Crteži i grafike Ljube Ivanovića

Gornji Milanovac, 21. Oktobar 2009. PR Objave: Najava -

Crteži i grafike Ljube IvanoviÄa

U četvrtak 22. oktobra u Galeriji muzeja sa početkom u 19 sati biće otvorena izložba crteža i grafika našeg poznatog slikara Ljubomira Ivanovića. Pod nazivom "Fragmenti zaustavljenog vremena" biće predstavljeni radovi znamenitog umetnika koji pripadaju fondu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Izložba će biti otvorena do 13. novembra.

Izložba će, kroz izbor od oko 50 radova iz muzejskog fonda, predstaviti deo bogatog opusa Ljube Ivanovića, izuzetne stvaralačke ličnosti prve polovine 20. veka, koji je svojim umetničkim radom i idejama doprineo da se u našoj zemlji crtež i grafika razviju ravnopravno sa drugim umetničkim disciplinama. Godine 1925. Ivanović je zajedno sa Živoradom Nastasijevićem održao prvu izložbu kod nas na kojoj su predstavljeni isključivo crteži, tako da se ova godina može smatrati kao polazna kada se proučava srpski crtež kao samostalan umetnički medij. Istovremeno, Ivanović je bio i inicijator unapređenja grafičke prakse kod nas, kao jedan od pobornika ideje o realizovanju manifestacije na kojoj bi se izlagali samo grafički radovi, tako da je zahvaljujući između ostalih i njegovom zalaganju 1934. godine održana Prva grafička izložba u Beogradu.

Ivanovićeva dela uglavnom nastaju za vreme njegovih putovanja po našim krajevima, zatim prilikom dva boravka u Parizu 1920. i 1930. godine, a deo radova koji su u tim prilikama nastali objavio je u nekoliko mapa crteža i grafika. Radove je objavljivao i u novinama i časopisima, posebno u Politici, ilustrovao je knjige i knjige putopisa.

Takođe, na svojim putovanjima Ivanović je sakupio bogatu zbirku predmeta umetničkog zanatstva koja se danas čuva u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

U crtežima i grafikama Ljube Ivanovića preovlađuju predeli, istorijski spomenici, pojedinačne građevine ili arhitektonske celine, dok je prisustvo ljudske figure veoma retko, osim u krokijima, kao figure u enterijeru ili u nekoliko portreta. Crteži su ostvareni isključivo u tehnici olovke, dok u grafici primenjuje tehnike drvoreza i linoreza. Ivanovića zanimaju pre svega vrednosti forme, koje definiše naglašenim fiksiranjem svetla, kontrastima svetlo-tamnog, insistirajući na atmosferi i prirodnoj sunčevoj svetlosti.

Delo Ljube Ivanovića je obimno i raznovrsno, ono je prisno vezano za svoje doba, ali predstavlja jedno posebno poglavlje relevantno za srpsku umetnost.

Projekat Muzej u pokretu čine monografske i tematske izložbe sa delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i namenjen je izlaganju u muzejima i ustanovama muzejskog tipa u Srbiji i regionu, u periodu konstrukcije zgrade na Ušću. Ovim projektom MSU održava kontinuitet u reprezentovanju dela iz svojih zbirki, intenzivira saradnju sa relevantnim institucijama i upoznaje širu kulturnu javnost Srbije sa značajnim delima i stvaraocima jugoslovenske umetnosti 20. veka.PODACI O FIRMI

Naziv: Muzej rudničko takovskog kraja
Adresa: Sinđelićeva 7
Grad: Gornji Milanovac 32300
e-mail: muzejgm@nadlanu.com
Web: www.muzejgm.org
Tel: 032/ 713-851

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Darko Dragičević: Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri figure

Umetničko-istraživački projekat Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri... Više...

Znaci promene koje SIGN mreža donosi 10 godina na zapadnom Balkanu

Mreža nezavisnih fondacija u jugoistočnoj Evropi (SIGN) proslavila je desetogodišnjicu svog rada... Više...

Učenici BIS organizovali izuzetno uspešnu godišnju izložbu fotografija

U Britanskoj internacionalnoj školi Klub fotografije postoji već pet godina i mesto je gde učenici... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed