Proglašeni dobitnici nagrade Neven i Dobra igračka

Beograd, 09. Oktobar 2009. PR Objave: Saopštenje -

ProglaÅ¡eni dobitnici nagrade Neven i Dobra igraÄka

Moša Odalović,Miroljub Milutinović Brada i Uroš Petrović dobitnici su nagrade "Neven" za najbolju dečju knjigu u 2008.godini. Nagrade se dodeljuju u kategoriji beletristike, ilustracije i popularne nauke. Priznanje Dobra igračka pripalo je proizvođačima "Pertini toys" za igru Naša čula i kompaniji "Pikom" za slagalicu Alfa sedam.

Nagrada "Neven" za beletristiku za 2008. godinu uručena je u Skupštini Beograda, Moši Odaloviću za knjigu "Gde je lampino dete" u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda.

Pesniku Moši Odaloviću nagradu je uručio je proslavljeni pesnik Ljubivoje Ršumović, predsednik organizacije Prijatelji dece Srbije, koja od 1955. godine, dodeljuje to priznanje. Žiri koji je odlučivao o nagradi činili su Vasilije Radikić, Mirjana Bulatović i Dejan Aleksić, a nagradau čine povelja autora Dušana Petričića i novčani iznos. U obrazloženju žirija se navodi da knjiga "Gde je lampino dete" predstavlja krunu stvaralačkog angažmana Moša Odalovića u srpskom pesništvu za najmlađe.

Nagrada "Neven" za ilustraciju uručena je Miroljubu Milutinoviću Bradi za ilustarciju knjige "Odbrana i vojevanje", koju je objavila izdavačka kuća "Kreativni centar".

Predsednik žirija za dodelu nagrade "Neven" za ilustraciju Boban Savić rekao je da je ta knjiga, pred ilustratora stavila čitav niz složenih zahteva koji se tiču strogog poštovanja faktografije i usaglašavanja likovnog rukopisa sa duhom epohe. Prema njegovim rečima, preciznim crtežom i uravnoteženim kolorima, Milutinović slika prohujalo vreme opsada tvrđava, vitezova i mehaničkih borbenih naprava, i on je uspeo da na efektan način oživi prizore srednjevekovnog vojevanja na našim prostorima.

Nagradu "Neven" za popularnu nauku dobio je Uroš Petrović za knjigu "Misterije Ginkove ulice", u izdanju "Lagune" iz Beograda.

Predsednica žirija za dodelu ove nagrade Ana Pešikan rekla je da je Petrovićevo delo, knjiga koja je pitka, koja prija, niz koju čitalac klizi i koja mu otvara apetit za još, i zapravo razvija motivaciju za učenje. Prema njenim rečima, uz malo teksta, i konciznu prezentaciju, u knjizi su izgrađeni likovi i prostor u kome se oni kreću, ali fokus je na
razmišljanju, na mozganju, pažljivom posmatranju i pravilnom zaključivanju.

Nagrada "Neven" uspostavljena je 1955. godine, a kao cilj ima podsticanje stvaralaštva za decu, afirmisanje autora i najuspešnijih ostvarenja za decu.

Priznanje "Dobra igračka" dodeljuje se od 1987. godine sa ciljem da se ukaže na značaj igre i igračke u odrastanju i vaspitanju dece. Ova značajna priznanja svake godine, u okviru obležavanja Dečje nedelje, dodeljuje organizacija "Prijatelji dece Srbije" pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike.PODACI O FIRMI

Naziv: Prijatelji dece Srbije
Adresa: Kosovska 19
Grad: Beograd 11000
Tel: 011 3343-247
Kontakt osoba:
Ime: Vesna Petrović Urošević
Funkcija:
Tel:
e-mail: vesna.petrovic.urosevic@zvezdara.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Još dve nedelje za prijavu za VIRTUS nagradu za filantropiju - Uloga medija je ključna u predstavljanju dobrih dela

Tokom krize izazvane virusom COVID-19, Catalyst Balkans je prikupio podatke po kojima su od marta... Više...

Trag fondacija objavila je konkurs za četrnaestu VIRTUS nagradu za filantropiju

Trag fondacija je objavila početak konkursa za četrnaestu po redu, godišnju VIRTUS nagradu za... Više...

Proglašeni dobitnici trinaeste VIRTUS nagrade za filantropiju - Prepoznati po dobru

Trag fondacija trinaestu godinu zaredom dodelila je VIRTUS nagrade za filantropiju kompanijama, malim... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed