Stević ne startuje u drumskoj trci na Šampionatu sveta u Melburnu

Beograd, 02. Oktobar 2010. PR Objave: Saopštenje -

SteviÄ ne startuje u drumskoj trci na Å ampionatu sveta u Melburnu

Međunarodne biciklistička unija (UCI) zabranila je srpskom reprezentativcu Ivanu Steviću da startuje u drumskoj trci za elitu na Šampionatu sveta u Melburnu 3.oktobra.

Međunarodne biciklistička unija (UCI) zabranila je srpskom reprezentativcu Ivanu Steviću da startuje u drumskoj trci za elitu na Šampionatu sveta u Melburnu 3.oktobra.

Biciklistički savez Srbije je, prema odluci saveznog selektora prijavio takmičare i organizovao odlazak naše reprezentacije na Svetsko prvenstvo u Melburn.

U sastavu ekipe, a po izboru selektora, bio je i Ivan Stević za koga se znalo da je vođen postupak pred Sudom za arbitražu u sportu u Lozani. S obzirom da savez nije dobio nikakvu informaciju, obratili smo se Svetskoj biciklističkoj federaciji (UCI) 13. septembra da bismo saznali da li ima zabranu učestvovanja i kakav ima status. Do polaska reprezentacije nije stigao odgovor i naša reprezentacija je u sredu 22. septembra u 13.05 Jatovim avionom odletela na put. U 13.47 istog dana Biciklistički savez Srbije je dobio mejl od UCI-ja sa kompletnom dokumentacijom iz koje se vidi da je Stević bio kažnjen od Arbitražnog suda u Lozani sa dve godine zabrane učestvovanja na trkama samo u Italiji i da mu je kazna istekla 17. septembra 2010. godine. Istovremeno UCI je zatražio od BSS da pokrene postupak protiv Ivana Stevića po osnovu odluke Arbitražnog suda.

S obzirom da u celom slučaju ima dosta nejasnoća, a pogotovu što Steviću niko nije zabranio nastup na trkama koje su pod ingerencijom UCI-ja i gde su prisustvovali međunarodni komesari, da mi kao federacija nismo dobili nikakvu informaciju, uputili smo UCI-ju zahtev 27. septembra za dodatno objašnjenje, ali do danas ga nismo dobili. Selektor reprezentacije Čubrić je u ličnom kontaktu sa predsednikom UCI-ja dobio potvrdu da Stević ne može da startuje na Svetskom prvenstvu bez drugih objašnjena.

Biciklistički savez je po nalogu UCI-ja započeo postupak i zatražio je od Ivana Stevića izjavu koju očekujemo da dobijemo kada se vrati sa puta. Po dobijanju izjave organi saveza će poslati kompletnu informaciju sa odlukom u UCI od koga očekujemo konačno razrešenje slučaja.

U taboru reprezentacije Srbije u Melburnu, neverica i čuđenje zbog ovakvog postupka UCI:
- Razgovarao sam sa predsednikom UCI Patrikom Mekvejdom, koji mi je potvrdio da Stević ne može da vozi na SP i rekao da je UCI tražio da BSS otvori postupak protiv Stevića, koji je u septembru 2008. kažnjen dvogodišnjom zabranom takmičenja samo na trkama u Italiji, odlukom Suda za arbitražu u sportu u Lozani. Njemu je, inače, ta suspenzija istekla 17. septembra ove godine, ali je UCI, iz samo njima znanih razloga, retroaktivno otvorio slučaj, iako je na suđenju u Lozani advokatski tim Stevića saopštio da se posle odluke Suda za arbitražu u sportu "UCI neće više angažovati i oglašavati u ovom slučaju". Stević je očajan, UCI ga je pustio da vozi dve godine na svim trkama u svetu, pobeđivao je i peo se na postolje a našao je tek uoči SP da ga obavesti da će se protiv njega voditi još jednom postupak– iznenađen je i ogorčen selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić.

Stevića je Olimpijski komitet Italije (KONI) u septembru 2008. pošto je navodno zaključio istragu iz 2004. kaznio doživotnom zabranom takmičenja, jer je navdno naš olimpijac bio umešan u aferu "Oil for drags" kada je osuđen italijanski doktor Santućone i još desetak trenera i takmičara zbog "posedovanja, korišćenja i prodaje nedozvoljenih preparata i poseta dr Santućoneu".

U hotelskoj sobi, koju je Stević delio sa još tri vozača tima, pronađeni su nedozvoljeni preparati u policijskoj raciji dok je ekipa bila na trci. Stevića i njegov tadašnji klub policija nikada nije obavestila o raciji, niti je, pošto je 2005. otišao u SAD ikada dobio pozive za saslušanje u Italiji. Normalno je vozio, pobedio na B šampionatu sveta u Kejptaunu 2007. i u etapi na trci ekstra kategorije u Džordžiji, učestvovao na OI u Pekingu i KONI nikada ni preko institucija (UCI, BSS...) nije pokušao da ga kontaktira.

Stević se žalio Sudu za arbitražu u sportu i u martu 2009. je proces zaključen pooništenjem odluke o doživotnoj zabrani takmičenja. Steviću je, od svih optužbi ostala jedna "za posedovanje sa namerom da koristi nedozvoljene preparate" i presuda KONI je prinačena na dvogodišnju zabranu takmičenja u Italiji.

UCI se, potom, nije oglašavao, Stević je normalno vozio i takmičio se na trkama na kojima su bili i komesari UCI, pobeđivao i peo se na postolje, osvojio titulu šampiona Balkana, pobedio u etapi na "Oko Bugarske"...

U celom ovom slučaju ima mnogo pitanja za UCI a veoma malo odgovora. Na nesreću, kola su se slomila na Steviću... 

Jovan Zekavica 87. u drumskoj trci na SP za vozače do 23 godine

U Melubrnu je po lepom vremenu održana trka za vozače do 23 godine. Srpski reprezentativac Jovan Zekavca, koji vozi za Partizan Srbiju a matični klub mu je Borac iz Čačka, osvojio je 87. mesto sa 8,52 minuta zaostatka u odnosu na pobednika Australijanca Majkla Metjuza koji je stazu od 159 kilometra (deset krugova) prešao za 4:01,23 časova (prosek 39,5 km na čas). Postao je prvi Australijanac šampiona sveta u ovoj kategoriji u istoriji. Drugo mesto u sprintu grupe od 46 biciklista, pripalo je Johanu Degenkolbu (Nemačka), dok su dve bronzane medalje, takođe prvi put u istoriji šampionata sveta, dodeljene Tejloru Finiju (SAD) inače pobedniku trke na hronometar i Žilijenu Bovinu (Kanada). Čak ni foto finiš nije uspeo da odredi ko je treći a ko četvrti i UCI je pribegao jedinom pravičnom rešenju... Trku je završilo 97 biciklista, 25 je odustalo.

- Zekavica je odlično vozio do finiša, kada jednostavno, nije "imao noge" da uhvati glavnu grupu. Trka je bila teška, u svakom krugu je otpadalo po nekoliko biciklista. Očekivao sam nešto bolji plasman, nadam se da je iz ove trke izvukao pouke. Njemu je ovo prva sezona  u seniorima, lane je bio junior i pokazao je da ima potencijal- rekao je selektor Čubrić. – Problem sa Stevićem nas je sve dobro uzdrmao, ali se borimo da ga prevaziđemo i da Žolta Dera i Hasanovića dobro pripremim za trku u eliti u nedelju.PODACI O FIRMI

Naziv: Biciklistički savez Srbije
Adresa: Terazije 35
Grad: Beograd 11000
e-mail: office@bss.rs
Web: www.bss.rs
Tel: +381 (0)11 32 34 616

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Sportski Garmin satovi koje koristi vojska SAD na MilitaryShop.rs

Pregledajte u e-trgovini MilitaryShop.rs izbor Garmin sportskih satova, čiji je prvi kupac bila... Više...

Sve spremno za Planet Bike MTB prvenstvo Srbije u Košutnjaku 21. jula

Dokazivali su se na domaćim i međunarodnim megdanima tokom sezone, ali potvrda forme i dominacija... Više...

Tri prva mesta Zorana Živkovića

Zoran Živković, biciklista kragujevačke Ciklomanije, osvojio je čak tri prva mesta na trkama... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed