Otvaranje magistarske izložbe Čovek i njegov prostor

Beograd, 29. Septembar 2009. PR Objave: Najava -

Otvaranje magistarske izložbe Äovek i njegov prostor

Otvaranje magistarske izložbe Čovek i njegov prostor Saše Marjanovića održaće se u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u četvrtak, 1. oktobra 2009. godine u 19 časova. Radovi iz serije "Čovek i njegov prostor" donose specifične prizore iz svakodnevnog života koji problematizuju pitanje čoveka i njegovog prostora. Nastali po ličnim i fotografijama bliskih prijatelja, ovi radovi nose jaku socijalnu poruku koja je dodatno naglašena odsustvom kolorita sa crteža.

Kada je svetska štampa 1909. godine proslavljala osvajanje Severnog pola, jedan njujorški novinar tugovao je u ime čovečanstva jer je upravo bilo izgubljeno poslednje skrovište na planeti. Simbolično u tom trenutku privatni prostor je počeo polako da nestaje, da se sužava, da bi danas bio sveden na retke trenutke koje provodimo sami sa sobom, ali ne više u fizičkom već u mentalnom prostoru.

Radovi iz serije "Čovek i njegov prostor" Saše Marjanovića donose specifične prizore iz svakodnevnog života koji problematizuju pitanje čoveka i njegovog prostora. Nastali po ličnim i fotografijama bliskih prijatelja, ovi radovi nose jaku socijalnu poruku koja je dodatno naglašena odsustvom kolorita sa crteža. Blurovane predstave i gruba zrnasta struktura papira stvaraju specifičan osećaj pomerene realnosti, koja konstantno balansira na granici svakodnevnog i fikcije.

Ovde nije u pitanju banalizacija hladnokrvne percepcije već je jedno krajnje intimno prodiranje u svrsishodnost najdubljih ljudskih osećanja. Bez imalo patetike Saša Marjanović uspeva da veoma svedenim elementima dočara egzistencijalnu dramu. Iako na prvi pogled spontani, njegovi prizori su režirani logikom svakodnevnog života i realnosti. Predmeti koji se pojavljuju na crtežima i platnima su sa jedne strane refleksija popularne kulture i konzumentskog društva, dok sa druge strane veoma precizno određuju i definišu subjekte ispred kojih se nalaze. Flaše i cigarete su uvek ispred odraslih, dok su igračke i sokovi uvek u blizini dece.

Svedenost i minimalizam su potencirani praznim tanjirima, mračnom atmosferom, i likovima koji su zadubljeni u sopstvene male svetove. Na nekoliko crteža nalazi se predstava tetrapaka soka "Life 100%" koja samom svojom pojavom simbolično nadograđuje i pojačava trenutak i osećaj realnosti. Iako je crtež urađen izuzetno realno tako da podseća na fotografiju, on nije sam sebi cilj. Saša neke motive slika iz različitih uglova i perspektiva, kao da želi da sagleda tu malu intimnu pozornicu u njenom potpunom totalitetu. Slično Karavađu, Marjanović osvetljava radnju iz jednog ugla i na taj način dodatno potencira i naglašava teskobu i unutrašnji nemir. 

Prizori sa Marjanovićevih crteža mogu se povezati sa strategijama i taktikama "svakodnevnog života" koje De Serto uvodi kako bi napravio distikciju između institucionalnih struktura moći i malih svakodnevnih praksi koje pojedinci nesvesno koriste kako bi stvorili svoj vlastiti privatni prostor. Saša veoma vešto koristi ove svakodnevne situacije i postupke, transformiše ih i daje im novo značenje. Transformacije kojoj su radnje i subjekti sa njegovih slika podvrgnuti nisu u domenu forme. One se pre svega ogledaju u umetnikovoj sposobnosti sa stvori osobeni privatni prostor za svakog od svojih likova, atmosferu i posebno osećanje kod posmatrača koje daje jednu novu dimenziju radovima. Realnost njegovih predstava sem vizuelnog segmenta imaju i jak emotivni i psihološki momenat. Ova svojevrsna dekonstrukcija realnosti odigrava se kroz najprostije performativne radnje kao što su obedovanje, igre ili čitanje. Ove radnje su takođe i vrsta vizuelne mantre pomoću koje se umetnik vraća u prošlost, evocirajući uspomene na sopstveno detinjstvo.

Često nesvesni svojih postupaka i radnji, njegovi likovi su udubljeni u sopstvene misli i svetove koje stvaraju kao vid bega iz sumorne realnosti. Sami gestovi i situacije kreiraju unutrašnju struktura radova. Njihovi lični mali svetovi i međusobni odnosi su ključ za dešifrovanje ovih radova. Velika ulja na platnu su svojevrsni omaž Hoperu. Javni i privatni prostori su velike pozornice na kojima se odigrava drama svakodnevnog. Ta "beda svakodnevnog života", taj ogoljeni prikaz realnosti i trenutka koji traje čitavu večnost je proces proizvodnje značenja koja definišu našu egzistenciju. Realnost svakodnevnog života tako postaje apsolutni primat i neprikosnoveno merilo današnje kulture.
Šta je danas čovekov privatni prostor? Postoji li uopšte privatni prostor pored tolikog nadzora kojem smo izloženi i iz vazduha i sa zemlje? Tehnološki karakter savremenog globalnog društva ukida privatnost, saosećanje i intimnost. Privatnost se sve više gubi i postaje zaboravljena kategorija. Reality show i dostupnost koju su mobilni telefoni doneli, izbacili su privatnost iz naših života. Ona više ne pripada nama i postoji samo kao bledo sećanje. Privatni i intimni trenuci sve više postaju deo prošlosti koje smo svesni tek ako pogledamo fotografije ili video zapise. Oni tako umesto da memorišu neke trenutke postaju dokumenti, materijani dokazi našeg postojanja.

Saša Marjanović je rođen 1976. godine u Majdanpeku. Fakultet likovnih umetnosti, smer slikarstvo, završio 2004. godine u klasi profesora Gordana Nikolića. Magistarske studije u klasi istog profesora završava ovom izložbom.
Samostalne izložbe:
2004. Galerija Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka
2005. Galerija Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka
2006. Galerija KNU
2009. Galerija FLU (magistarska izložba)
Učestvovao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.PODACI O FIRMI

Naziv: Galerija fakulteta likovnih umetnosti
Adresa: Knez Mihailova 53
Grad: Beograd 11000
e-mail: galerijaflu@flu.bg.ac.rs
Tel: 011/ 2630 635

Više...

Ključne reči

izložba, prostor, covek

POVEZANI SADRŽAJI

Znaci promene koje SIGN mreža donosi 10 godina na zapadnom Balkanu

Mreža nezavisnih fondacija u jugoistočnoj Evropi (SIGN) proslavila je desetogodišnjicu svog rada... Više...

Učenici BIS organizovali izuzetno uspešnu godišnju izložbu fotografija

U Britanskoj internacionalnoj školi Klub fotografije postoji već pet godina i mesto je gde učenici... Više...

Izložba povodom obeležavanja "Nacionalnog dana bez duvana"

Povodom obeležavanja 31. januara, "Nacionalnog dana bez duvana", Institut za javno zdravlje Srbije... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed