Razgovor sa predsednikom Međunarodne biciklističke unije posle kongresa u Luganu

Beograd, 26. Septembar 2009. PR Objave: Saopštenje -

Razgovor sa predsednikom MeÄunarodne biciklistiÄke unije posle kongresa u Luganu

Predsednik Biciklističikog saveza Srbije Dragan Dostanić i generalni sekretar BSS Petar Rokvić, razgovarali su sa reizabranim predsednikom Međunarodne biciklističke unije (UCI) irskim sportskim zvaničnikom Patrikom Mekvejdom, posle kongresa UCI u Luganu u Švajcarskoj na kome mu je poveren još jedan četvorogodišnji mandat.

- Čestitali smo predsedniku Mekvejdu na ponovnom izboru i zahvalili smo se na dosadašnjoj izuzetnoj sradnji i pomoći koju je Međunarodna biciklistička unija pružila Biciklističkom savezu Srbije - istakao je posle razgovora Dragan Dostanić. - Posebno smo zadovoljani zbog pomoći koju nam UCI pruža u školovanju trenera, jer su već dva naša mlada stručnjaka prošla seminare u Biciklističkom centru UCI u Eglu, ali i u stipendiranju mladih biciklista. Naš talentovani takmičar 20 – godišnji Gabor Kasa je već šest meseci stipendista UCI i boravi u centru u Eglu, što je dragocene podrška i obećan nam je i nastavak ove saradnje koja uključuje dolazak trenera za planinski biciklizam i jednog stručnjaka za drumski biciklizam iduće godine u Srbiju, kao i slanje još jednog stipendiste u centar.

Mekvejd, koji je na funkciji predsednika UCI zamenio Holanđanina Verbrugena u Madridu 2005, izabran je aklamacijom jer je bio jedini kandidat. Izabrano je osam članova Izvršnog komiteta UCI. Bilo je deset kandidata, nisu prošli legendarni ruski biciklista Aleksandar Gusjatnikov (bio je član IK u minulom mandatu) i Belgijanac Teo van Dam oko čije su se kandiature lomila koplja. Naime, pravnici UCI su smatrali da je Van Dam, inače kandidat Evropske biciklističke konfederacije (EBK) u sukobu interesa jer je profesionalac u jednom ogranku (Fondacija za marketing i razvoj) Belgijske biciklističke federacije, što je protiv propisa UCI i tvrdili su da ne može da bude kandidovan. Ipak, stavljen je na glasački listić, ali nije izabran (dobio je 17 glasova). Dva delegata Evropske biciklističke konfederacije iz Belgije i Francuske smatrala su da izbori nisu bili fer i napustili su kongres.

Odlučeno je da se drumsko Prvenstvo sveta 2012. održi u Limburgu u Holandiji. Iduće godine Šampionant sveta je u Melburnu, a 2011. domaćin je Danska.

U senci ovih sportsko diplomatskih događaja, protiču pripreme srpskih biciklista za prvi start na drumskom Šampionatu sveta čiji je domaćin gradić Mendrisio, na oko 30 km od Lugana. U subotu 26. septembra u drumskoj trci za vozače do 23 godine startovaće Gabor Kasa, koji je sa takmičarima u eliti Nebojšom Jovanovićem, Žoltom Derom i Esadom Hasanovićem (startuju u nedelju), dobro proučio u prodhodna tri dana stazu.
- Teška je,  jedno je skica na papiru, drugo je u stvarnosti – kaže Kasa, koji je u toku šestomesečnog boravka u trening centru UCI vozio nekoliko puta  na ovoj stazi. – Nema vremena za predah, kao da ste na vrtešci. Nadam se dobrom rezultatu, spremao sam se cele godine za ovo takmičenje...
Selektor Radiša Čubrić je donekle promenio mišljenje o težini staze, naročito pošto je jedan deo prevezao i na biciklu:
- Nema sumnje, staza je primerena šampionatu sveta, teška, i tražiće dobru tehniku vožnje. Vozači do 23 godine voziće preko 180 kilometra, važno je da se mudro rasporedi snaga i tu je Kasina prednost. Iako je mlad, stekao je lepo iskustvo na trkama ove godine.

Švajcarci slave već dva dana veliki trijufm Fabijana Kanćelare u vožnji na hronometar za elitu. Novine su pune opisa senzacionalne trke kada je Kančelara, kao da se radi o solo dolasku na cilj u drumskoj trci, nekoliko stotina metara pre kraja hronometra skoro prestao da okreće pedale i poljupcima je pozdravio publiku, jer je imao ogromnu vremensku zalihu! Jedini je prošao stazu ispod sata, i dokazao da je vrhunski hronometraš: svetske titule 2006. i 2007, olimpijska titula 2008. i ove godine pobede u etapama na hronometar na Turu i Vuelti, gde je nosio i žutu odnosno zlatnu majicu.PODACI O FIRMI

Naziv: Biciklistički savez Srbije
Adresa: Terazije 35
Grad: Beograd 11000
e-mail: office@bss.rs
Web: www.bss.rs
Tel: +381 (0)11 32 34 616

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Sportski Garmin satovi koje koristi vojska SAD na MilitaryShop.rs

Pregledajte u e-trgovini MilitaryShop.rs izbor Garmin sportskih satova, čiji je prvi kupac bila... Više...

Sve spremno za Planet Bike MTB prvenstvo Srbije u Košutnjaku 21. jula

Dokazivali su se na domaćim i međunarodnim megdanima tokom sezone, ali potvrda forme i dominacija... Više...

Tri prva mesta Zorana Živkovića

Zoran Živković, biciklista kragujevačke Ciklomanije, osvojio je čak tri prva mesta na trkama... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed