Razvoj privatnih kolekcija/muzeja u Vojvodini - osnova za mali i porodični posao

Novi Sad, 28. Novembar 2009. PR Objave: Najava -

Razvoj privatnih kolekcija/muzeja u Vojvodini - osnova za mali i porodiÄni posao

Okrugli sto Razvoj privatnih kolekcija/muzeja u Vojvodini – osnova za mali i porodični posao održaće se u sredu, 2.12.2009. godine u JP Sportsko poslovni centar Vojvodina (SPENS) sa početkom u 11h. Tema okruglog stola je po mnogo čemu jedinstveno područje gde se sasvim originalno i obostrano korisno sreću kultura i ekonomija, očuvanje i zaštita kulturne baštine, iskazivanje i vrednovanje kulturnih različitosti i identiteta, kao i multikulturno prožimanje i predstavljanje u turističkim ponudama.

Privatne zbirke predstavljaju ogroman neiskorišćeni fond. Reč je o čitavom bloku kulture koji jednostavno ne živi, odnosno živi na margini naše svesti. U ovom trenutku, na osnovu istraživanja, postoji više od 50 relevantnih privatnih kolekcija u Vojvodini.
Bogatstvo koje, na žalost, nije uključeno u kulturni, ekonomski, turistički život, nepoznato i uglavnom nepristupačno široj javnosti. Ljubav pojedinaca koji su stvorili te zbirke i kolekcije, čitave male muzeje, nije dovoljna. Neophodna je društvena podrška kako bi zbirke ušle u kulturni život, a njihovo izlaganje postalo oblik preduzetništva (kulturne industrije) u našoj sredini.

Jedan od ciljeva okruglog stola jeste i priprema za izradu "Studije izvodljivosti – Razvoj privatnih kolekcija/muzeja u Vojvodini – osnova za mali i porodični posao". Ali, naš cilj je i da stavljanjem privatnih zbirki na uvid javnosti, celokupna postojeća kulturna ponuda u Vojvodini dobije nove, nesumnjivo atraktivne sadržaje.

Na razgovor smo pozvali: akademika Olgu Hadžić; akademika Časlava Ocića; prof. dr Gorana Petkovića, državnog sekretara za turizam; Milorada Đurića, pokrajinskog sekretara za kulturu; prof. dr Dragana Bulatovića; Tibora Vajdu, direktora Zavoda za kulturu Vojvodine; Dragana Srećkova, pomoćnika pokrajinskog sekretara za kulturu Vojvodine; Varnju Ernea, pomoćnika pokrajinskog sekretara privrede za oblast turizma, trgovine i usluga; Dušicu Juribašić, višeg savetnika za kulturno nasleđe i javne zbirke u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu; Milana Mincića, pomoćnika pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe i javne zbirke; Branislava Savića, direktora projekta Kreativna ekonomija u zapadnoj Srbiji; Milicu Vračarić, direktorku Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća; Vladimira Macuru, osnivača Muzeja Macura; Slobodana Jeremića- Jeremiju, osnivača Muzeja hleba Jeremija, Radmilu Velbabović, osnivača Muzeja Fantazy, Bogdana Erdeljana, predstavnika Muzeja zaboravljenih umetnosti.
U razgovoru učestvuju i Danijela Aćimov i Dimitrije Vujadinović, direktor Balkankult fondacije.PODACI O FIRMI

Naziv: Balkankult fondacija
Adresa: Đorđa Jovanovića 9
Grad: Novi Sad 11000
e-mail: projects@balkankult.org
Web: www.balkankult.org
Tel: +381 021 553-830
Kontakt osoba:
Ime: Danijela Aćimov
Funkcija: koordinator projekta
Tel: 021/553-830
e-mail: projects@balkankult.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Drugi poziv vojvođanskim lokalnim samoupravama za učešće u programu - "Misli globalno-privlači lokalno"

17. vojvođanskih lokalnih samouprava uskoro će imati kvalitetne PPT prezentacije o svojim potencijalima... Više...

Predstavljanje Vojvodine na svetskom sajmu EXPO 2015.

Danas je počelo dvonedeljno predstavljanje Vojvodine u okviru programa na Nacionalnom paviljonu... Više...

VIP fond predstavio potencijale OIE

VIP fond predstavio potencijale OIE - stranci najviše interesovanja pokazali za proizvodnju električne... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed