Dve godine servisa PRobjave.com - Novi paketi usluga

Novi Sad, 01. Juni 2011. PR Objave: Obaveštenje -

Dve godine servisa PRobjave.com - Novi paketi usluga

Na današnji dan 2009. g. zvanično je pušten u rad servis za distribuciju saopštenja www.probjave.com. Za ove dve godine objavljeno je preko 3.850 saopštenja, u servisu je otvoreno preko 1.700 naloga (kompanije i pojedinci) za objavu saopštenja, a preko 300 kompanija aktivno distribuira saopštenja preko ovog servisa.

Saopštenja se distribuiraju prosečno na nekoliko desetina Web sajtova (između 30 i 50 u proseku), a konkretan broj objava saopštenja zavisi od većeg broja faktora:

 1. Kvalitet saopštenja u odnosu na aktuelnost teme, i broj prethodnih informacija o samoj vesti koja se distribuira (npr. ekskluzivna  informacija o prodaji servisa WebGazda kompaniji Zepter je imala preko 100 objava)
 2. U zavisnosti od same tematike saopštenja zavisi i broj objava na specijalizovanim sajtovima koji prate tu tematiku, pa se broj objava adekvatno povećava porastom broja specijalizovanih sajtova koji tu tematiku objavljuju.
 3. U zavisnosti od geografske određenosti saopštenja zavisi i koliki će broj lokalnih i regionalnih online medija dodatno objaviti saoštenje.
 4. Sva saopštenja sa servisa PRobjave.com automatizovano objavljuje preko 20 Web lokacija, s tim da se za slučaj komercijalno objavljenih saopštenja broj objava povećava za oko 30 odsto.
 5. Objavljena saopštenja su dostupna velikom broju novinara i medijskim redakcijama, i u zavisnosti od zainteresovanosti klasičnih medija za konkretnu tematiku saopštenja zavisi da li će ono biti upotrebljeno za kreiranje vesti na nekom od klasičnih medija ili ne.

Servis je dostupan čitalačkoj Web publici od preko 2 miliona osoba, a i dalje su najveći servisi koji prenose ova saopštenja Naslovi.net i Vesti.rs. Njima se u poslednje vreme približava Google News na srpskom jeziku, s tim da će ovaj servis imati još više efekta na objavu saopštenja kada Google odluči i da napravi naslovnu stranu ovog servisa za srpski jezik.

Promene modela naplate servisa – specijalni popusti tokom juna meseca

Proučavajući ponašanja i akcije kompanija koje koriste servis PRobjave.com, (uz konsultacije sa određenim brojem korisnika servisa) došli smo do zaključka da je potrebno ponuditi povoljnije cene servisa, koje istovremeno omogućuju povoljnije slanje većeg broja saopštenja i imaju cenu koja podstiče na povećanje broja objava (na mesečnom nivou).

Došli smo do toga da praktično ponudimo pretplatnički model servisa, uz zadržavanje osnovnih cena objave saopštenja:

 • Cena objave tekstualnog saopštenja (1.000 din) i multimedijalnog saopštenja (2.000 din) se neće menjati.
 • Uvodi se polugodišnja i godišnja pretplata za objavu do 4 i 10 saopštenja na mesečnom nivou (bez obzira na tip saopštenja), po pojedinačnom nalogu korisnika
  - Do 4 saopštenja mesečno; pretplata 12.000 din za šest meseci i 20.000 din za godinu dana korišćenja servisa.
  - Do 10 saopštenja mesečno; pretplata 24.000 din za šest meseci i 40.000 din za godinu dana korišćenja servisa.
 • Za veći broj objava na mesečnom/dnevnom nivou se prave posebne ponude i dogovori.

U slučaju godišnje pretplate do 4 saopštenja mesečno (do 48 saopštenja godišnje), cena po objavi jednog saopštenja je  417 din! Cena aranžmana je isplativa već i sa dve objave mesečno, ali se potencira iskorišćenje punog bonusa mesečnih objava (distribucija neiskorišćenih objava se ne prenosi u naredni mesec).

Za objavu do 10 saopštenja mesečno (do 120 saopštenja godišnje), cena po objavi jednog saopštenja je 334 din!

Tokom meseca juna važi popust od dodatnih 10 odsto na godišnju pretplatu do 4 saopštenja mesečno!

Članovi Društva Srbije za odnose s javnošću imaju dodatni popust od 10 odsto na godišnju pretplatu do četiri saopštenja mesečno (ukupno 20 odsto popusta – kontaktirati preko DSOJ)!

U junu mesecu će se desiti i promene u modelu besplatne objave saopštenja, tako da će se i dalje zadržati maksimalnih 500 karaktera za slanje besplatnih  saopštenja, s tim da ova saopštenja neće ići u distribuciju van Web sajta PRobjave.com, obzirom da je ovaj Web sajt za dve godine ostvario dovoljnu vidljivost na pretraživačima. Znači, objavom besplatnog saopštenja na servisu PRobjave.com kompanija dobija veću idljivost na pretraživačima, ali ne i dodatno povećanje broja objava.

Povratak investicije, dalji razvoj servisa PRobjave.com

Posle dve godine ovaj servis i dalje generiše trošak, s tim da su troškovi servisa od početka ove godine dodatno smanjeni.

Upravo iz tog razloga su odgođeni planovi za proširanje servisa za online  distribuciju saopštenja u države ovog regiona.

Očekuje se se da će se tokom leta ili jeseni ove godine stvoriti uslovi da se krene u novi investicioni ciklus koji će omogućiti dalji razvoj ovog servisa (izlazak servisa iz Beta perioda) i proširenje resursa koji će omogućiti izradu lokalizovanih verzija PRobjave.com za različita regionalna tržišta.PODACI O FIRMI

Naziv: PRObjave
Adresa: Šekspirova 3
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: redakcija@probjave.com
Web: www.probjave.com
Tel: 062/8 360 659
Kontakt osoba:
Ime: Dragan Varagić
Funkcija: CEO PRObjave.com
Tel:
e-mail: redakcija@probjave.com

Više...

Objavite vest

USLUGE

 • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed