Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma: Film i razgovor: Sajmište, istorija jednog logora

Novi Sad, 07. Novembar 2009. PR Objave: Najava -

Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma: Film i razgovor: Sajmište, istorija jednog logora

U ponedeljak, 9.11.2009. u 19h, Povodom obeležavanja 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, Omladinski centar CK13 prikazuje film "Sajmište, istorija jednog logora". Nakon projekcije će biti održan razgovor o filmu sa jednim od režisera filma, Markom Popovićem, i Petrom Atanackovićem, istoričarem.

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima, 9. novembra 1938.godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih ljudi.
Taj događaj, poznatiji kao Kristalna noć, smatra se simboličkim početkom Holokausta, te se u svetu obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

O filmu Sajmište, istorija jednog logora:
Sajmište je priča o jednom sasvim drugačijem vremenu, priča o ljudima kojih više nema, priča o jednom zaboravljenom stratištu.
Uz sasvim nove podatke i tumačenja, svedočenja preživelih svedoka, i do sada nikad viđene arhivske materijale.
Prvi deo filma govori o dva logora za Jevreje u Beogradu i o holokaustu koji su Jevreji doživeli za vreme Drugog svetskog rada u Srbiji.

Nažalost, Srbija je druga zemlja u Evropi u kojoj su pobijeni svi Jevreji koji su bili zatvoreni, oko 83% čitave populacije Jevreja koja je živela u našoj zemlji pre Drugog svetskog rata.
Jedan logor bile su Topovske šupe na Autokomandi, a drugi Staro sajmište.
Topovske šupe su prvi logor koji su nacisti uspostavili u Srbiji, a ime je dobio po mestu na kome su bila stacionirana artiljerijska oruđa Kraljevine Jugoslavije. Postojao je od kraja avgusta do oktobra 1941. godine. Iako su zvanični podaci uništeni, procene govore da je kroz njega prošlo oko 5.000 ljudi. U njega su dovođeni Jevreji i Romi iz Beograda i Banata, odakle su vođeni na streljanje u Kumodraž, Bežaniju, Jajince i na Sajmište.
U Topovskim šupama na Autokomandi pobijeni su svi muškarci Jevrejii…
Logor na Starom sajmištu decembra 1941. godine takođe su osnovali nacisti.
Smešten na levoj obali Save, prekoputa "starog" Beograda, jevrejski logor na Sajmištu (takode poznat kao jevrejski logor Zemun- Judenlager Semlin) bio je jedan od prvih koncentracionih logora u Evropi, namenski izgrađen za internaciju Jevreja.
Od marta do maja 1942. oko 7 000 Jevreja, uglavnom žena, dece i starih (što je približno polovina jevrejske populacije u okupiranoj Srbiji), tu je sistematski ubijano u pokretnoj gasnoj komori dopremljenoj iz Nemačke.

Film se sastoji od svedočenja pukim slučajem preživelih očevidaca, bivših logoraša i logorašica, posebno za potrebe filma snimljenih igranih delova i od arhivske građe među kojom ima materijala koji do sada nikada nije viđen.

Drugi deo filma govori o logoru na Sajmištu posle ubijanja Jevereja.
Nakon što su jevrejski zatočenici ubijeni, Sajmište je pretvoreno u Anhaltelager, prihvatni logor za političke zatvorenike, zarobljene partizane i prinudne radnike, koji su, većinom, dalje transportovani u radne logore širom Trećeg rajha.
Od maja 1942. do jula 1944. 32 000 logoraša (najvećim brojem Srba) prošlo je kroz ovaj logor od čega je 10 600 ili ubijeno ili umrlo od gladi, izrabljivanja i bolesti. Uslovi u logoru bili su jezivi, nije bilo hrane, logoraši su bili primoravani da obavljaju teške i besmislene poslove, čuvari su ih tukli i maltretirali.
Svaki treći logoraš koji je ušao u logor nije iz njega izašao.
Ubrzo posle savezničkog bombardovanja Beograda 1944. godine, u kom je i ovaj logor teško oštećen a veliki broj logoraša poginuo, logor je rasformiran.
Sajmište je bilo najveći koncetracioni logor u okupiranoj Srbiji.

I drugi deo filma se sastoji od svedočenja nekadašnjih logoraša, namenski snimanih igranih delova te arhivskog materijala.PODACI O FIRMI

Naziv: Omladinki centar CK13
Adresa: Vojvode Bojovića 13
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: office@ck13.org
Web: www.ck13.org
Tel: +381 21 4737 600, 601

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Održana tradicionalna premijera animiranih filmova đaka British International School, Beograd

Klub animiranog filma Britanske internacionalne škole - Beograd, postoji već sedam godina. Svake... Više...

Film VIR - premijerno u Sava Centru

Domaći film VIR u režiji Bojana Vuka Kosovčevića, premijerno će biti prikazan 11.11.2012. u... Više...

Galerija FLU pokreće studentski filmski festival

Galerija FLU pokreće studentski filmski festival F1/Festival filmova, videa, animacija studenata... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed