Srbija peta nacija po broju olimpijskih viza za London 2012

Beograd, 17. Avgust 2010. PR Objave: Saopštenje -

Srbija peta nacija po broju olimpijskih viza za London 2012

Međunarodna federacija sportskog streljaštva (ISSF) objavila je da je Srbija peta nacija po broju osvojenih olimpijskih viza za Lodon 2012. (četiri) i da je ukupno 16. po broju medalja – sedam, jedna zlatna četiri srebrne i tri bronzane, na 50. jubilarnom Šampionatu sveta u Minhenu (29. jul – 11. avgust)!

Međunarodna federacija sportskog streljaštva (ISSF) objavila je da je Srbija peta nacija po broju osvojenih olimpijskih viza za Lodon 2012. (četiri) i da je ukupno 16. po broju medalja – sedam, jedna zlatna četiri srebrne i tri bronzane, na 50. jubilarnom Šampionatu sveta u Minhenu (29. jul – 11. avgust)!

Više od Srbije olimpijskih viza imaju Kina i Rusija (po devet), kao i Italija i SAD po 5. Četiri vize, kao i Srbija, u Minhenu su osvojili i strelci Nemačke i Koreje. Belorusija, Indija, Kipar, Češka, Španija, Francuska, Japan, Slovačka i Ukrajina imaju po dva kvalifikovana strelca za London, a po jednu olimpijsku ulaznicu za sada su dobile Australija, Finska, Mađarska, Iran, Kazahstan, Norveška, Portugalija, DNR Koreja, Švajcarska i Turska. U raspodeli 69 viza, koliko je moglo da se  ukupno osvoji u Minhenu, učestvovalo je 26 zemalja. ISSF je od MOK dobio pravo da u Lonodnu gađa tačno 390 strelaca, a ostale vize će se raspodeliti na Svetskim kupovima u 2011, na Šampionatu Evrope 2011. u Beogradu i na Šampionatu Erope samo vazdušnim oružjem  2012. u Finskoj, kao i na ostalim kontinentalnim prvenstvima.

Olimpijske vize osvojili su Andrija Zlatić, Damir Mikec i Zorana Arunović (pištolj) i Nemanja Mirosavljev (puška).

Po broju medalja - sedam (1 – 4 - 2), Srbija je 16. u kokurenciji 35 nacija koje su osvajale trofeje. U Minhenu su gađali strelci iz 105 zemalja. Ovo je izuzetan uspeh, jer ne treba zaboraviti da srpski strelcli nisu gađali disciplinu trčećeg vepra (na 50 i 10 metara, klasično i miks, ekipno i pojeidnačno) i veliki kalibar na 300 metara (trostav i 60 ležeći, ekipno i pojedinačno), gde su vodeće nacije imale mnogo uspeha. Najviše medalja 52 (21 - 20 - 11) osvojila je Kina, druga je Rusija sa 46 (21 – 13 - 12), dok su treće SAD sa 24 (11 - 6 - 7). Italijani su sjajni četvrti sa 15 (6 - 5 - 4). Ukrajinci imaju fantastičan bilans od 23 medalja ali su peti (5 – 6 – 12), dok Švajcarci, zahvaljujući odličnim rezultatima velikim kalibrom, zauzimaju peto mesto sa 10 trofeja (5 – 2 -3 ).

Medalje za Srbiju osvojili su - zlatna: Zorana Arunović (MK pištoljem), srebrne: Zorana Arunović (vazdušni pištolj), Andrija Zlatić (vazdušni pištolj), ženska reprezentacija MK pištoljem (Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Jelena Arunović) i muška reprezentacija vazdušnim pištoljem (Andrija Zlatić, Damir Mikec, Dimitrije Grgić) a bronza je pripala ženskoj reprezentaciji MK puškom trostav ( Lidija Mihajlović, Ivana Maksimović, Arsović).

Uz rekordan broj medalja - sedam (pre ovog šampionata sveta najtrofejnije učešće sa šest odličja bilo je u Finiksu u Arizoni 1970. ali su tada osvojene tri zlatne, dve srebrne i bronzana medalja), ovaj šampionat ostaće zabeležen i kao prvi na kome je Srbija učestvovala kao samostalna država. Takođe, prvi put su se pojavili i takmičari u gađanju glinenih golubova – skit. Jovan Amanović je sa 111 golubova (20, 22, 23, 24, 22) završio na 99. mestu a Goran Stojadinović sa 109 golubova (24, 21, 19, 24, 21) na 109. mestu. Finale u ovoj disciplini pamtiće se godinama: Valerij Šomin (Rusija) i Enio Falko (Italija) završili su finale sa po 149 golubova (124 i 25). O zlatnoj medalji odlučivalo je raspucavanje na po jednog goluba, do prvog promašaja. Odluka je pala tek kada je poleteo dodatni 22. golub: Šomin je pogodio, Falko promašio!. I za bronzu se dugo raspucavalo, dvojica takmičara sa Kipra Ahielos i Andreou su imala po 148 golubova, Georgios Ahileos je pogodio desetog dodatnog goluba,  a Andreou promašio...

Na Šampionatu sveta u Minhenu postignuto je 27 svetskih rekorda - 11 puškom i pištoljem, devet u gađanju glinenih golubova, pet u disciplinama velikog kalibra na 300 metara i dva u gađanju trčećeg vepra.PODACI O FIRMI

Naziv: Streljački savez Srbije
Adresa: Službeni Put Zavoda 5
Grad: Beograd 11030
e-mail: office@serbianshooting.rs
Web: www.serbianshooting.rs
Tel: +381 11 3058-571

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Tri pojedinačne titule Pančevcima na Prvenstvu Vojvodine MK oružjem

Od četiri, strelci Pančeva, osvojili su tri pojedinačne titule na Prvenstvu Vojvodine za za kadetski... Više...

Konferencija za medije povodom Šampionata sveta u streljaštvu

Pozivamo vas na konferenciju za medije povodom Šampionata sveta u streljaštvu (gađanje glinenih... Više...

Juniori drugi puškom na "Olimpijskim nadama" u Njitri

Juniori drugi puškom na "Olimpijskim nadama" u Njitri sa rezultatom 1.766 krugova boljim od državnog... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed