Stambeni kredit: Kupiti stan po sadašnjim tržišnim uslovima ili ne?

Novi Sad, 29. Septembar 2009. PR Objave: Saopštenje -

Stambeni kredit: Kupiti stan po sadašnjim tržišnim uslovima ili ne?

Portal Banke:online/ pripremio je istraživanje u vezi sa trenutnim tržišnim uslovima za stambene kredite i cene nekretnina: Da li kupiti stan po trenutnim tržišnim uslovima ili ne? Iz baze podataka sa portala Banke:online/ preuzeti su podaci za cene kredita a iz drugih izvora prikupljeni su podaci o cenama stanova kao i cene iznamljivanja stanova koje su trenutno aktuelne za isti tip stanova u istim delovima grada.

Iz baze podataka sa portala Banke:online/ preuzeti su podaci za cene kredita a iz drugih izvora (www.NekretnineSrbije.com/, www.nekretnine-srbija.info/, www.nekretnine-beograd.com/, www.nekretnineusrbiji.com/, imovina.net/) prikupljeni su podaci o cenama stanova kao i cene iznamljivanja stanova koje su trenutno aktuelne za isti tip stanova u istim delovima grada.

Sagledavajući situaciju na tržištu kao i finansijske mogućnosti građana Srbije stambeni krediti su i dalje nepovoljni, a sa druge strane nije isplativo ni plaćati rentu u dužem vremenskom periodu. Prednost kupovine stana je očigledna jer svaki mesec pri uplaćivanju rate kredita pojedinac je bliži trajnom rešenju stambenog pitanja, što pri plaćanju kirije, odnosno rente nije slučaj. I u jednom i u drugam slučaju neminovno je da se za krov nad glavom određeni iznos mora izdvajati mesečno.

Ukoliko se donese odluka o kupovini stana putem kredita u većini primera je trend da taj stan bude što veći, što ne mora značiti da je takva odluka i ispravna. Iz tih razloga najjednostavnije i najispravnije je "uzeti papir i olovku" i izračunati.

Kada su stanovi u gradu u pitanju, možda je bolje zadužiti se i kupiti stan koji je malo dalje od samog centra grada jer su i cene stanova na takvim lokacijama niže. Stanovi u Novom Sadu i Beogradu su za većinu građana skupi ali su zato kuće u okolnim mestima mnogo povoljnije i pristupačnije. U svakom slučaju pri jednostavnoj računici isplativije je kupiti kuću u okolini grada i automobile za sve članove porodice nego jedan stan u većem gradu. Ovo je samo jedan primer rešenja stambenog pitanja za one koji nisu u situaciji da sebi obezbede stambeni kredit od 80.000 evra pa na više. Pri dobroj računici može se izvesti zaključak da je sve bolje od plaćanja kirije u periodu od 30 godina: sredstva koja se izdvajaju za otplatu kredita će možda banci kupiti manju nekretninu ali i vi ćete u ovom slučaju posedovati nekretninu dok sredstva za kiriju završe samo u džepu stanodavca.
Veliki je broj građana koji još uvek imaju strah i ne odlučuju se za stambeni kredit zbog većih kamata u odnosu na kamate koje su bile prošle godine. Međutim, treba uzeti u obzir da su se cene stanova drastično smanjile.

U tabeli u dodatku nalaze se proračuni za kupovinu stana po tržišnim uslovima od pre godinu dana i po tržišnim uslovima koji su važili u junu 2009. Kada se uporedi kupovina stana putem kredita po najpovoljnijim uslovima iz ove i prošle godine, na osnovu datih primera povoljnije je i više se isplati kupiti stan po trenutnim tržišnim uslovima. Treba uzeti u obzir i mogućnost da će nakon finansijske krize banke sniziti kamatne stope što se može iskoristiti za refinansiranje kredita po mnogo povoljnijim uslovima od trenutka kada cene stanova neće pasti u odnosu na postojeće.

Na portalu http://banke.online.rs su Vam u svakom momentu dostupni trenutno aktuelni podaci o kamatnim stopama za stambene kredite kao i ostali podaci za sve bankarske proizvode. Takođe Vam je na raspolaganju i veliki broj različitih kreditnih kalkulatora za izračunavanje Vaših konkretnih potreba.PODACI O FIRMI

Naziv: ONLINE Solutions DOO
Adresa: Dalmatinska 25b
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: office@online.rs
Web: banke.online.rs
Tel: 021/6623-783

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

2019. godina opravdanog optimizma - Rast plata kao deo investicionog ciklusa i poslovne stabilnosti

Rezultati istraživanja, koje je ProCredit banka u saradnji sa istraživačkom agencijom IPSOS Strategic... Više...

Goodyear će u svemirskoj stanici proučavati reakciju materijala

Goodyear namerava da na Međunarodnoj svemirskoj stanici u drugoj polovini ove godine testira reakcije... Više...

Percepcija 2018. kao dobre godine za razvoj MSP sektora - Privrednici u Srbiji optimističniji ove godine

Rezultati istraživanja, koje je ProCredit banka u saradnji sa istraživačkom agencijom GfK sprovela... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed