Otvaranje izložbe Ruke grešnih

Beograd, 19. Oktobar 2009. PR Objave: Najava -

Otvaranje izložbe Ruke grešnih

Izložba "Ruke grešnih" Aleksandra Rafajlovića u Blok Gallery na Novom Beogradu otvara se 23. oktobra 2009. godine u 19 h i traje do 4. novembra.

Aleksandar Rafajlović je jedan od najznačajnijih savremenih slikara. Brojne samostalne i grupne izložbe koje su se dešavale u Beogradu, drugim gradovima i u inostranstvu, kao i mnogobrojne nagrade, od kojih valja spomenuti tri na Oktobarskom salonu, nagradu "Politike" iz Fonda "Vladislav Ribnikar" za likovno stvaralaštvo za 2004. god. su posledica vrednog rada i upornog nastojanja umetnika da svojim, likovnim jezikom postavi i odgoneta najvažnija pitanja umetnosti, umetnika, samog života ovde, sada.

Za razliku od prethodnih izložbi na kojima se Aleksandar Rafajlović bavio sopstvenim pozicioniranjem i odnosima na relaciji umetnik-društvo, na izložbi "Ruke grešnih" umetnik postavlja pitanje odnosa zajednice prema vrednostima kulturne baštine, mestom i značajem umetnika i njegovog dela u prošlosti i sadašnjosti.

O Dimitrijevićima-Rafailovićima, čuvenim ikonopiscima iz Bokokotorske slikarske škole, Aleksndrovim precima, koji neprekinutim trajanjem od skoro dva veka i delom koje čini važan segment srpske postvizantijske umetnosti, još uvek ne postoji ozbiljna dokumentacija koja bi usled nedostatka podataka o slikarima i njihovim radovima u vreme kada su nastajala, omogućila nova istaživanja i preciznija tumačenja. Već četiri godine Aleksandar radi na formiranju fotodokumentacije radova jedanaestorice slikara koji čine najdugovečniju porodičnu slikarsku radionicu u Evropi.

Aleksandar Rafajlović deluje po principu "uradi sam". Na izložbi u galeriji "Blok" biće predstavljen deo postojeće dokumentacije: snimljene ikone u riznicama, zbirkama i ikone sa 14. ikonostasa. Arhivu čine  i fotografije fresaka iz crkve Svete Petke u Mrkovima, Svetog Đorđa u Šišićima i Svetog Nikole u Pelinovu.

Ne čekajući da to neko drugi uradi, umetnik će svojim precima ukazati čast i poštovanje darujući svakom od njih ulicu u gradu koji su obeležili svojim prisustvom ili delom.
U kratkom tekstu iz monograije o Georgiju Mitrofanoviću koji je štampan u katalogu izložbe, Zdravko Kajmaković piše o nepovoljnom položaju starih zografa, beležeći da je njihova sposobnost da "živo pišu likove svetih" i njihov talenat smatran božanskim darom kojem oni samo posuđuju svoju "grešnu ruku".

Aleksandar Rafajlović se, naravmo, ne bavi samo starim slikarima. Njegov "uradi sam" problematizuje kako odnos zajednice prema baštini tako i odnos prema savremenim umetnicima. Pozicija današnjih stvaraoca i vrednovanje njihovog dela nije se mnogo promenila. Ignorisanje komunikacije, odsustvo interesovanja za umetnike i marginalno mesto koje ima savremena umetnost u društvu govori  o sistemu u kojem umetnici i dalje svoj posao rade "rukama grešnim".PODACI O FIRMI

Naziv: Blok Galerija
Adresa: Jurija Gagarina 221
Grad: Beograd-Novi Beograd 11000
e-mail: blokgallery@novibeograd.rs
Web: www.arte.rs
Tel: +381 11 21 51 675

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Darko Dragičević: Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri figure

Umetničko-istraživački projekat Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri... Više...

Znaci promene koje SIGN mreža donosi 10 godina na zapadnom Balkanu

Mreža nezavisnih fondacija u jugoistočnoj Evropi (SIGN) proslavila je desetogodišnjicu svog rada... Više...

Učenici BIS organizovali izuzetno uspešnu godišnju izložbu fotografija

U Britanskoj internacionalnoj školi Klub fotografije postoji već pet godina i mesto je gde učenici... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed