Pet godina pregovora dovelo je "Fiat" u Srbiju

Kragujevac, 13. Decembar 2011. PR Objave: Najava -

Pet godina pregovora dovelo je "Fiat" u Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković obišli su novi proizvodni pogon fabrike "Fiat automobili Srbija" u Kragujevcu i ocenili da je značaj investicije "Fiata" u Srbiju izuzetan ne samo zbog njene vrednosti, već i zbog toga što je u našu zemlju privukla čitav niz drugih proizvođača, među kojima i proizvođače auto-komponenti.

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković obišli su novi proizvodni pogon fabrike "Fiat automobili Srbija" u Kragujevcu i ocenili da je značaj investicije "Fiata" u Srbiju izuzetan ne samo zbog njene vrednosti, već i zbog toga što je u našu zemlju privukla čitav niz drugih proizvođača, među kojima i proizvođače auto-komponenti.

Predsednik Boris Tadić izjavio je nakon predstavljanja probne serije novog modela "Fiata" koji će se proizvoditi u Srbiji sa radnim nazivom "el zero", da je državu nemoguće industrijalizovati bez privlačenja velikih kompanija, a da će proizvodnja automobila u Kragujevcu, zajedno s kooperantskim firmama, ozdraviti srpsku privredu.

Potrebno je nastaviti i dovođenje malih i srednjih preduzeća kako bi se omogućilo otvaranje radnih mesta u svim delovima zemlje, dodao je Tadić.

"Ovo je jedini način da rešimo hroničnu bolest srpske privrede, a to je spoljnotrgovinski deficit, jer u Fiatu će se proizvoditi nekoliko stotina hiljada automobila, možda stignemo i do 300.000, što će zavisiti od razvoja tržišta po okončanju ekonomske krize", rekao je Tadić nakon obilaska proizvodnih pogona.

Predsednik Srbije je građanima poručio i da je potrebno značajno vreme da bi se dovele velike kompanije i podsetio da je u slučaju Fiata i Benetona bilo potrebno pet godina da se te kompanije dovedu u Srbiju.

"Niko ne treba da obmanjuje građane Srbije da je sam doveo Fiat, ni gospodin Dinkić, ni gospodin Cvetković, niti ja, samo timski Srbija može da rešava probleme. Timski rad i atmosfera, a to znači da su svi stali iza jednog projekta, obezbeđuje da kompanije pa i države budu konkurentne u ovim vrlo teškim okolnostima", objasnio je Tadić.

Prema njegovim rečima, dolaskom Fiata u Srbiju je dovedena nova tehnologija, a radnici će dobiti priliku da se takmiče sa najboljom konkurencijom iz čitavog sveta.

"Ova fabrika je umetničko delo imajući u vidu robotizaciju, kompjuterizaciju i visok nivo organizacije proizvodnje. Tu dolazimo do nove vrednosti — poboljšanja kvaliteta naše industrije", kazao je Tadić.

Izrazivši zadovoljstvo zbog toga što će novi Fiatov model iz Srbije biti izvožen i na američko tržište, predsednik Srbije je rekao da "Jugo Florida" ili "Jugo Amerika" sada dobijaju realističku formu.

Predsednik Tadić je izrazio uverenje da će početak masovne proizvodnje automobila u Kragujevcu biti samo prvi korak i da će u narednim godinama biti postignuto novo ubrzanje srpske privrede.

"U nekim segmentima radimo jako dobro, u nekim imamo velike greške, i to ne treba kriti od građana, ali mislim da ovakvim radom i konkretnim delima kao što su Fiat i Boš možemo da izvučemo zemlju iz ekonomske krize koja je jako duboka i traje decenijama", zaključio je Boris Tadić.

"Fiat" privukao i druge investitore u Srbiju

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je značaj investicije "Fiata" u Srbiju izuzetan ne samo zbog njene vrednosti, već i zbog toga što je u našu zemlju privukla čitav niz drugih proizvođača auto-komponenti.

Investicija "Fiata" je značajna i zbog toga što će se vozila iz Srbije ponovo pojaviti na svetskim putevima, istakao je Cvetković nakon što je predsedniku Srbije Borisu Tadiću i njemu predstavljena probna serija novog modela "Fiata" u Srbiji.

Mirko Cvetković je naglasio da je ulaganje italijanske kompanije najveća grinfild investicija u Srbiju u poslednjih 20 godina. "Značaj ove investicije je veliki ne samo zbog cifre, koja jeste najveća do sada, već i zbog čitavog klastera drugih proizvođača koji su povezani i koji predstavljaju bilo komponentaše ili inpute za komponentaše", istakao je premijer.

Prema njegovim rečima, za našu ekonomiju to će značiti izvoz od jednu i po do dve milijarde evra kada se podigne kapacitet proizvodnje, a takođe i značajan način da se smanji minus tekućeg računa platnog bilansa Srbije.

Premijer je istakao da je tokom obilaska fabrike bio zaista impresioniran izgledom pogona, stepenom automatizacije i najsavremenijom svetskom tehnologijom koja se u njemu primenjuju.

Predsednik Tadić i premijer Cvetković posetili su i slobodnu zonu Grošnica u Kragujevcu, u kojoj proizvođači komponenti za "Fiat automobile Srbija" grade pogone. Radove u zoni Grošnica su, uz državni vrh, obišli i direktor za poslovni razvoj Fiat Krajslera i generalni direktor Iveka Alfredo Altavila i generalni direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara. U poseti Kragujevcu bio je i Mlađan Dinkić, bivši ministar ekonomije.PODACI O FIRMI

Naziv: Demokratska stranka
Adresa: Krunska 69
Grad: Beograd 11000
e-mail: redakcija@ds.org.rs
Web: www.ds.org.rs
Tel: 0113443003
Kontakt osoba:
Ime: Veb redakcija DS
Funkcija: Info/web
Tel:
e-mail: redakcija@ds.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Job Fair 2023 - Tvoja karijera počinje ovde!

Udruženje studenata tehnike Evrope BEST - BEST Niš organizuje 15. po redu jubilarni Sajam poslova... Više...

Job Fair 2019 - Tvoja karijera počinje ovde!

Sajam poslova i stručnih praksi „Job Fair - Tvoja karijera počinje ovde!" organizuje Udruženje... Više...

Ostavi CV! Lansiraj svoju karijeru!

Pozivamo vas da budete deo najvećeg sajma zapošljavanja i edukacije Career Days! Sajam će se održati... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed