"Zelena tačka" tražena robna marka među domaćim kompanijama

Beograd, 23. Maj 2011. PR Objave: Najava -

"Zelena taÄka" tražena robna marka meÄu domaÄim kompanijama

"Zelena tačka", simbol koji se nalazi na ambalaži onih kompanija koje se odgovorno ponašaju prema ambalažnom otpadu, izaziva sve veće interesovanje među domaćim kompanijama, rečeno je na štandu Sekopaka na EcoExpo sajmu u Beogradu.

"Zelena tačka", simbol koji se nalazi na ambalaži onih kompanija koje se odgovorno ponašaju prema ambalažnom otpadu, izaziva sve veće interesovanje među domaćim kompanijama, rečeno je na štandu Sekopaka na EcoExpo sajmu u Beogradu.

"Zelena tačka" na ambalaži nekog proizvoda potvrđuje da je ta kompanija ispunila svoju zakonsku obavezu i da je zadati procenat svog ambalažnog otpada vratila u proces ponovnog iskorišćenja.

Ovaj simbol se na srpskom tržištu dodeljuje nešto kraće od godinu dana i do sada se on legalno nalazi na ambalaži proizvoda sedam kompanija (Mona, CCHBC Srbija, Vlasinka, Fresh&Co, Soko – Nada Štark, Siemens, Knjaz Miloš).

Ekskluzivno pravo na dodeljivanje simbola "Zelena tačka" na teritoriji Srbije ima Sekopak, prvi domaći Operater za odgovorno upravljanje ambalažnim otpadom, članica PRO Europe, evropske organizacije koja okuplja 33 nacionalna operatera te delatnosti.

"Prema sadašnjoj zakonskoj regulativi proizvođači su dužni da recikliraju deset odsto ambalaže koju su stavili na tržište, međutim, ta će se obaveza već od iduće godine uvećati i proizvođači će morati da recikliraju najmanje 16 odsto upotrebljene ambalaže. Imajući to u vidu, verujem da će se simbol "Zelena tačka" u narednom periodu nalaziti na sve većem broju proizvoda", istakla je Stella Karl Ćosić, generalni direktor Sekopaka.

Simbol "Zelena tačka" podrazumeva da je za ambalažu koja tu oznaku nosi plaćena nadoknada kako bi ta ambalaža bila na odgovarajući način zbrinuta nakon upotrebe. To konkretno znači da kompanije koje proizvode ambalažni otpad, plaćajući tu nadoknadu, automatski učestvuju u finansiranju sakupljanja, sortiranja, reciklaže i ponovnog iskorišćenja ambalažnog otpada u skladu sa zakonima.

Iako je ovakav način tretiranja otpada u Srbiji tek u povoju u budućnosti će se mnogo više pažnje posvećivati tom procesu. U Evropi je sistem upravljanja otpadom razvijan tokom dugog niza godina, a iskustvo pokazuje da su članice Pro Europe-a u više od 30 zemalja u prethodnoj godini ponovo iskoristile 30 miliona tona ambalažnog otpada od čega je reciklirano više od tri miliona tona plastike.

O Sekopaku: Sekopak je prvi domaći Operater za odgovorno upravljanje ambalažnim otpadom, osnovan od strane srpske industrije u novembru 2006. godine. Za kratko vreme nametnuo se kao vodeći snabdevač usluga iz oblasti upravljanja ambalažnim otpadom. Sekopak nudi svoje usluge i rešenja svim partnerima u lancu odgovornosti za efikasno upravljanje ambalažnim otpadom: državi, industriji, lokalnim samoupravama i komunalnim službama, kao i opravdano zainteresovanoj javnosti, odnosno potrošačima. Sekopak se zalaže za usklađivanje zakonskih okvira u oblasti ambalaže i ambalažnog otpada sa zakonima iz ove oblasti koji postoje u EU.PODACI O FIRMI

Naziv: Imelda DOO
Adresa: Vase Carapica 24/3
Grad: Beograd 11000
e-mail: aleksandra.joksimovic@imelda.rs
Web: www.imelda.rs
Tel: +381 11 2635 605
Kontakt osoba:
Ime: Aleksandra Joksimovic
Funkcija: General Manager
Tel:
e-mail: aleksandra.joksimovic@imelda.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Besplatna prezentacija ambalaže za pakovanje hrane i besplatni uzorci

Kompanija za distribuciju ambalaže za hranu MotoSpeed iz Beograda poziva menadžere svih firmi i... Više...

Siemens lansirao online igru za upravljanje fabrikom - Plantville

Ova veoma realistična online igra omogućava mladim inženjerima da zavire u svakodnevni svet rukovodioca... Više...

Zeleno svetlo za najsavremeniji voz na svetu

Siemens AG i Deutsche Bahn AG potpisali su ugovor o isporuci 220 novih vozova za velike brzine, u... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed