Srpski sportisti osvojili 428 medalja u 2009

Beograd, 11. Mart 2010. PR Objave: Saopštenje -

Srpski sportisti osvojili 428 medalja u 2009

Srpski sportisti osvojili su 428 medalja na velikim takmičenjima u 2009. a u 2010. Srbija će biti domaćin četiri Šampionata sveta, tri Prvenstva Evrope i četiri Balkanijade!

Srpski sportisti osvojili su 428 medalja na velikim takmičenjima u 2009. a u 2010. Srbija će biti domaćin četiri Šampionata sveta, tri Prvenstva Evrope i četiri Balkanijade!

Ovo je, između ostalog, istaknuto na veoma posećenoj konferenciji za medije Sportskog saveza Srbije u "Sport kafeu" na kojoj su predstavljeni program rada, izdavačka delatnost i akcije koje će se relazovati u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, Olimpijskim komitetom Srbije, Republičkim zavodom za sport i Muzejom sporta i olimpizma.

Sa Šampionata sveta srpski sportisti doneli su 68 medalja, 17 zlatnih, 23 srebrne i 28 bronzanih, sa Prvenstava Evrope 72 trofeja (28 - 21 - 23) i sa Mediteranskih igara, Univerzijade i Balkanskih šamionata 288 medalja (91 – 84 - 113), ukupno 428 odličja u 38 sportskih grana. Kako je istaknuto i u publikaciji "Sport u 2010" Sportskog saveza Srbije, Srbija će u 2010. biti domaćin četiri Šampionata sveta: karate od 21. do 23. oktobra u Beogradu (juniori), kik boks od 13. do 20. septembra u juniorskoj konkurenciji u Beogradu i dva puta u vazduhoplovstvu - od 9. do 14. avgusta u kategoriji  F– 1 – D (sobni modeli) u Beogradu i od 21. do 28 avgusta u raketnom modelarstvu u Irigu. Za evropske trofeje sportisti će se u Srbiji boriti u atletici u Beogradu 19. i 20. juna, (druga liga, ekipno), bodi bildingu (23 -26. april, Novi Sad, bodi bilding, bodi fitnes, fitnes, žene), i odbojci (10 – 19. septembar, Niš i Zrenjanin- juniorke). Balkanska prvenstva održaće se u biciklzmu 23. maja u Kragujevcu, bodi bildingu u maju u Varvarinu, u džudou 14. i 15. avgusta u Kikindi (juniorsko) i kik boksu od 29. aprila do 2. maja u Vranju…

- Ovakvih uspeha sigurno ne bi bilo bez odlične saradnje Minstarstva omladine i sporta Srbije, Sportskog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije i, naravno, dobrog rada granskih saveza – istakao je u pozdravnoj reči predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar. – To su stubovi na kojima počiva srpski sport, a veliku ulogu ima i  Republički zavod za sport.

Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije dr Dane Korice podvukao je da Srbija može da se ponosi uspesima svojih sportista i da se afirmisala kao sportska velesila na Balkanu, a u pojedinim sportovima i u regionu, kao na primer plivanju i tenisu gde srpski asovi zauzimaju mesta u samom svetskom vrhu.

Dragan Atanosov, načelnik u Ministarstvu omladine i sporta Srbije, govorio je o Nacionalnoj strategiji razvoja sporta, istakvaši da je jedan deo programa iz ovog važnog dokumenta već sproveden, a da je Republički zavod za sport pomogao u određenim akcijama kao nacionalni trenažni centar i institucija gde mogu da se obave najsavremenija testiranja sportista uz vrhunske uslove za pripreme..

Direktor Republičkog zavoda za sport Jasminko Pozderac naglasio je da će ova naučno - istraživačka ustanova posebnu pažnju obratiti na stvaranje informacione baze u čuvenom Indok centru.

- Predstavljamo vam i "Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sporta u Srbiji do 2013." koji će biti osnova za sve aktivnosti - naglasio je Atansov.- Takođe, štampali smo i "Priručnik za izradu dokumentacije za upis osnivanja i promene u registar sportskih organizacija" jer se pokazalo da pojedinci i klubovi nemaju dovoljno informacija o ovim pitanjima. Naša izdanja su i "Vodič kroz volonterizam u sportu", "Finansiranje sporta u 2009", kao i "Priručnik za efikasno funkcionisanje sportskih organizacija u lokalnim zajednicama" i upravao na ovu temu priremamo i sastanak sa gradonačelnicima i predsednicima opština..

Ljubica Bačanac, Nenad Manojlović i Nebojša Petrović, autori su knjiga "Istraživanje nasilja u sportu" i "Priručnik za roditelje mladih sportista" koje su predstavljene u drugom delu konferencije za medije. Ljubica Bačanac i Nenad Manojlović govrili su i o pozitivnim rezultatima akcije "Karakterom protiv nasilja" koja traje već tri godine, ali i o istraživanju negativnih pojava i nasilja u sportu. Pokazalo se da se 35 procenta mladih sportista i 39 procenata vrhunskih sportista suočilo sa nasiljem u sportu i da se priprema i proručnik za trenere jer su iztraživanja pokazala da pogrešan pristup stručnjaka u radu sa mladim sportistima često dovodi do pojave nasilja i nedoličnog ponašanja.

Nenad Dikić direktor Anti doping agencije Srbije predstavio je publikaciju "Pravilna sportska ishrana", prevod knjige šefa austrijskog olimpijskog tima Luiz Burk štampanog uz podrkšu i saradnju sa Sportskim savezom Srbije i Udurženjem za medicinu sporta. Više reči o ovom dragocenom poduhvatu biće 16. marta u 12 časova na predstavljanju u Rimskoj dvorani biblioteke grada.

Snežana Milojković iz Muzeja sporta i olimpizma pozvala je sve sportiste, sportske radnike, prijatelje sporta i sponzore da pomognu u pripremi prve postavke za "Noć muzeja" 15. maja u Beton hali.

Konferenciji za medije prisustvovali su i potpredsednici Sportskog saveza Srbije Velizar Đerić i Dušan Dimtrijević, Nemanja Radović iz Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Dušan Mitić i druge ugledne zvanice. 

Više pažnje domaćem sportu

Miodrag Šebek, član Komisije za vrhunski sport Sportkog saveza Srbije izneo je nekoliko intresantnih zaključaka iz publikacije "Kategorizacija sportista u 2009",  koja je takođe predstavljena.

- U 2008. imali smo 1.722 kategorisana sportista – 177 zaslužnih, 253 međunarodnog i 1. 292 nacionalnog razreda. U 2009. je kategorisano 1.065 sportista, 202 zaslužna, 252 međunarodnog i 611 nacionalnog razreda. Do drastičnog smanjenja je došlo jer smo osavremenili pravilnike, uredili kriterijume i, posebno, članom 8 pravilnika regulisali da "nacionalni razred može da dobije sportista samo ako je na takmičenju bilo više od osam klubova i osam pojedinca". To je prepolovilo broj sportista u nacionalnom rezredu – istakao je Šebek. - Moram da kažem i da su se sportski savezi orijentisali na vrhunski sport i međunarodna takmičenja, a da su zapostavili domaća prvenstva i pokušaćemo da novim propisima koje pripremamo u 2010. nateramo saveze da više obrate pažnju na naša takmičenja i mlade sportiste. Savezi nisu bili ažurni u slanju podataka za kategorizaciju trenera, imamo samo 12 zaslužnih trenera i po pet međunarodnog i nacionalniog razreda.

Podatke je poslalo 58 granskih saveza i organizacija. Iz prve grupe sportova je 430 kategorisanih, iz druge 310 sportista. U ukupnom broju, 29 procenata su žene i stekle su zvanja u 36 sportova - 39 zaslužnih, 80 međunarodnog razreda i 188 nacionalnog.PODACI O FIRMI

Naziv: Sportski savez Srbije
Adresa: Makedonska 28/II
Grad: Beograd 11000
e-mail: sport@eunet.rs
Web: www.serbiansport.com
Tel: +381 11 322 42 69

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zaјečarsko doniralo više od 4 miliona dinara za razvoј srpskog sporta

Zaјečarsko pivo doniralo јe 4.266.000 dinara, koјi su u saradnji sa Olimpiјskim komitetom i... Više...

"Od Zaječara do Rija cela zemlja navija!" Zaječarsko podržava razvoj srpskog sporta

Zaječarska pivara u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije pustila je u prodaju ograničenu seriju... Više...

Heineken izabrao najboljeg svetskog barmena za 2016. godinu

Šesnaest najboljih barmena sveta takmičilo se na prestižnom Heineken "Globalnom finalu barmena"... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed