÄuje bolje uslove za investitore

Borba za investicije danas je važnija od svega, a put Srbije ka EU je pretpostavka za dovođenje novih investitora

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je borba za investicije važnija od svega, a da je put Srbije ka EU pretpostavka za dovođenje novih investitora.

"Moramo da se borimo za investicije svaki dan. Danas je ta borba važnija od svega", rekao je predsednik Tadić pošto je zajedno sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom obišao radove na obilaznici oko Beograda, na petlji Batajnica.

Ističući da je dovođenje investitora otežano bez saradnje sa EU, Tadić je naglasio da svi koji kažu da Srbija zbog Kosova treba da odustane od EU zapravo govore o manjim šansama za investicije i za nova radna mesta.

"Evropska unija je i danas, bez obzira na finansijsku krizu, politička činjenica za svaku zemlju. I kada neki investitor razmatra gde će da plasira svoj kapital, on želi da to bude u zemlji koja predstavlja zonu sigurnosti. Put ka Evropskoj uniji je garancija da će se stići do te zone sigurnosti. Put ka EU je pretpostavka za dovođenje investitora."

Boris Tadić je rekao da Srbija bez tri do četiri milijarde evra investicija godišnje ne može da obezbedi razvoj, veći BDP i nova radna mesta. On je naglasio da su se u svetu zbog ekonomske krize dramatično smanjile investicije.

Govoreći o obilaznici koju je danas obišao, Tadić je rekao da je reč o velikom poslu i velikoj koristi za građane Srbije. "Naš cilj je da to bude autoput punog profila. Do sada smo ostvarili "polu profil", a od 2013. godine radiće se i na drugoj traci".

Prema njegovim rečima, ova obilaznica će omogućiti značajno rasterećenje saobraćaja, kako u Beogradu tako i u Srbiji, a time će biti obezbeđeni i bolji uslovi za nove investitore.

"Mi imamo jasnu zamisao o tome kako bi Srbija trebalo da izgleda u narednih deset godina kada je reč o infrastrukturi i reindustrijalizaciji. Imamo jasnu zamisao i kada je reč o političkom procesu koji bi to trebalo da obezbedi. Ono što, međutim, ne možemo da predvidimo jeste kako će svet da izađe na kraj sa ekonomskom krizom", rekao je Tadić.

On je istakao da je Srbiji potreban realan novac, a ne ulazak u opasna zaduživanja.

Predsednik Tadić i gradonačelnik Đilas obišli su radove na delu obilaznice oko Beograda, na petlji Batajnica, a zatim je planiran obilazak trase Batajnica - Dobanovci - Straževica. U okviru projekta petlje Batajnica predviđena su dva vijadukta približne dužine od po 1,5 kilometara, kao produžetak autoputa od Novog Sada prema Dobanovcima.

Mostovska konstrukcija se sastoji od levog i desnog mosta sa po dve prilazne rampe, a svaki od mostova se sastoji od četiri dilataciono razdvojene konstrukcije. Početak radova na izgradnja leve mostovske konstrukcije planiran je 2012. godine. Planom je predviđeno da se do kraja 2011. počne sa revitalizacijom desne strane autoputa pre mosta.

Kada je reč o trasi Batajnica - Dobanovci - Straževica sa petljom Dobanovci, predviđeno je izvođenje punog profila autoputa sa servisnim saobraćajnicama.

Boris Tadić i Dragan Đilas će danas obići i mostove 13, 14 i 15 na trasi Orlovača — tunel Straževica, trasu Orlovača — tunel Straževica, kao i tunel Straževica.

Predsednik Srbije: Ne damo Rezoluciju 1244

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je pred Srbiju, uoči odluke o statusu kandidata, bio postavljen zahtev da implicitno prizna nezavisnost Kosova, odricanjem od Rezolucije 1244, što je Srbija odbila i ostala bez statusa kandidata 9. decembra.

On je ponovio da Srbija nikada neće pristati ni na implicitno, niti na eksplicitno priznavanje Kosova. Da u to ne treba sumnjati, upućuje i činjenica da bi za priznavanje Kosova bio potreban akt Vlade, Skupštine i predsednika Republike.

"Niko to, međutim, neće učiniti", naglasio je predsednik Srbije Boris Tadić, ali se, rekao je, mora tragati za rešenjima i to tako da se ne ide ispod "crvenih linija".

Tadić je ukazao da su incidenti na severu Kosova takođe velika prepreka ka statusu kandidata.

On je rekao da sa liderima EU vodi stalan dijalog i da ih ubeđuje da je Rezolucija SB UN 1244 donela ne samo mir na Kosovo, već i da predstavlja osnovu za rešenje kosovskog pitanja u budućnosti. "Rezolucija 1244 predstavlja politički stub koji može da obezbedi funkcionisanje sistema. Ona za mene nema samo simbolički značaj, već i funkcionalnu dimenziju".

Predsednik Srbije je najavio da će o ovome danas popodne u Austriji razgovarati sa austrijskim predsednikom Hajncom Fišerom. Prema njegovim rečima, taj razgovor će biti od značaja, jer je Austrija uz Nemačku imala najveće primedbe na dodeljivanje statusa kandidata.

On je objasnio da raspolaže svim informacijama o tome šta se dešavalo na sastanku u Briselu 9. decembra i dodao da su dve zemlje iznele stav da se Srbiji ne može dati zeleno svetlo za status ako se dve nedelje pre toga pucalo na vojnike Kfora.

Upitan da li Srbija može da ubedi te zemlje, a to su Austrija i Nemačka, da promene mišljenje, Tadić je odgovorio: "Pre toga moramo da ubedimo neke naše sunarodnike na Kosovu da ne pucaju na Kfor".

Boris Tadić je dodao da on nema operativne sisteme - vojsku, policiju, institucije - kojima bi mogao da brani srpsko stanovništvo na Kosovu i da vrši uticaj na ekstremiste među Srbima, koji svojim postupcima mogu da poruše sve što je Srbija postigla proteklih godina. "Džaba i mišljenje Evropske komisije i stav 25 članica EU da Srbiji treba pored statusa dati i datum za pregovore, kad neko zapuca na Kfor", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je još jednom apelovao na Srbe na Kosovu da vode računa o svojim životima, ali i o tome da stave pod kontrolu ekstremiste koji bi "još da ratuju" i da zaustave Srbiju u procesu evrointegracija.

On je naglasio da je Srbiji sužen manevarski prostor. "Mi hodamo po žici od 2000. godine. Deset godina pre toga su nam sužavali prostor. Nemam širinu mosta za pregovore već uzani prostor, a uvek postoji rizik da se on još dodatno suzi", rekao je Tadić.

Boris Tadić: U Demokratskoj stranci nema podela

Predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić demantovao je špekulacije o podelama u Demokratskoj stranci.

Tadić je novinarima nakon obilaska radova na izgradnji obilaznice oko Beograda rekao da je priča o podelama u Demokratskoj stranci potpuno nerealna i netačna, jer podela nema.

"Ne razgorevajte vatre koje ne postoje. Ta izmišljena priča o podelama je dobra za medije, ali je potpuno nerealistična", rekao je Tadić i dodao da u Demokratskoj stranci postoje različita mišljenja, kao i u svim drugim institucijama, jer su u pitanju različiti ljudi.

Komentarišući pisanje medija da je njegov zamenik Dragan Đilas tražio smene pojedinih ministara, Tadić je odgovorio da je on (Đilas) govorio o potrebi da se ispita odgovornost svih u tom procesu, kao što se to desilo u kabinetu potpredsednika vlade za evropske integracije Božidara Đelića.

"I ja svaki dan preispitujem svoju odgovornost", istakao je predsednik Boris Tadić.

On je napomenuo da Demokratska stranka godinama radi na rešavanju istorijskih problema, da je nekada uspešna, a nekada ne, i da je normalno da prilikom rešavanja svih tih problema postoje različita mišljenja.

Lider Demokratske stranke je podsetio da je u prethodnom periodu, sa DS kao vodećom strankom koalicije na vlasti, urađeno nešto što niko drugi u Srbiji ranije nije uradio, poput završetka saradnje sa Haškim tribunalom, potpisivanja SSP-a, hapšenja kriminalaca...

On je istakao da su i stranka i on i njegovi saradnici neprestano angažovani na svojim poslovima.

"Pitaju me zašto loše izgledam. Nismo bolesni, nego radimo od jutra do mraka na rešavanju problema i zbog toga ćemo i ubuduće tako izgledati", poručio je Boris Tadić.PODACI O FIRMI

Naziv: Demokratska stranka
Adresa: Krunska 69
Grad: Beograd 11000
e-mail: redakcija@ds.org.rs
Web: www.ds.org.rs
Tel: 0113443003
Kontakt osoba:
Ime: Veb redakcija DS
Funkcija: Info/web
Tel:
e-mail: redakcija@ds.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Kraljevo pomaže razvoj seoskog turizma

Podsticajna sredstava za razvoj seoskog turizma na teritoriji grada Kraljeva, za ovu godinu, dobilo... Više...

Saopštenje Centra za evroatlantske studije (CEAS) - Dijalog o Kosovu je Srbiji odavno potreban

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) u načelu pozdravlja poziv predsednika Srbije... Više...

IT kompanija Symphony najavila otvaranje novih razvojnih centara u Srbiji i regionu

Symphony, IT kompanija koja je prošle godine nakon San Franciska i Sarajeva, otvorila svoj razvojni... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed