Žolt Der 99. na Šampionatu sveta u Melburnu

Beograd, 04. Oktobar 2010. PR Objave: Saopštenje -

Žolt Der 99. na Šampionatu sveta u Melburnu

Srpski biciklista Žolt Der član profi tima Partizan Srbija zauzeo je 99. mesto na Šampionatu sveta u Melburnu u drumskoj trci za elitu sa 22,50 minuta zaostatka iza pobednika, norveškog sprintera Tora Hušovda koji je veoma tešku stazu od 257 klometra prešao za 6:21,49 časova (prosek 40,4 km na čas).

Srpski biciklista Žolt Der član profi tima Partizan Srbija zauzeo je 99. mesto na Šampionatu sveta u Melburnu u drumskoj trci za elitu sa 22,50 minuta zaostatka iza pobednika, norveškog sprintera Tora Hušovda koji je veoma tešku stazu od 257 klometra prešao za 6:21,49 časova (prosek 40,4 km na čas).

Drugi srpski reprezentativac Esad Hasanović odustao je posle 150 kilometra.

- Trka je bila surova, 99 vozača je završilo, čak 75 je odustalo – rekao je selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić. – Der je dobo vozio, samo je u jednom trenutku imao krizu i to ga je koštalo jer je otpao od grupe pošto su, pre svih Španci, strahovito pojačali tempo. Vozio je tri - četiri kruga sam, borio se koliko je mogao. Da nije bilo tog trenutka slabosti, bio bi znato bolje rangiran iako su, posle glavne grupe, biciklisti na cilj dolazili u malim grupicama.

Teška staza je iz kruga u krug uzimala danak. Hasanović je zakasnio da isprati rani beg petorice biciklista, ali je ipak odlučio da pokuša da ih ulovi. Jurio ih je sam nekoliko krugova, spiker je često pominjao srpskog biciklistu u samoubilačakoj poteri,  ali ga je grupa prvog stigla.

Beg je, inače, bio ozbiljan, napravili su razliku od 23 minuta i nastala je panika među komesarima UCI i rukovodstvom međunarodne federacije, jer je moglo da se dogodi da ulove glavnu grpu za ceo krug što bi značilo i automatsko udaljavanje sa staze preko 80 biciklista i svih favorita! Međutim, sve se u primirilo, da bi se borba razbuktala ponovo u poslednja tri - četiri kruga. Odustali su mnogi asovi, među njima i dva Engleza Kevendiš i Milar...

- Mi smo se vozili sa Englezima u kolima, jer smo naša pozajmili Slovencima da bi mogli da prate svog vozače u glavnoj grupi. Na kraju je Grega Bole završio na 11. mestu što je izuzetan uspeh – dodao je Čubrić.

U finišu, izdvojila se grupa od 18 biciklista i u sprintu je rešavala pitanje pobednika. Hušovd je bio bolji od Matija Brešela (Danska) i Alena Dejvisa (Australija) pa su se domaćini, koji su izuzetno bodrili svoje vozače, ipak imali razloga za slavlje. Italijan Pocato stigao je četvrti i platio danak lošoj taktici italijanskog tima, F. Šlek (Luksemburg) je bio 16, Australijanac Kadel Evans, branilac titule, završio je na 17. mestu, a poslednji u glavnoj grupi bio je Belgijanac Žilber...Pobeda Hušovda i drugo mesto Brešela najbolja su najava za veliki događaj za celu Skandinaviju, Šampionat sveta  2011. u Kopenhagenu.

- Naši domaćini, porodice Stefanović, Aranđelović i Ivanović, bodrili su Dera i Hasanovića. Hvala im u ime cele reprezentacije na izuzetenom gostoprimstvu. Posle trke smo svi otišli na veliki roštilj u kuću Milovana Aranđelovića. Prisustvovao je i delegat u skupštini dijaspore za Viktoriju Slobodan Benđo. Pamtićemo boravak u Melburnu i Đilongu, kao nešto najlepše što nam se dogodilo na našim sportskim putovanjima. Mnogo su nam pomogli i Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Ministarstvo za dijasporu Srbije, prijatelji biciklističkog sporta iz Telekoma, Kapriola, Miletursa, Garmina, Dunav osuguranja, BS Beograda koji je obezbedio avionsku kartu za Ivana Stevića i Ciklomanije – Novi Sad koja je darovala specijalnu kacigu za hronometar za Hasanovića. Točkovi za bicikl za hronometar obezbeđeni su sredstvima OKS.

Ukupan bilans srpskih biciklista na SP može da dobije prelaznu ocenu. Hasanović je hronometra za elitu završio na 40. mestu, dok je u trci za vozače do 23 godine mladi Jovan Zekavica stigao 87.PODACI O FIRMI

Naziv: Biciklistički savez Srbije
Adresa: Terazije 35
Grad: Beograd 11000
e-mail: office@bss.rs
Web: www.bss.rs
Tel: +381 (0)11 32 34 616

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Sportski Garmin satovi koje koristi vojska SAD na MilitaryShop.rs

Pregledajte u e-trgovini MilitaryShop.rs izbor Garmin sportskih satova, čiji je prvi kupac bila... Više...

Sve spremno za Planet Bike MTB prvenstvo Srbije u Košutnjaku 21. jula

Dokazivali su se na domaćim i međunarodnim megdanima tokom sezone, ali potvrda forme i dominacija... Više...

Tri prva mesta Zorana Živkovića

Zoran Živković, biciklista kragujevačke Ciklomanije, osvojio je čak tri prva mesta na trkama... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed