Prvi dani Kase i Rajkovića u centru UCI u Eglu kraj Lozane

Beograd, 17. Mart 2010. PR Objave: Saopštenje -

Prvi dani Kase i RajkoviÄa u centru UCI u Eglu kraj Lozane

Dvojica srpskih biciklista, Gabor Kasa (21 godine) iz subotičkog Spartaka i Jovan Rajković (20 godina) iz niškog Železničara MBN dobili su, angažovanjem BS Srbije, stipendije Međunarodne biciklističke unije (UCI) za sportsko usvaršavanje u Međunarodnom biciklističkom centru UCI u Eglu kraj Lozane. Kasa je i prošle godine bio u ovom centru, dok je Rajković pozvan ove godine da provede nekoliko meseci.

Dvojica srpskih biciklista, Gabor Kasa (21 godine) iz subotičkog Spartaka i Jovan Rajković (20 godina) iz niškog Železničara MBN dobili su, angažovanjem BS Srbije, stipendije Međunarodne biciklističke unije (UCI) za sportsko usvaršavanje u Međunarodnom biciklističkom centru UCI u Eglu kraj Lozane. Kasa je i prošle godine bio u ovom centru, dok je Rajković pozvan ove godine da provede nekoliko meseci.

- Zahvaljujem se Biciklističkom savezu Srbije i mom klubu Železničar MBN  bez čijeg angažovanja i preporuka ne bih dobio ovu izuzetnu priliku da boravim i učim u centru svetskog biciklizma – kaže Jovan Rajković. - Zajedno sam u sobi sa Kasom, mnogo je bolje kada nekoga poznaješ i svi napori treninga se lakše podnose.

Rajković je na prvoj trci svoje ekipe, koja učestvuje uvek pod imenom "Međunarodni centar UCI", u Besankonu u Francuskoj imao stomačne tegobe, kao i još nekoliko vozača. Druga trka održana je u Mendrisiju u Švajcarskoj gde je lane vožen šampionat sveta.

- Trka je bila veoma naporna, 138 kilometra na brdskoj stazi, ali vozili smo prosečno 42,2 kilometra na čas. Dosta smo radili za naše sprintere u ekipi, posebno za korejskog vozača Čan Jae Janga koji je na kraju stigao deseti – kaže Gabor Kasa. -  Završio sam trku na 33. mestu u vremenu trećeplasiranog sa 23 sekunde zaostatka za pobednikom Švajcarcem Dicikerom. Drugi je bio Mađar Kuštor sa 12 sekundi slabijim vremenom a trći Švajcarac Baer sa 23 sekunde zaostatka...Stratovalo je preko 150 biciklista, završilo samo 66!

U devetočlanoj ekipi samo Srbija ima dva vozača. Tu su i biciklisti iz Eritreje, Slovačke, Ekvadora, Meksika, Kostarike, Koreje... Jedina bicklistkinja je iz Turske. U tim povremeno uskače i grupa biciklista iz Koreje koji se nalaze u posebnom timu za pistu, ali voze i drumske trke.

- Trener je Luka Zele iz Slovenije  a još ove godine radiće sa nama iskusni Mišel Tez. Imamo bogat program, već narednog vikenda idemo na trku u Francusku, a zatim će se odrediti šestorica vozača za trku Svetskog kupa u Porugaliji krajem meseca – obasjnio je Kasa koji je lane vozio i u Kanadi. - Uslovi su izvanredni, od smeštaja i ishrane i treninga, do vrhunske  opreme i bicikala. Na nama je samo da opravdamo poverenje rezultatima, radom i disciplinom...

Jovan Rajković je počeo kao takmičar na planinskom biciklu u Orlovcu iz Crne Trave, ali je pravu afirmciju stekao u drumskom biciklzimu pod trenerskom pažnjom Miroljuba Krstića u niškom Železničaru MBN. U 2008. je bio šampion Srbije u kriterijumskoj trci za juniore, vicešampion na brdskom prvenstvu i u vožnji na hronometar. Bio je četvrti u drumskoj trci. Pobedio je u trci "Velika nagrada Niša" i zauzeo peto mesto u Ligi Srbije. U 2009, kada je prešao u seniore, postao je šampion Srbije u brdskoj vožnji do 23 godine, vicešampion Srbije u drumskoj trci i kriterijumu i treći u eliti na brdskom Šampionatu Srbije. Bio je član ekipa Železničara MBN koja je osvojila prvo mesto u Biciklističkoj ligi Srbije.

Gabor Kasa je 2007. bio najbolji junior Srbije u "Planet bajk ligi" sa čak sedam pobeda, kao i omladinski šampion Srbije.

U 2008. osvojio je prvo mesto u "Planet bajk ligi Srbije" u drumskom biciklizmu u obe konkurencije – elita i do 23 godine. Bio je četiri puta drugi i jednom treći u osam trka Lige. Osvojio je šampionsku titulu do 23 godine na brdskom i vicešampionsku titulu na kriterijumskom Prvenstvu Srbije. U drumskoj trci osvojio je prvo mesto na Prvenstvu Srbije do 23 godine.

Na Šampionatu sveta u Varezeu 2008. za vozače do 23 godine završio je trku na 98. mestu. U drugom delu trke "Kroz Vojvodinu" (kategorija 1.2) bio je četvrti.

U 2009. Kasa je osvojio obe titule na Šampionatu Srbije do 23 gdine - drum i hronometar. Na trci "VN Viljem Tel" u Švajcarskoj posle tri etape bio je drugi i završio je na kraju na  sedmom mestu. "Tur Avenir" u Francuskoj završio je na 27. mestu u generalnom plasmanu. Lane je ekipa centra UCI pobedila na trci "Oko Portugalije", Kasa je bio treći brdski vozač, deveti mladi vozač i ukupno 33. u generalnom plasmanu.PODACI O FIRMI

Naziv: Biciklistički savez Srbije
Adresa: Terazije 35
Grad: Beograd 11000
e-mail: office@bss.rs
Web: www.bss.rs
Tel: +381 (0)11 32 34 616

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Sportski Garmin satovi koje koristi vojska SAD na MilitaryShop.rs

Pregledajte u e-trgovini MilitaryShop.rs izbor Garmin sportskih satova, čiji je prvi kupac bila... Više...

Sve spremno za Planet Bike MTB prvenstvo Srbije u Košutnjaku 21. jula

Dokazivali su se na domaćim i međunarodnim megdanima tokom sezone, ali potvrda forme i dominacija... Više...

Tri prva mesta Zorana Živkovića

Zoran Živković, biciklista kragujevačke Ciklomanije, osvojio je čak tri prva mesta na trkama... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed