Nova radna mesta kao rezultat ekonomske saradnje Srbije i Italije

Beograd, 13. Decembar 2011. PR Objave: Saopštenje -

Nova radna mesta kao rezultat ekonomske saradnje Srbije i Italije

Predsednik Srbije Boris Tadić tokom svoje posete Italiji susreo se i razgovarao je sa predsednikom regije Friuli - Venecija Đulija Rencom Tondom, predsednikom borda direktora kompanije "Danijeli" Đanpjetrom Benedetijem i predsednikom kompanije "Beneton" Lučanom Benetonom o mogućoj saradnji i produbljivanju ekonomskih veza Srbije i Italije.

Veliki potencijal saradnje Srbije i italijanske regije Friuli—Venecija Đulija

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Trstu sa predsednikom regije Friuli - Venecija Đulija Rencom Tondom o produbljivanju ekonomskih veza te pokrajine i Srbije i održavanju zajedničkog poslovnog foruma.

Tadić i Tondo saglasili su se da bi održavanje jednog takvog foruma na proleće pomoglo intenziviranje saradnje, pre svega među malim i srednjim preduzećima, od čega bi obe države imale korist.

Boris Tadić je, posle sastanka sa Rencom Tondom, istakao značaj saradnje koja bi za posledicu imala otvaranje radnih mesta, kako u Srbiji, tako i u toj severnoj italijanskoj regiji, a konstatovan je i veliki potencijal međuregionalne saradnje Friuli - Venecija Đulije i Vojvodine.

"Svako od nas je odgovoran i rešen da sačuva radna mesta, a ovakav oblik saradnje obezbeđuje otvaranje novih radnih mesta a ne samo očuvanje postojećih. Radno mesto je nešto za šta se svi borimo u svetu pod teretom krize i zato ovu vrstu saradnje vidim kao korist za obe strane", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je podsetio da je tradicija odnosa Srba i Tršćana stara dva veka, i konstatovao da su u novim uslovima Friuli - Venecija Đulija, čiji je Trst glavni grad, i Srbija, prirodno oslonjene jedna na drugu, jer je distanca Trsta i Beograda manja nego između Beograda i Rima, ali i zato što su dve privrede komplementarne a infrastrukturni sistemi povezani.

Predsednik Srbije je naglasio da je u poseti Trstu takođe podstakao obnavljanje kulturnih veza, kao i saradnje u drugim domenima.

Predsednik Boris Tadić se sastao sa predsednikom regije Friuli - Venecija Đulija budući da je dekretom Ministarstva inostranih poslova Italije ona određena da održava specijalne odnose sa Srbijom.

Dok se Srbija i Italija mogu pohvaliti sa više od 130 godina diplomatskih odnosa, Srbija i Friuli - Venecija Đulija imaju čak i dužu tradiciju. Naime, srpske porodice su pre dva veka u Trstu učestvovale u stvaranju i razvijanju bankarskog i osiguravajućeg sektora, kao i trgovinskih odnosa.

Razmatra se mogućnost velike investicije "Danijelija"

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa predsednikom borda direktora kompanije "Danijeli" Đanpjetrom Benedetijem o mogućnosti da ta kompanija u Srbiji podigne fabriku specijalnih čeličnih proizvoda.

Kako kažu u toj kompaniji, čija je centrala u gradu Udine na severu Italije, reč je o investiciji koja bi stvorila više od dve hiljade radnih mesta, a samoj Srbiji donela značajne prihode jer bi bila izvozno orijentisana.

Predsednik Tadić je posle sastanka sa Benedetijem izjavio da ne može da obeća da će dogovor sa kompanijom "Danijeli" biti finalizovan jer se čitava EU nalazi u velikoj krizi.

"Ovde sam da obavim svoj deo posla, ministri rade svoj deo posla, premijer svoj deo posla. Predsednik razgovara sa predstavnicima najvećih kompanija a "Danijeli" je jedna od tri najveće kompanije u svetu u proizvodnji specijalnih čeličnih proizvoda i važno je ako bi jedna ovakva kompanija došla u Srbiju", rekao je Tadić.

"Srbija je jedna od lokacija koje ova kompanija i gospodin Benedeti analiziraju, i ja se nadam da će biti moguće završiti ovaj posao. Da obećam nešto još ne mogu, bolje da radimo nego da obećavamo", kazao je Boris Tadić.

Benedeti je izjavio da se u ovom trenutku radi na otklanjanju nejasnoća kako bi se stekli svi potrebni elementi za finalizovanje vizibiliti studije.

"Reč je o kompaniji koja bi proizvodila milion tona specijalnih čeličnih proizvoda za strana tržišta, uglavnom u Evropi. Investicija bi bila između 500 i 550 miliona evra, neposredno bi u kompaniji bilo zaposleno oko hiljadu ljudi ali bi na posredan način van kompanije bilo uposleno još hiljadu do hiljadu i po ljudi", precizirao je Benedeti.

Prema njegovim rečima, pregovori sa srpskom stranom otvaraju brojne mogućnosti, ali je prerano da se kaže da li će dogovor biti postignut.

Benedeti nije precizirao koju lokaciju u Srbiji ta kompanija razmatra, ali je rekao da je o mogućnostima izgradnje fabrike razgovarao sa gradonačelnikom Šapca.

"Danijeli" je jedan od tri najveća svetska proizvođača opreme i proizvodnih linija za industriju gvožđa i čelika. Kompanija, koja zapošljava osam i po hiljada radnika, ima šest proizvodnih pogona u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Tajlandu i Kini, a u 2010. godini ostvarila je prihod od prodaje od 2,58 milijardi evra.

Predsednik Srbije sa predsednikom kompanije "Beneton"

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Trevizu sa predsednikom kompanije "Beneton" Lučanom Benetonom, jednim od najvećih stranih investitora u srpski tekstilni sektor, o proširenju saradnje i iskustvima poslovanja.

Predsednik Tadić je posle sastanka izjavio da je zadovoljan zbog činjenice da je jedan od giganata italijanske tekstilne industrije zadovoljan načinom na koji se realizuje njegova investicija u niški "Niteks", posebno zbog toga što "Beneton" kao svetska kompanija sa sobom donosi i promenu poslovne kulture.

"Činjenica da će sedam miliona džempera biti proizvedeno u Srbiji biće velika poruka o našoj zemlji i promocija naše zemlje. Drago mi je da se sve odvija po planu i da se otvaraju nove mogućnosti", rekao je Tadić.

Na sastanku je bilo reči i o administrativnim problemima sa kojima se strani investitori susreću u Srbiji.

"Često je razlog za odlazak investitora administrativna lenjost i korupcija, ali investitori kažu da se u Srbiji nisu susreli sa korupcijom i to me ohrabruje, i to znači da moramo da nastavimo da se borimo protiv te pošasti", kazao je Tadić.

Boris Tadić je zaključio da je "Beneton" svetska kompanija sa svojim vrednosnim sistemom, zbog čega je izuzetno važna činjenica da je takva kompanija danas prisutna u Srbiji.

Lučano Beneton je posle sastanka izrazio zadovoljstvo zbog načina na koji se realizuje investicija njegove kompanije u Srbiji, kao i porastom produktivnosti fabrike u Nišu.

"Svakoga ko me pita da li da investira u Srbiju, posavetovao bih da investira, jer svakako će biti bolje primljeni i imati bolji imidž proizvodi proizvedeni u Srbiji nego oni proizvedeni u Aziji", rekao je Beneton.

Prema njegovim rečima, investitori treba da razmišljaju strateški, jer za pet godina će biti svejedno da li je proizvod napravljen u Italiji ili Srbiji, jer će i jedan i drugi biti prepoznati kao "proizvedeni u Evropi".

"Beneton" je prisutan u Srbiji nakon što je u maju ove godine na licitaciji kupio bivši "Niteks" za tri miliona evra. "Beneton" će u Nišu raspolagati sa ukupno 65.000 kvadratnih metara proizvodnog i skladišnog prostora, a do 2014. godine u pogonima "Benetona" u Nišu radiće oko 2.700 radnika.

Italija je godinama prvorazredni spoljnotrgovinski partner Srbije a, prema očekivanju Privredne komore, u 2011. godini bi razmena dveju zemalja mogla da dostigne rekordnih tri milijarde dolara.

Premijeri Srbije i Italije su u novembru 2009. godine potpisali Deklaraciju o strateškoj saradnji.PODACI O FIRMI

Naziv: Demokratska stranka
Adresa: Krunska 69
Grad: Beograd 11000
e-mail: redakcija@ds.org.rs
Web: www.ds.org.rs
Tel: 0113443003
Kontakt osoba:
Ime: Veb redakcija DS
Funkcija: Info/web
Tel:
e-mail: redakcija@ds.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Job Fair 2023 - Tvoja karijera počinje ovde!

Udruženje studenata tehnike Evrope BEST - BEST Niš organizuje 15. po redu jubilarni Sajam poslova... Više...

Job Fair 2019 - Tvoja karijera počinje ovde!

Sajam poslova i stručnih praksi „Job Fair - Tvoja karijera počinje ovde!" organizuje Udruženje... Više...

Ostavi CV! Lansiraj svoju karijeru!

Pozivamo vas da budete deo najvećeg sajma zapošljavanja i edukacije Career Days! Sajam će se održati... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed