BAČKI DAVOS

Beograd, 17. Novembar 2009. PR Objave: Obaveštenje -

BAÄKI DAVOS

Zapadna Bačka na raskršću - Privrednici Kule, Sombora, Odžaka i Apatina u nameri da osvetle put investitorima, sami, bez pomoći i donacija. Da privrednici mogu i sami da se organizuju, ne čekajući međunarodne donatore ili državnu kasu i pokušaju da pokrenu investicije pokazuje i nedavna inicijativa predstavika privrede Zapadno-Bačkog okruga koji pripremaju Prvi Ekonomski forum Bačka 09.

Namera ovog skupa je da ovaj okrug pozicioniraju na mapi svetskih i domaćih investitora, mesto koje joj, prema mišljenju privrednika, i pripada, a koje do sada nisu uspeli da ostvare.

"Po prvi put se privreda samoorganizuje i aktivira, a Skupština opštine Kula i lokalne samouprave okruga su samo servis jer verujemo da je poslednji trenutak za ovaj korak. Zapadna Bačka ima potencijal da postane vodeće i strateško razvojno tržište jer je na tromeđi između Srbije, Mađarske i Hrvatske. To je naročito važno u svetlu viznih olakšica jer je potrebno njenu privredu pripremiti za otvaranje granica, veće tržište, ali i još veću konkurenciju. Moramo se spremiti i što je takođe važno: raditi zajedno" – kaže Velibor Milojičić, predsednik SO Kula. Forum je za pomalo uspavani okrug nešto sasvim revolucionarno, i treba da okupi lokalne i međunarodne firme, ministarstva, lokalnu samoupravu, banke, univerzitet, komore, javna preduzeća, međunarodne investicione fondove, ambasade i da bude mesto razmene ideja, rešavanja važnih pitanja vezanih za građevinsko zemljište, dijaloga i poslovnog umrežavanja.

Inicijatori su predstavnici velikih kompanija lociranih u okrugu kao Jaffa, Đuro Strugar-MK Komerc, Stork-Rodić, ali ima i manjih firmi kao Blaško ili Signal iz Sombora, ali i javna i komunalna preduzeća, i kažu da im je takođe cilj se posredstvom Foruma naprave konkretne poslove sa regionom i EU. Privatno javno partnerstvo u oblasti upravljanja otpadom je posebno atraktivno, Kula je jedinstvena po tome što je JP Komunalac sopstvenim snagama organizovao sakupljanje PET ambalaže po domaćinstvima, što je avangarda i u Evropi, ali im nedostaje resursa za dalji razvoj. Atraktivne industrijske zone, cene zemljišta kao i geografski položaj na raskrsnici putnih i rečnih saobraćajnica uz blizinu granica, kao i cenovno pristupačna i kvalifikovana radna snagu predstavljaju konkurentnu prednost Zapadne Bačke, naglašavaju organizatori Foruma. Nakon Foruma se koncept razvoja nastavlja i dobija druge oblike investicionog brendiranja.

Potencijali ovog okruga su raznovrsni, u razvoju industrije, prioritetno u oblasti prehrambene ali i u metaloprerađivačkoj, industriji kože i obuće, izrade nameštaja, mašinskoj, hemijskoj, industriji građevinskog materijala, izrade tekstilnih predmeta i novih tehnologija, i kao logistički centar. Samo u Kuli na primer, visokoproduktivno poljoprivredno zemljište čini  91% opštinske teritorije, dok bi u Odžacima postojeća proizvodnja poljoprivrednih kultura, kukuruza, šećerne repe, žita, soje i suncokreta, uz realizovane procese ukrupnjavanja poseda i ulaganja u navodnjavanje pružila maksimalne rezultate. Mogućnosti za investicije u su naročito u prehrambenoj industriji, u otvaranju kapaciteta za preradu voća i povrća.

Neke od kompanija koje su do sada prepoznale interes i investirale u ovaj okrug su: Dukat, Calzedonia, Ferrariplast, Tus, Palma, Phiwa Walter Group, Hellenic Sugar, Euro-in, PG Lorenzetti, Orca, Saint Gobain, Anheuser-Bush InBev a potom CVC koji je kupio Apatinsku pivaru, Italsvenska SpA, Holcim i druge.

Prvi Ekonomski forum Bačka 09 će se održati se u Kuli, 27. novembra ove godine. Otvoriće ga Oliver Dulić, Ministar životne sredine i prostornog planiranja uz učešće predstavnika Ministarstva poljoprivrede, velikog broja predstavnika investitora, ambasada, krupnog biznisa, banaka, komora, ekspertsko-razvojnih organizacija i nacionalnih i lokalnih medija.PODACI O FIRMI

Naziv: Bovan Consulting
Adresa: Žorža Klemansoa 13
Grad: Beograd 11000
e-mail: consulting@bovan.eu
Web: www.bovan.eu
Tel: + 381 11 3036 133
Kontakt osoba:
Ime: Maja Barać Stojanović
Funkcija:
Tel: + 381 11 3036 134
e-mail: maja.barac@bovan.eu

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Održan deseti, jubilarni forum za zelene ideje - Trag fondacija proglasila najbolje preduzetničke ideje

Na desetom, jubilarnom Forumu za zelene ideje, koji je organizovala Trag fondacija, proglašene su... Više...

Chase the vision - Četvrti YouthSpeak u Beogradu!

YouthSpeak Forum je projekat u organizaciji AIESEC-a, koji se održava u preko 120 zemalja širom... Više...

Česi i Slovaci preuzeli kruševački "14. oktobar"

Novi vlasnik kruševačkog "14. oktobra", slovačka kompanija "MSM grup", članica "Čehoslovak grup"... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed