Predsednik NBC Zigfrid Švajkard: Kuglanje već dugo kuca na vrata olimpijske porodice

Beograd, 10. Juli 2010. PR Objave: Intervju -

Predsednik NBC Zigfrid Å vajkard: Kuglanje veÄ dugo kuca na vrata olimpijske porodice

Predsednik Međunarodne kuglaške federacije (NBC) – klasik (na devet čunjeva), nemački sportski zvaničnik Zigfird Švajkard, rekao je u Beogradu da kuglanje već više od decenije pokušava da uđe u olimpijsku porodicu i da će Svetska kuglaška federacija (FIQ), koja objedinjuje bovling (WTBA, deset čunjeva) i kuglanje na devet čunjeva, u narednom periodu nastaviti aktivnosti u tom pravcu sa ciljem da se u dva olimpijska ciklusa (osam godina) dođe do pozitivnog ishoda.

Predsednik Međunarodne kuglaške federacije (NBC) – klasik (na devet čunjeva), nemački sportski zvaničnik Zigfird Švajkard, rekao je u Beogradu da kuglanje već više od decenije pokušava da uđe u olimpijsku porodicu i da će Svetska kuglaška federacija (FIQ), koja objedinjuje bovling (WTBA, deset čunjeva) i kuglanje na devet čunjeva, u narednom periodu nastaviti aktivnosti u tom pravcu sa ciljem da se u dva olimpijska ciklusa (osam godina) dođe do pozitivnog ishoda.

- Veliki prijatelj kuglanja na devet čunjeva bio je pokojni predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta - MOK Huan Antonio Samaran koji je rekao da "bovling nije sport" a da je "klasik kuglanje sport u kome moraš dobro da se oznojiš". Već više od decenije i po, traju pokušaji da se kuglanje uvrsti u olimpijske sportove, ali problem je bio što unutar svetske federacije postoje dve grane - bovling i kuglanje na devet čunjeva koje nemaju ništa zajedničko u pogledu terena, rekvizita, opreme, načina igre, ali ipak odlično sarađuju i mislim da su to jedinstvo i saradnja  garant da može da dođe do prijema u MOK. Zainteresovani smo da kuglanje uđe na Zimske olimpijske igre, jer je tipičan sport za dvorane – istakao je predsednik NBC Zigfird Švajkard u toku zasedanja Predsedništva NBC u Beogradu u Hotelu M.

Nedavno je na "Sport akordu" u Abu Dabiju, predsednik WNBA (koja objedinjuje tri vrste kuglanja na devet čunjeva – bole, šere i klasik) Ludvig Kočiš, imao priliku da razgovara se predsednikom MOK Žakom Rogom. Imate li informacije o rezultatima tih razgovora?

- Naši odnosi sa MOK su i do sada bilo veoma konstruktivni i mi ćemo nastaviti saradnju u intresu našeg sporta i sportista. Zamolićemo predsednika Roga da prisustvuje jednom šampionatu sveta u klasik kuglanju da se uveri u sve vrline ovog sporta. Takođe, gospodin Kočiš je razgovarao i sa predsednikom Asocijacije sportova priznatih od MOK - ARISF, gde je učlanjen i FIQ, Emeriusom Ronom Frohlikom koga je nedavno predsednik MOK Rog odlikovao "Olimpijskim ordenom". Ovakvi kontakti su veoma važni, jer kuglaškom sportu nedostaju prijatelji i saradnici među ljudima koji uživaju ugled i imaju autoritet u svetskom sportu i koji  mogu da pomognu da se naši planovi, uz strpljenje, rad i saradnju, ispune u dogledno vreme - podvukao je Zigfird Švajkard.- O ovome će biti reči i na Kongresu FIQ u avgustu u Minhenu.

Svetska porodica klasik kuglanja se širi, najavljene su izgradnje novih kuglana u Australiji, Indiji i Brazilu, što će pomoći da se ispuni jedan od uslova za članstvo u MOK a to je rasprostranjenost sporta na svim kontinentima. Dokle se stiglo sa ovim projektima?

- Ove vesti nas veoma raduju, u Australiji već postoji jedna velika kuglana, a već krajem ovog meseca grupa poslovnih ljudi iz Australije dolazi u Študgart na dogovor za izgradnju još tri nove kuglane, od kojih će jedna velika biti u Melburnu. Indija i Šri Lanka imaju kuglane, a dobro je da je resorno ministarstvo Indije priznalo i primilo u članstvo Kuglaški savez Indije, čime je ispunjen uslov da se učlani i u NBC. Iz Brazila sam se vratio prošle nedelje, tamo već postoji 100 kuglana u šest od 23 provincije, od toga 40 sa četiri staze. Mladi u ovoj zemlji su veoma zainteresovani za klasik kuglanje, posebno u provincijama gde ima dosta stanovništva nemačkog porekla. Igraju, međutim sa kuglama od 10,8 kg sa rupama za prste, ali ima i dosta kuglana gde se igra našom kuglom od 16 santimetra i po prvilima za klasik kuglanje. Najrazvijenija provincija je Porto Alegre. Primetili smo i da mnogi ljubitelji sporta iz Brazila ulaze na naš sajt i traže informacije, što samo pokazuje popularnost kuglanja u ovoj velikoj zemlji.

Međunarodna kuglaška federecija za klasik kuglanje je poslednjih godina nekoliko puta menjala sistem takmičenja i izbacivala discipline, kao na primer muške i ženske parove, što nije uvek naišlo na odobravanje vrhunskih kuglaša. Kako vi ocenjujete ove promene?

- Cilj svake promene je da poboljšamo sistem takmičenja tako da pružimo šansu i kuglaški manje razvijenim zemljama da osvajaju medalje. Imali smo situaciju da se kuglanje "zatvorilo" unutar četiri - pet zemalja što nije bilo dobro za popularisanje i razvoj. Na juniorskom Prvenstvu sveta u maju u Rijeci, pokazalo se da su promene dobre, čak 12 zemalja je osvajalo medalje, prvi put recimo Italija ni Francuska, sportski i ekonomski veoma jake države važne za razvoj celokupnog evropskog sporta. Ne primaju svi promene bez otpora, ali ubrzo se potvrdilo da ono novo što smo ponudili ima smisla i da koristi našem sportu, što je i najvažnije.

Redovna godišnja Konferencija WNBA biće u septembru u Ljubljani. Šta očekujete od nje?

- Svakako, da podrži naš program razvoja klasik kuglanja u svetu, kao i da stabilizujemo naše odnose sa svim članicama, jer nam je u ovom trenutku jedinstvo veoma važno. Bez njega nema izgleda da ispunimo naš veliki san, ulazak u olimpijsku porodicu.

Beograd je prvi put domaćin sednice Predsedništva NBC. Kakvi su vaši utisci?

- Veoma sam zadovoljan što sam u Beogradu, gradu koji je istorijski veoma važan za naš sport, jer je u njemu 1953. održan prvi Šampionat sveta u kuglanju. Posetićemo i salu u Domu Vojske Srbije gde je održan šampionat. Moram da se zahvalim predsedniku Kuglaškog saveza Srbije Urošu Dragojloviću, koji je i potpredsednik NBC na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji, kao i državnim resornim institucijama koje su u ovom veoma složenom ekonomskom trenutku pomogle održavanje ove sednice koja je donela i nekoliko važnih odluka za naš sport - zaključio je Zigfrid Švajkard predsednik Međunarodne kuglaške federacije – klasik.PODACI O FIRMI

Naziv: Kuglaški savez Srbije
Adresa: Deligradska 27/III
Grad: Beograd 11000
Web: www.kuglanje.cilj.org
Tel: + 381 11 2645780

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Budite deo olimpijske tradicije sa EKO Serbia

U olimpijskoj godini EKO Serbia ljubiteljima sporta i putovanja pruža mogućnost da postanu deo... Više...

Atos uz olimpijce Srbije na putu za Rio 2016.

Olimpijski komitet Srbije i kompanija ATOS potpisali su danas Ugovor o partnerstvu kojim je ATOS... Više...

Kompanija ComTrade potpisala ugovor o stipendiranju priprema Emira Bekrića za OI u Riju

U prostorijama Kompanije ComTrade-a danas je potpisan sponzorski ugovor sa Atletskim savezom Srbije... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed