Simpozijum - Proširena scenografija 2 - O umetnicima/autorima

Beograd, 16. Juni 2010. PR Objave: Najava -

Simpozijum - Proširena scenografija 2 - O umetnicima/autorima

U Beogradu će od 8. do 10. jula u Vojnom muzeju na Kalemegdanu biti održan jedan od najzanimljivijih teorijskih simpozijuma ove godine u svetu iz oblasti scenskog dizajna, na kom će učestvovati više od 50 svetskih teoretičara i umetnika iz domena teorije i prakse scenskog dizajna.

U Beogradu će od 8. do 10. jula u Vojnom muzeju na Kalemegdanu biti održan jedan od najzanimljivijih teorijskih simpozijuma ove godine u svetu iz oblasti scenskog dizajna, na kom će učestvovati više od 50 svetskih teoretičara i umetnika iz domena teorije i prakse scenskog dizajna.

Ideja simpozijuma je da umetnike i teoretičare uključi u dijalog koji će se baviti pitanjima prakse kao istraživanje u odnosu na praktično bavljenje dizajnom prostora. Umetnici performansa, vizuelnog i prostornog dizajna i istraživači će otvoriti dijalog o ulozi umetnika i autora u prostoru scene. Simpozijum će se baviti istraživanjem širokih praksi istraživanja scenskog dizajna, fokusirajući se na individualna autorstva, saradnje i site-specific projekte, kuratorske koncepte i izlagačke prakse.

Na simpozijumu će, između ostalih učestvovati i RozaLi Goldberg (SAD, teoretičarka performansa), Klaudija Boze (Austrija, rediteljka), Arnold Aronson (SAD, teoretičar), Rolf Abderhalden (Kolumbija, scenograf i reditelj), Oren Sagiv (Izrael, arhitekta i scenograf), Hans Op de Bek (Belgija, vizuelni umetnik), Ula fon Brandenburg (Nemačka, vizuelna umetnica), Terike Hapoja (Finska, scenograf), Miodrag Šuvaković (Srbija, teoretičar). Nosioci projekta su Praško kvadrijenale i Kiosk, platforma za savremenu umetnost.

Simpozijum Proširena scenografija 2 se realizuje u okviru projekta Intersection-Između intimnosti i spektakla, centralnog programa Praškog kvadrijenala 2011, koji sagledava scenski dizajn kao interdisciplinarnu umetnost u kojoj se sa pozorištem prepliću vizuelne umetnosti, performans, dizajn prostora. Projekat Intersection stvara jak teorijsko/intelektualni diskurs povezujući teoretičare, kuratore, vizuelne i pozorišne umetnike, arhitekte, i sastoji se od teorijskog i umetničkog dela. U okviru teorijskog dela, održavaju se tri simpozijuma - u Rigi (Latvija), Beogradu (Srbija) i Evori (Portugal), dok se premijera umetničkog dela projekta, koji se sastoji od kompleksa od više od 30 umetničkih instalacija i izvođenja umetnika iz celog sveta, održava u okviru Prašog kvadrijelana (16.-26. juna 2011. u Pragu). Nakon toga, deo instalacija biće predstavljen u gradovima širom Evrope. U Beogradu će se projekat predstaviti u septembru 2011. godine, u okviru programa BITEF-a.

Podržan od strane programa Kultura Evropske komisije Beograd je stavljen na mapu gradova kao jedan od partnera teorijsko/umetničkog projekta koji razmatra ulogu prostora u savremenom teatru, istražujući savremene forme i performans i njihovo promišljanje od strane umetnika/autora, prihvatanje od strane gledaoca i tumačenje od strane teoretičara i kustosa. "Značajno je što je Beograd prepoznat kao partner u ovako važnom projektu i što će se u njemu održati najznačajniji teorijski simpozijum iz oblasti scenskog dizajna ove godine, koji pokušava da ispita odnos scenografa, kostimografa, dizajnera svetla i zvuka, dizajnera scenskih prostora, a prema teorijama umetnosti kao i ostalim umetničkim formama kao što su performans i savremena vizuelna umetnost. Na simpozijumu u Beograd po prvi put dolazi toliki broj značajnih imena iz ove oblasti, kako teoretičara tako i umetnika koji su nosioci savremenog teatra." rekao je Aleksandar Brkić, menadžer projekta.

Glavni program simpozijuma se odvija u galeriji Vojnog muzeja, u čijim kazamatima i bunkerima će biti održane i paralelne sesije. Na simpozijumu, koji će otvoriti Nebojša Bradić, ministar kulture, biće predstavljen i novi koncept Praškog kvadrijenala 2011. Simpozijum će se zatvoriti plovidbom iznenađenja "Raskršće na Ušću". Projekat su podržali i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda i Opština Stari grad. Partneri projekta su S.Cen - Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju / OISTAT centar Srbija i Bitef teatar.PODACI O FIRMI

Naziv: Fešta d.o.o.
Adresa: Bulevar Arsenija Čarnojevića 61
Grad: Beograd-Novi Beograd 11070
e-mail: festa@festa.rs
Web: www.festa.rs
Tel: +381 11 2607 613

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Konkurs Blok galerije za izložbe i umetničke projekte za izlagačku sezonu 2011.

Blok Gallery raspisuje konkurs za samostalne izložbe, autorske izložbe i umetničke projekte za... Više...

Izložba: Arte Moderno Europeo

Izložba Arte Moderno Europeo svečano je otvorio 10. maja u 19 časova direktor Instituta Servantes... Više...

Izložba Bermude

U Umetničkom centru UBSM Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" u Beogradu, 7. maja 2010.... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed