Olimpijski trofej Svetomir Đukić voziće se 5. juna od Beograda do Kosjerića

Beograd, 21. Maj 2010. PR Objave: Obaveštenje -

Olimpijski trofej Svetomir ÄukiÄ voziÄe se 5. juna od Beograda do KosjeriÄa

Biciklistički klub "Bajk Crvena zvezda" organizovaće 5. juna na stazi od Beograda do Kosjerića (120 km) sedmi "Olimpijski trofej Svetomir Đukić" u čast osnivača i prvog direktora Srpskog olimpijskog kluba (komiteta) kao i prvog člana MOK za Srbiju od 1912. do 1948. đenerala Svetomira Đukića.

Biciklistički klub "Bajk Crvena zvezda" organizovaće 5. juna na stazi od Beograda do Kosjerića (120 km) sedmi "Olimpijski trofej Svetomir Đukić" u čast osnivača i prvog direktora Srpskog olimpijskog kluba (komiteta) kao i prvog člana MOK za Srbiju od 1912. do 1948. đenerala Svetomira Đukića.

- Trku organizujemo uz veliku pomoć Opštine Kosjerić, ali očekujemo, obzirom na ime i značaj đenerala Đukića u celokupnom srpskom sportu, da nam pomognu i Olimpijski komitet Srbije i prijatelji biciklizma – kaže jedan od osnivača trke, legenda srpskog biciklizma Milan Tanasković. – Trka će za seniore i juniore i bodovaće se za Biciklističku ligu Srbije. Staza je veoma atraktivna, vodiće prkeo Ćelija, Valjeva, Kaone do Kosjerića i cilj je pred olimpijskom čestom u ovom gradu.

Start je 5. juna u 11 časova ispred hotela Moskva u Beogradu gde je 1910. osnovan Srpski olimpijski klub na inicijativu tada kapetana Svetomira Đukića i grupe oficira i uglednih građana. Položiće se i venac na spomen ploču, a delegacija organizatora obiće će, posle cilja i grob đenerala Svetomira Đukića u porti crkve u Ražani.

Svetomir Đukić je rođen 1882 u selu Ražana kraj Kosjerića. Bio učesnik Prvog i Drugog balkanskog rata kao i Prvog svetskog rata. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu u oslobađanju Zemuna i odbrani Ade Ciganlije i prešao je sa srpskom vojskom Albaniju. Učestvovao je u proboju Solunskog fronta. Penzionisan je 1940. u činu brigadnog đenerala. Nosilac je brojnih vojnih odlikovanja.

U mladosti, bio je vrstan i svestran sportista, plivač, etletičar, mačevalac, jahač, biciklista, strelac... U Međunarodni olimpijski komitet primljen je u na Petim letnjim olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. gde je bio vođa srpske delegacije i ostao je član do 1948. kada se dobrovoljno povukao. Na osnivačkoj sednici Jugoslovenskog olimpijskog odbora 1920. u Zagrebu izabran je za potpredsednika i na toj dužnosti bio je vođa jugoslovenskih sportista na Olimpijskim igrama u Antverpenu 1920, Parizu 1924, Amsterdamu 1928. i Berlinu 1936. Bio je prijatelj oca svetskog olimpijskog pokreta Pjera de Kubertena.

Đeneral Đukić je preminuo 1960. u Duizburgu u Nemačkoj, a 2002. su posmrtni ostaci preneti u Srbiju.

Prvi biciklistički "Olimpijski trofej Svetomir Đukić" održan je 2004. i pobedio je Nebojša Jovanović (Partizan). Ostali pobednici - 2005. Ivajlo Gabrovski (Bugarska, Železničar MBN, Niš), 2006: Igor Pajović (Železničar MBN ), 2007. (juniorska trka): Jovan Zekavica (Borac), 2008.  kadetska i juniorska trka: kadet Lazar Jovanović (Borac) i junior Nikola Stefanović (Partizan). Trka nije vožena 2009.PODACI O FIRMI

Naziv: Bike Crvena Zvezda
Adresa: Ljutice Bogdana 1a
Grad: Beograd 11000
e-mail: bike@eunet.rs
Tel: +381 (0)11 452 544

Više...

Ključne reči

biciklizam, trka, olimpijski trofej

POVEZANI SADRŽAJI

Sportski Garmin satovi koje koristi vojska SAD na MilitaryShop.rs

Pregledajte u e-trgovini MilitaryShop.rs izbor Garmin sportskih satova, čiji je prvi kupac bila... Više...

Spa-Francorchamps domaćin odlučujuće, pretposlednje trke evropske serije Le Mans

Pretposlednja trka ovogodišnje sezone, 4 sata Spa-Francorchamps, ima nekoliko jedinstvenih karakteristika... Više...

Kamion sa Goodyearovim pneumaticima najbrži na eko-trci po Africi

Holanđanin Gerard de Rooy doživeo je trenutak nostalgije na trci Africa Eco Race u klasi kamiona... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed