Samostalna izložba PTICE SVET

Beograd, 02. Oktobar 2009. PR Objave: Najava -

Samostalna izložba PTICE SVET

Otvaranje samostalne izložbe: Vladimir Komad, "PTICE SVET" biće održano 2. oktobra 2009. godine u 20 časova. Izložba će biti otvorena do 15. oktobra. Vladimir Komad u našoj sredini deluje pune četiri decenije. Za to vreme izgradio je osobenu likovnu poetiku koja zauzima istaknuto mesto u domaćem umetničkom životu.

U Galeriji ’73  Vladimir Komad izložio je najnoviji ciklus skulptura koji  potvrđuje idiome njegove umetničke fizionomije ali predstavlja i iskorak u donekne drugačiji likovni rukopis, rukopis kojim se ispisuju nove stranice u stvaralaštvu ovog umetnika.

Komadova poetika izgrađena je u domenu figurativne orijentacije koja povremeno prelazi u predele asptraktno-asocijativnog izraza. Ovo opredeljenje svoju potvrdu ima u izloženim radovima kao manifestaciji slobodnog duha autora, koji živi u svetu i za svet plastičnih oblika. Zajednička odrednica za sve eksponate na izložbi je ptica kao lajtmotiv, dok različita likovna rešenja demonstiraju bogatstvo zamisli. Ptica kao simbol duše, transendencije, božanske manifestacije ali i prapočetak života, čoveka i zemlje, dugogodišnja je inspiracija umetnika. Ta reka nadahnuća iznedrila je neograničene mogućnosti preobražaja jer autor svakom delu prilazi kao novom izazovu na koji treba odgovoriti.

Likovna problematika ovih ptica koje ne lete, utemeljena je na diskurzivnom prodoru u njihovu egzistencijalnu bit, interpetiranu kroz naglašenu asocijativnost, koja sintetički zaokružuje celovitost sadržaja i forme, forme i prostora. Skulpture obogaćene različitim prodorima, presecima ili prožimanjima rezultat su delikatne izvedbe ali govore i o nesumljivom osećaju za formu i plastiku uopšte. Heterogene forme različitog gabarita, u manjoj ili većoj meri, obogaćene su reljefnim strukturama, dinamikom oblika, suprostavljanjem volumena, čak i efektnim delovanjem tamno-svetlog, što sagledano u celini govori o bogatom likovnom jeziku Komadovog stila. Kompozicione celine često se sastoje od dva ili više elementa u čijim odnosima se ogleda briga za kompoziciju. Time se otkiva i afinitet umetnika ka prostornom komponovanju ali se može pratiti i dosledno sprovođenje dinamike kao jednog od osnovnih konstitutivnih principa. Većina radova izvedena je u terakoti, materijalu u kojem do punog izražaja dolaze taktilne vrednosti. Uživajući u njegovoj obradi, autor stvara forme raskošne fakture kao metafore nemira kojim se iskazuje primordijalna težnja za slobodom. Komadovo skulptorsko osećanje materijalizovano je u svim aspektima dela, počevši od pažljivog biranja materijala, preko bogatstva oblika i reljefne teksture, studiozne analize formi, proporcionalnog odnosa celine i delova, završno sa nepogrešivom sigurnošću u zanatskom pogledu. Ove vizuelno efektne i kompakatne celine odlikuje doslednost i jedinstvo stila, što se nameće kao primarna odrednica izložbe.PODACI O FIRMI

Naziv: Galerija 73
Adresa: Požeška 83a
Grad: Beograd 11030
e-mail: gallery73@gmail.com
Web: www.galerija73.com
Tel: 011/355.71.42

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Darko Dragičević: Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri figure

Umetničko-istraživački projekat Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri... Više...

Znaci promene koje SIGN mreža donosi 10 godina na zapadnom Balkanu

Mreža nezavisnih fondacija u jugoistočnoj Evropi (SIGN) proslavila je desetogodišnjicu svog rada... Više...

Učenici BIS organizovali izuzetno uspešnu godišnju izložbu fotografija

U Britanskoj internacionalnoj školi Klub fotografije postoji već pet godina i mesto je gde učenici... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed