Povećanje internet saobraćaja više od pet puta u naredne četiri godine u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Beograd, 18. Juni 2010. PR Objave: Najava -

PoveÄanje internet saobraÄaja viÅ¡e od pet puta u naredne Äetiri godine u Centralnoj i IstoÄnoj Evropi

Globalna online video zajednica će premašiti milijardu korisnika do 2014. godine, a video sadržaj će preuzeti vodeću ulogu u porastu IP saobraćaja

Kompanija Cisco(r) danas je objavila rezultate godišnje Cisco(r) Visual Networking Index (VNI) prognoze, 2009-2014 u kojoj se predviđa da će se globalni internet saobraćaj do 2014. godine povećati bar četiri puta na više od 3/4 zetabajta, što je deset puta više od količine ukupnog saobraćaja preko Internet protokol mreža u 2008. godini.

Godišnji izveštaj kompanije Cisco(r) postao je jedan od vodećih izvora za procenu rasta internet mreže. U poslednje tri godine, Cisco(r) Visual Networking Index prognoza postala je visoko cenjena polazna tačka za merenje internet rasta. Vlade pojedinih zemalja, akademski istraživači, kompanije za telekomunikacije, tehnološki eksperti i biznis mediji su svi veoma zainteresovani da čuju šta studija naše kompanije ima da kaže o digitalnoj budućnosti.

Cisco(r) VNI prognoza, koja je fokusirana na dve primarne grupe korisnika, a to su privatni i biznis korisnici, razvila se kao godišnja studija za  procenu rasta i trendova u globalnom IP saobraćaju. Predviđanja su zasnovana na rezultatima analiza koje je sprovela kompanija Cisco(r) i podacima drugih nezavisnih izvora. Cisco(r) potvrđuje svoju prognozu, inpute i metodologiju podacima servis provajdera širom sveta. Cisco(r) Visual Networking Index (VNI) sada istražuje najpopularnije mogućnosti za komunikaciju, od računara i televizije do web kamera i igračkih konzola, kao i mobilne uređaje i privatne i poslovne mreže.

Dok većina vodećih političara i biznismena potpuno poštuje Cisco(r)-ve tvrdnje o kritičnoj i društvenoj važnosti Interneta, svi se pitaju kako najbolje planirati u skladu sa ovom transformacijom. Visual Networking Index daje neophodne odgovore.
Uša Andra, jedan od vodećih istraživača na ovom projektu, kaže da tim koristi konzervativne metodologije za razvijanje svoje prognoze i obuhvata šire izvore  i alate za proveravanje i upoređivanje svojih procena. Ali zbog toga što Cisco(r) očigledno ima interes u rastu interneta, neki posmatrači u industriji su se glasno zapitali da li u ovom izveštaju Cisco(r) preuveličava cifre koje označavaju porast. Ipak, date prognoze su se dokazale kao vrlo precizne i tačne.

Predviđanje digitalne budućnosti: Internet saobraćaj u centralnoj i istočnoj Evropi će do 2014. godine dostići 2,5 heksabajta mesečno, što je jednako količini od 514 miliona DVD diskova.

Video sadržaj kao primarni pokretač rasta: U porastu saobraćaja i dalje će dominirati video sadržaj. U naredne tri godine skup svih video formata (TV, video na zahtev, internet video i peer-to-peer) nastaviće da premašuje 91 odsto globalnog korisničkog saobraćaja. Poboljšanja u vidu povećanja kapaciteta mrežnog opsega i brzine interneta, kao i pojačano interesovnje za HDTV i 3DTV, ključni su faktori od kojih se očekuje da učetvorostruče IP saobraćaj do 2014. godine.

Predviđa se da će tada količina video materijala biti tolika da bi bilo potrebno čitave dve godine da se pogleda ono što prođe internet mrežom svake sekunde, a da bi se pregledao materijal koji mrežom prođe za jednu godinu, bilo bi neophodno čitavih 72 miliona godina.

3D i HD televizija Globalno gledano, predviđa se da će se naperedni video saobraćaj, uključujući i trodimenzionalnu (3D) i HD televiziju (HDTV), povećati 13 puta u periodu između 2009. i 2014. godine. Predviđa se da će za četiri godine 3D i HD video činiti 42 odsto ukupnog Internet video saobraćaja korisnika.

Privatni i poslovni korisnici: Do 2014. godine, IP saobraćaj privatnih korisnika  (web surfovanje, instant poruke, video sadržaj koji su kreirali sami korisnici, itd) zauzimaće rekordnih 87 odsto, dok će biznis IP saobraćaj (email, glasovni sadržaj, HD i video konferensing na mreži) činiti 13 odsto ukupnog mesečnog globalnog IP saobraćaja.
Za samo deset godina, prosečna brzina preuzimanja podataka preko kućne Internet konekcije povećala se 35 puta. Primera radi, za preuzimanje DVD-ja sa kvalitetnim filmom nam je pre deset godina bilo potrebno 3 dana, a danas samo 2 sata, dok  nam je za mp3 audio fajl trebalo 3 minuta, a sada samo to možemo učiniti za samo 5 sekundi.

Unapređena aplikacija za korisnike: Da bi pomogla da korisnici bolje razumeju trendove rasta globalnog IP  saobraćaja, kompanija Cisco(r) je ažurirala nekoliko svojih jedinstvenih resursa: VNI Forecast widget koji omogućava prilagođen prikaz porasta različitih tipova mrežnog saobraćaja širom planete i VNI PC Pulse aplikacija za desktop i laptop računare, koja olakšava korisnicima da saznaju više o individualnom uticaju na IP mreže i uporede korišćenje njihove mreže sa drugim korisnicima iz celog sveta. Mediji, analitičari i blogeri koriste Cisco(r) interaktivnu VNI prognozu kako bi kreirali planove po regionima, aplikacijama i segmentu krajnjih korisnika. Preuzmite VNI Forecast Widget.

Cisco(r) Visual Networking Index (VNI) PC Pulse aplikacija meri količinu i tip saobraćaja koji generišete sa svog računara (na primer pretraživanje interneta, video sadržaja, e-mail, itd). Aplikacija takođe pruža novu "IP DNK" apstraktnu sliku koja predstavlja Vaša podešavanja i preference. Možete uporediti svoje individualne podatke sa globalnim statističkim podacima nekog drugog Cisco(r) VNI PC Pulse korisnika sa bilo kog mesta na planeti, i vidite kako se rangirate. Preuzmite Cisco(r) PC Pulse

"Servis provajderi suočavaju se sa izazovnim zahtevima po pitanju protoka i skalabilnosti, kako za kućne, biznis, tako i za mobilne korisnike koji nastavljaju da pokazuju zdrav apetit za napredne video servise širom raznih mreža i uređaja. IP mreže moraju biti dovoljno inteligentne i fleksibilne da podrže ovu ogromnu različitost u rastu saobraćaja. Naša prognoza nudi globalni osvrt na značaj videa u svakodnevnom životu i upozorava da je neophodno da dalje unapređivanje mreže podržava čestvorostruko obuhvatniji internet, kao i više od jedne milijarde korisnika videa, koliko ih se očekuje do 2014. godine", smatra Pankaj Patel, viši potpredsednik i direktor, Service Provider Group, Cisco(r).
Uz svakodnevne promene koje internet mreža doživljava, neophodno je da budemo otvoreni i obazrivi sa predviđanjima. Sutra bi mogla da bude potpuno druga priča.

O kompaniji Cisco Systems
Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodeća svetska kompanija u oblasti računarskih mreža koja transformiše način na koji se ljudi povezuju, komuniciraju i sarađuju. Informacije o kompaniji Cisco mogu se naći na adresi http://www.cisco.com. Aktuelne vesti nalaze se na adresi http://newsroom.cisco.com.PODACI O FIRMI

Naziv: Cisco Serbia
Adresa: Omladinskih brigada 88 (Airport City)
Grad: Beograd 11070
Web: www.cisco.com/global/YU

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Gordana Tanacković iz Srbije pobednica u ženskoj kategoriji na Cisco Net Riders takmičenju

Gordana Tanacković iz Srbije pobednica u ženskoj kategoriji na Cisco(r) Net Riders takmičenju... Više...

Cisco istraživanje o društvenim mrežama

U svom nedavnom blogu, kompanija Cisco(r) je saopštila rezultate istraživanja o korišćenju sajtova... Više...

Cisco F_email projekat - dodela diploma i najava nove grupe

Cisco Networking Akademija Elektrotehničkog fakulteta i Cisco Srbija organizuju svečanu dodelu... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed