U Minhenu strelci nišane 42. svetsku medalju, ujedno prvu za Srbiju

Beograd, 30. Juli 2010. PR Objave: Saopštenje -

U Minhenu strelci nišane 42. svetsku medalju, ujedno prvu za Srbiju

Na Šampionatu sveta u Minhenu od 29. jula do 11. avgusta, srpski strelci će pokušati da osvoje 42. medalju od 1949. kada su prvi put učestvovali na svetskim streljačkim smotrama.

Na Šampionatu sveta u Minhenu od 29. jula do 11. avgusta, srpski strelci će pokušati da osvoje 42. medalju od 1949. kada su prvi put učestvovali na svetskim streljačkim smotrama.

Ujedno, ovo je i debi streljačke reprezentacije pod imenom Srbija. U Zagrebu 2006. gađali su kao SCG.

Do sada su u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji reprezentativci FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG osvojili 41 medalju, 12 zlatnih, 17 srebrnih i 12 bronzanih. U ovom bilansu, juniorske kategorije učestvuju sa 16 medalja, pet zlatnih, četiri srebrne i sedam bronzanih.

Najtrofejnije učešće bilo je u Finiksu u Arizoni (SAD) 1970. kada je osvojeno šest medalja (3 – 2 – 1). Po pet medalja bilo je u Milanu 1994. (2 – 2 - 1) i u Zagrebu 2006. (2 – 1 - 2).

Najuspešniji ženski strelac puškom je Desanka Perović - Pešut, koja ima na dva šampionata sveta 1970. i 1974. šest svetskih odličja - tri pojedinačna (zlato i dve srebra) i tri ekipna (dva zlata i srebro).

Najuspešniji muški strelac puškom je Stevan Pletikosić koji na dva šampionata sveta (1994. i 2006.) ima dva srebra.

Najtrofejniji ženski strelac pištoljem je Jasna Šekarić koja je na pet šampionata (1987, 1989, 1990, 1991. i 1994) osvojila pet medalja, četiri pojedinačne (tri zlata i jedno srebro) i jednu ekipnu (bronza). Jasna Šekarić je i prva naša takmičaka koja je pištoljem osvojila svetsku medalju.

Najtrofejniji muški strelac pištoljem je Andrija Zlatić koji na dva prvenstva sveta ima juniorsko zlato i seniorsko srebro. Andrija Zlatić je i prvi naš strelac koji je osvojio svetsku medalju pištoljem.

Dva puta se dogodilo da posle juniorske svetske medalje naš takmičar osvoji i seniorsku: Branislav Lončar je u Moskvi 1958. imao puškom pojednačno juniorsko srebro i ekipnu bronzu, da bi u Finiksu 1970. osvojio seniorsku ekipnu bronzu, dok je Andrija Zlatić u Barseloni 1998. bio juniorski šampion sveta MK pištoljem, a u Lahtiju 2002. seniorski vicešampion!

Najviše ekipnih medalja u ženskoj konkurenciji - četiri (tri zlata i srebro) ima sa tri šampionata sveta Mirjana Mašić – Jovović.

Najviše ekipnih trofeja u muškoj konkurenciji – pet (dva srebra i tri bronze) sa tri šampionata sveta ima Goran Maksimović.

Na zlatnim svetskim listama, Jasna Šekarić je druga po broju pojedinačnih trofeja pištoljem – četiri (tri zlata i srebro). Neprikosnovena je Marina Dobrančeva - Logvinenko (Rusija) sa devet medalja (5 - 2- 2).

Vazdušna puška za žene uvedena je na Šampionatu sveta 1970. u Finksu. Prvi ekipni šampion bila je reprezentacija Jugoslavije.

Prvi šampionat sveta puškom održan je 1897. u Lionu. Gađalo se vojničkom puškom na 300 metara.

Prvi šampionati sveta vazdušnom puškom i puškom na 50 metara - 60 metaka ležeći za muškarce, kao i puškom na 50 metara - 60 metaka ležeći za žene održani su u Vizbadenu 1966.

Prvi šampionat sveta pištoljem na 50 metara za muškarce održan je 1900. u Parizu.

Prvi šampionat sveta vazdušnim pištoljem za muškarce odžan je u Finiksu 1970.

Prvi šampionat sveta MK pištoljem za žene održan je u Vizbadenu 1966.

Prvi šampionat sveta vazdušnim pištoljem za žene održan je u Finksu 1970.

Šampionati sveta održavani su u jednom periodu i posebno za vazdušno oružje. Poslednji šampionat sveta samo vazdušnim oružjem održan je 1991. u Stavangeru. Od tada održavaju se, svake četvrte godine, samo „veliki“ šampionati sveta (juniori i seniori - MK oružje, vazdušno oružje, trčeći vepar, glineni golubovi).

Jugoslavija je bila domaćin Šampionata sveta vazdušnim oružjem 1989. u Sarajevu.PODACI O FIRMI

Naziv: Streljački savez Srbije
Adresa: Službeni Put Zavoda 5
Grad: Beograd 11030
e-mail: office@serbianshooting.rs
Web: www.serbianshooting.rs
Tel: +381 11 3058-571

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Tri pojedinačne titule Pančevcima na Prvenstvu Vojvodine MK oružjem

Od četiri, strelci Pančeva, osvojili su tri pojedinačne titule na Prvenstvu Vojvodine za za kadetski... Više...

Konferencija za medije povodom Šampionata sveta u streljaštvu

Pozivamo vas na konferenciju za medije povodom Šampionata sveta u streljaštvu (gađanje glinenih... Više...

Juniori drugi puškom na "Olimpijskim nadama" u Njitri

Juniori drugi puškom na "Olimpijskim nadama" u Njitri sa rezultatom 1.766 krugova boljim od državnog... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed