Boris Tadić: Naša politika je politika rešenja i politika koja daje rezultate

Beograd, 12. Decembar 2011. PR Objave: Saopštenje -

Boris TadiÄ: NaÅ¡a politika je politika reÅ¡enja i politika koja daje rezultate

Predsednik Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da je najveći problem Srbije, kao i čitavog sveta, ekonomski problem, i da će od njegovog rešavanja zavisiti i sposobnost države da rešava sve ostale probleme.

Predsednik Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da je najveći problem Srbije, kao i čitavog sveta, ekonomski problem, i da će od njegovog rešavanja zavisiti i sposobnost države da rešava sve ostale probleme.

Podnoseći Glavnom odboru Demokratske stranke izveštaj o radu, Boris Tadić je istakao da Kosovo nije najveći problem Srbije jer, ako se pristane na takvo viđenje srpske političke stvarnosti, neće biti moguće rešiti nijedan drugi problem, pa ni sam kosovski.

"Svaka odgovorna politika u Srbiji danas je sposobna da razume šta su prioritetna pitanja bez kojih nema opstanka i budućnosti. Pitanje ekonomije je centralno pitanje današnjice, jer danas nema nijedne zemlje koja je u stanju da sama funkcioniše, i zato svaka politička odluka koja se donosi u Srbiji mora da uzme u obzir da smo deo sveta", rekao je Tadić i upozorio da Srbija mora izbeći bilo koju meru koja je vodi u "zaostajanje, političku nestabilnost i nemire".

Zato Demokratska stranka, kako je istakao, neće odstupiti od politike da Srbija ima budućnost isključivo u Evropskoj uniji, bez obzira što se i ona trenutno suočava sa unutrašnjim, posebno ekonomskim, problemima.

"Maksima koje se držim u životu je: ako želite da vidite dugu, morate da istrpite kišu. Ovih dana pada kiša, ali sigurno će doći i duga", poručio je predsednik Tadić.

"Pitanje Kosova ne može se rešiti ukoliko je zemlja ekonomski oslabljena, ukazao je Boris Tadić i dodao:

"Sa snažnim rešavanjem ekonomskog problema rešava se i kosovsko pitanje, a samo rešavanje kosovskog ne može rešiti ekonomske probleme u zemlji".

Tadić je ponovio da će se drugi talas krize iz evrozone naredne godine preliti i na Srbiju i da je zato neophodno blagovremeno reagovati iskorišćavanjem svih unutrašnjih resursa i privlačenjem investicija, i poručio da svi koji obećavaju u 2012. blagodeti i berićet ne govore istinu jer sledeća godina ne može biti razvojna.

"U svim domenima nemoguće je zamisliti da politika bude uspešna bez integracije u EU, zato od vas tražim podršku za tu politiku kako bismo kasnije dobili i podršku građana, jer uveren sam da je to jedini pravac u kojem možemo da idemo", kazao je Tadić.

On je, međutim, istakao da insistiranjem na ekonomskim temama i sa njima blisko povezanim pitanjem evrointegracija, ne želi da zanemari nijedno drugo nacionalno pitanje, ali da želi da postavi listu prioriteta.

Nova budžetska politika će, kako je najavio, biti usmerena na to da se smanje izlišni troškovi i da se oni preusmere u investicije i razvoj infrastrukture.

Boris Tadić je podsetio da je takva politika već dala rezultate koji su vidljivi na novim mostovima i kilometrima autoputa, a njeno dejstvo na kvalitet života građana biće u pravoj meri vidljivo tek u budućnosti.

"Verujem da imamo podršku građana za politiku praktičnih rešenja i politiku koja daje rezultate", rekao je Tadić, i naglasio da sadašnja vlada ne gradi samo infrastrukturu, već i institucije, na čemu su joj priznanje odale sve članice EU.

"Nikada nismo dobili tako pozitivne ocene kao u proteklih nekoliko meseci iz Evropske komisije. Te ocene ne dajemo mi sami. Srbija iz jednog jedinog razloga nije dobila status kandidata i to je dijalog sa Prištinom, posebno pitanje regionalnog predstavljanja Kosova", objasnio je Tadić.

Boris Tadić je naglasio da je Demokratska stranka uvek tragala za rešenjem konflikata, pa i problema KiM, i podsetio da je premijer Zoran Đinđić svojevremeno predlagao podelu Kosova, što danas najveći deo međunarodne zajednice ne bi podržao, pa ni Rusija.

Srbija, međutim, i dalje po pitanju Kosova nastupa onako kako je predlagao Zoran Đinđić — idući u susret rešenju a ne tako što pasivno čeka rešenje.

Predsednik Tadić je još jednom naglasio da je nemoguće rešiti problem Kosova, a da Srbija ne postane članica EU, jer članice EU odlučuju šta će biti na Kosovu.

"Da bismo rešili problem Kosova, moramo da imamo plan, i plan imamo. Ne treba nam preokret u politici, kao što predlažu LDP i SPO kalkulišući uoči sledećih izbora, a ne zato što žele da reše problem", rekao je Tadić.

On je podsetio na četiri tačke koje, uz nepriznavanje nezavisnosti Kosova, vidi kao osnov za rešenje kosovskog problema: specijalne garancije za Srbe južno od Ibra, zaštita državne i građanske srpske imovine, poseban status za manastire i svetinje i specijalno rešenje za sever.

"To je politika odgovorne zemlje koja razume političke procese u svetu i koja razume da njene odluke moraju da budu stavljene u kontekst svetske politike. Kada bismo mogli sami da rešimo problem, bili bismo bogovi. Pošto nismo bogovi, već samo obični ljudi, i našu politiku moramo staviti u kontekst sveta sa kojim smo povezani", rekao je Tadić.

Politika "i EU i Kosovo" nije rigidna, a odustajanje od bilo kojeg njenog pola bilo bi naivno ili opasno.

"Naivna je politika koja predlaže odustajanje od legitimnih interesa države, ali je ona koja pitanje Kosova stavlja iznad života ljudi — opasna", naglasio je predsednik Tadić.

On je istakao da je nemoguće rešenje tražiti u okviru Ahtisarijevog plana, jer on Srbima na severu Kosova daje manja prava od onih koja uživaju trenutno, ali i zato što bi time Srbija odustala od svojih principa i legitimnih interesa i pokazala da je i u budućnosti spremna da čini takve ustupke.

Sa druge strane je, kako je upozorio, opasna i politika zamrzavanja konfikta, "jer je kukavička i nerealistična i sa stanovišta logike je politika koja vodi u poraz".

"One koji predlažu zamrzavanje konflikta i udaljavanje od EU u ime Kosova, treba stalno pitati uz čiju ćemo pomoć odbraniti naše interese na KiM. One koji predlažu Ahtisarijev plan treba pitati kako će Srbi na severu KiM da odustanu od prava koja imaju i svedu se na nivo prava koja im nudi Ahtisarijev plan", objasnio je Tadić.

Plan koji sada sprovodi Vlada Srbije, prema njegovim rečima, nije izdajnički, iako njegovom realizacijom niko neće dobiti sve, a nezadovoljnih će biti i u srpskom i u albanskom narodu.

"Naš predlog podrazumeva, ne podelu, već da se pronađe odgovor na realnost na Kosovu — jedna je albanska a jedna je srpska, i uveren sam da je plan koji imamo ostvarljiv", kazao je Tadić.

Osvrćući se na ambicije političkih oponenata Demokratske stranke, predsednik je podsetio da je vlada u kojoj je svojevremeno učestvovala Srpska radikalna stranka, odnosno današnji lideri Srpske napredne stranke, napravila javni dug od 120 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Promene su i promene na gore i promene mogu biti ponovno zaduženje od 120 procenata", rekao je Boris Tadić.

Komentarišući poruke koje se upućuju iz Demokratske stranke Srbije, Tadić je konstatovao da je apsurno da pretenzije na državno kormilo imaju oni koji su za sobom ostavili toliko velikih afera.

"Ne postoji nijedna vlada iz prošlosti koja nam nije ostavila problem, jedina vlada koja nije stvarala probleme bila je vlada Zorana Đinđića i zbog toga je smrtno stradao", rekao je Tadić.

Srbiji je, kako je istakao, potreban kontinuitet promena, i to promena koje će društvo menjati u realnom vremenu, u skladu sa kretanjima na međunarodnoj areni.

"Samo ako se ponašamo kao inteligentno društvo koje je u stanju da se prilagodi novim okolnostima možemo da opstanemo", rekao je Tadić, poručujući stranačkim kolegama da nije uvek zadovoljan spremnošću DS da se menja i prilagođava novim okolnostima.

Boris Tadić je objasnio da je vlada danas u poziciji da donosi odluke koje nisu popularne, jer veruje da su one u korist građana, i da će se njihovo blagotvorno dejstvo pokazati u budućnosti.

"Danas svi u svetu kreiraju promene, a promene ne donose političke kukavice, ni na političkoj sceni, ni u Demokratskoj stranci. Promene ne donose oni koji ne smeju da se izjasne šta bi sa barikadama na severu Kosova. Promene ne donose oni koji ne smeju da kažu da li bi završili saradnju sa Haškim tribunalom", istakao je Tadić aludirajući na politiku nekih opozicionih stranaka.

Predsednik Tadić je rekao da je u prošloj vladi Demokratska stranka zatražila od svog koalicionog partnera DSS-a odlučniji obračun sa organizovanim kriminalom, ali da je odbijena sa obrazloženjem da je to opasno.

"Kada smo ih izbacili iz vlade, postali smo ratnici u borbi protiv organizovanog kriminala", istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, odnos prema radu je suštinska promena i najveća i najdublja reforma koja mora da se sprovede u Srbiji.

"I kada posrnemo — ustaćemo, i ako ne dobijemo kandidaturu i datum danas — dobićemo sutra, da smo odustali devedesetih godina, nikada se ne bi desio Peti oktobar. I kada mislite da vam je teško, da ste sami i kada mislite da je sve izgubljeno, to je upravo onaj trenutak kada stvari kreću nabolje. Uslov je da verujete u ono što radite i da preuzimate rizike", objasnio je predsednik Boris Tadić.PODACI O FIRMI

Naziv: Demokratska stranka
Adresa: Krunska 69
Grad: Beograd 11000
e-mail: redakcija@ds.org.rs
Web: www.ds.org.rs
Tel: 0113443003
Kontakt osoba:
Ime: Veb redakcija DS
Funkcija: Info/web
Tel:
e-mail: redakcija@ds.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Saopštenje Centra za evroatlantske studije (CEAS) - Dijalog o Kosovu je Srbiji odavno potreban

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) u načelu pozdravlja poziv predsednika Srbije... Više...

Srpski javni beležnici primljeni u Savet notarijata EU

Javnobeležnička komora Srbije primljena je u članstvo Saveta notarijata Evropske unije (CNUE)... Više...

KupiMe dobitnik eTrustmark sertifikata

Evropska Unija je u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i Telekomunikacija Srbiji posvetila... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed