Izložba U slavu akvarela

Beograd, 01. Novembar 2009. PR Objave: Najava -

Izložba U slavu akvarela

Izložba U slavu akvarela se otvara u četvrtak, 5. novembra 2009. u 19 časova u Galeriji "Artium" Biblioteke grada Beograda i trajaće do 18. novembra 2009. godine. Angažovanjem na realizaciji autorskog projekta U slavu akvarela u okviru saradnje sa Nacionalnim muzejom akvarela "Alfredo Guati Roho", Meksiko, od 2002. godine do sada, obuhvaćeno je učešće nekoliko desetina umetnika.

Angažovanjem na realizaciji autorskog projekta "U SLAVU AKVARELA" u okviru saradnje sa Nacionalnim muzejom akvarela "Alfredo Guati Roho", Meksiko, od 2002. godine do sada, obuhvaćeno je učešće po šest umetnika iz Srbije na V, VI, VII i VIII međunarodnom bijenalu akvarela u gradu Meksiku, Prateće izložbe učesnika VI bijenala u muzejima i galerijama pet gradova Srbije, Prateće izložbe učesnika VII bijenala u devet gradova naše zemlje, Gostujuća izložba Muzeja akvarela iz Meksika u šest institucija kulture u Srbiji, gostovanje izložbe 27 slikara iz Srbije u gradovima: Meksiko Sitiju, Toluki i Moreliji, razmenu profesionalnih iskustava i negovanje prijateljskih odnosa.

Nacionalni muzej akvarela "Alfredo Guati Roho" u gradu Meksiku je prva institucija u svetu posvećena isključivo toj vrsti izražavanja. Održavanjem 1. međunarodnog bijenala akvarela 1994, izvanrednom organizacijom narednih i uvođenjem 23. novembra kao međunarodnog dana akvarela, Muzej je stekao svetski ugled.

Na VIII međunarodnom bijenalu akvarela, Meksiko 2008/09. predstavljeni su radovi 6 umetnika iz Srbije različitih poetika i izraza, listom nagrađivanih na izložbama akvarela u zemlji i inostranstvu, zastupljnih u značajnim umetničkim kolekcijama. Isti umetnici, sa drugim radovima, priređuju Prateću izložbu u Beogradu.

Po svojoj specifičnosti tehnika akvarela je najpogodnija za neposredno i neponovljivo ispoljavanje pikturalnih vrednosti. Bilo da se oslanjaju na objektivnu prirodu ili da su proizvod velike promišljenosti i transformacije sažete do apstraktne suštine, izložena dela imaju, suptilnost, izuzetnu atmosferu i lični pečat autora.

Sa zavetnih akvarela Momčila Antonovića blistaju siluete grada na horizontu. Oni su omaž Beogradu, proslavljaju njegovo vaznesenje, poseduju opsednutost mestom, lakoću slikanja i oslobođenost od tla i težine.

Leposava Milošević Sibinović tretira večna pitanja smisla postojanja, zakona etike, duhovnog pročišćenja, grehovne zatvorenosti čoveka i sjaj po meri njegovog prosvetljenja. Dvojnim svojstvom značenjskog i likovnog u delu podržava uzvišene spoznaje.

Radove Jasne Nikolić karakteriše kombinacija linija i ovlaš nanesenih akvarelskih tragova uz postizanje neobične svežine i spontanosti. Veoma slobodan crtež i smisao za detalj doprinose bogatstvu brojnih naslikanih elemenata u raskošnoj celini.

Bojan Otašević se predstavlja za njega karakterističnim skamenjenim, monumentalnim muškim portretom smeštenim u likovno psihološku ravan. Svetlost ga obasjava u dramatičnosti uronjenog u svet misli i osećanja, ostvarenog u kolorističkom sudaru kontrasnih hromatskih mlazeva.

Miloš Sibinović energičnim izlivima postiže ekspresivnost. Punoćom kontrastnih velikih "mrlja" jakog kolorita oplemenjenih i povezanih snopom suptilnih linija afirmiše "Vodoput", postiže poetske i fizičke vrednosti.

Zvonko Tilić koristi primarnu ulogu likovnih elemenata, linije, boje i forme, postiže sugestivan izraz predstavljajući uobičajene teme melanholičnih plaža, brodova, ostrva i obala. Ne interesuju ga perspektiva i iluzija dubine prostora već poetsko-metaforički tretman specifičnog osećanja prolaznosti.

Autori izloženih dela su iskoristili suštinu akvarelističke zavodljive tehnike bliske senzibilitetu sveta za komunikaciju sa njim, ogledanje u slici i kolegijalnom gestu.PODACI O FIRMI

Naziv: ULUS
Adresa: Knez Mihajlova 37
Grad: Beograd 11000
e-mail: ulus.galerija@nadlanu.com
Web: ulus-art.org
Tel: +381-11-2623-128

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Darko Dragičević: Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri figure

Umetničko-istraživački projekat Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri... Više...

14. "Beogradski dani inženjera - EBEC Beograd 2021"

Četrnaestu godinu zaredom, Udruženje studenata tehnike Evrope - Beograd organizuje projekat "Beogradski... Više...

Znaci promene koje SIGN mreža donosi 10 godina na zapadnom Balkanu

Mreža nezavisnih fondacija u jugoistočnoj Evropi (SIGN) proslavila je desetogodišnjicu svog rada... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed