Skup o poštovanju volje Olje Ivanjicki

Beograd, 24. Septembar 2009. PR Objave: Saopštenje -

Skup o poštovanju volje Olje Ivanjicki

Na Parlamentu kulture posvećenom Olji Ivanjicki, koji je na inicijativu KPZ Srbije, KPZ Beograda, ULUS-a, UKS Srbije i brojnih ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije, prijatelja i poštovalaca Olge Olje Ivanjicki, održanom 23. septembra 2009. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca donet je zaključak o poštovanju izjave volje Olge Olje Ivanjicki.

Na Parlamentu kulture posvećenom Olji Ivanjicki, koji je na inicijativu KPZ Srbije, KPZ Beograda, ULUS-a, UKS Srbije i brojnih ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije, prijatelja i poštovalaca Olge Olje Ivanjicki, održanom 23. septembra 2009. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca donet je sledeći

ZAKLjUČAK
za javnost i nadležne institucije

Upućuje se zahtev svim nadležnim institucijama Republike Srbije i Grada Beograda da se ispoštuje poslednja izjava volje Olge Olje Ivanjicki, koja je preko javnih nastupa Olje Ivanjicki poznata široj javnosti, a koja je izrečena pred svedocima i podnesena u zakonskom roku Sudu u vidu usmenog zaveštanja, a koja glasi:

"Poznato Vam je da sam osnovala Fond Olge Olje Ivanjicki sa namerom da moj Fond brine o mojoj zaostavštini i da radi na osnivanju mog muzeja. Imenovala sam direktora Fonda i članove Upravnog odbora. Kad se vratim iz bolnice sačiniću pismeni testament kojim svu pokretnu imovinu i umetničku zaostavštinu ostavljam svom Fondu na upravljanje i brigu, a ako se ipak dogodi da doktori pogreše ili ne izdržim, pomozite Suzani Spasić i Fondu da rade onako kako smo se dogovorili."

Izjava je sačinjena 14. juna 2009. godine oko 19 časova na Kosančićevom vencu 19, Beograd, u prisustvu četiri svedoka.

Olga Olja Ivanjicki zbog iskustva sa legatima koji propadaju nije želela da ostavi legat Gradu, Republici niti postojećim muzejima. Verovala je jedino u to da samo ako napravi svoj Fond može kao fizičko lice da zaštiti svoju zaostavštinu i omogući da ona jednog dana preraste u Muzej koji bi bio poklon Beogradu i narodu. Olja Ivanjicki, dakle, nije ostavila državi ništa nego svom Fondu koji je dužan da postupa po pravilima i osnivačkom aktu i koji postoji sa krajnjim ciljem osnivanja Muzeja Olge Olje Ivanjicki. Olga Ivanjicki je osnovala i svojeručno potpisala sve akte za osnivanje Fonda u januaru 2007. godine. Fond je registrovan u Ministarstvu kulture i u Prvom opštinskom sudu u Beogradu. Fond je upisan u registar fondova i fondacija i nije brisan iz registra. Fond posluje kao pravno lice i podleže zakonima propisanim za pravna lica.

Fond Olge Olje Ivanjicki je pravno lice koje nikome ništa ne otima nego radi upravo ono zbog čega ga je Olja Ivanjicki i osnovala, a svako diskreditovanje Fonda, ljudi koji su u njemu i onemogućavanje Fondu da radi do kraja ostavinskog postupka upravo diskredituje i ime i delo Olje Ivanjicki.

Na osnovu svega gore navedenog:
ZAHTEVAMO DA SE POSLEDNjA IZJAVA VOLjE VELIKE UMETNICE OLGE OLjE IVANjICKI ISPOŠTUJE U CELINI I DA SE OMOGUĆI FONDU OLGE OLjE IVANjICKI DA NESMETANO RADI NA OČUVANjU IMENA I ZAOSTAVŠTINE NAŠE UMETNICE NA NAČIN KOJI JE ONA SMATRALA JEDINO ISPRAVNIM, SA JEDNIM JEDINIM CILjEM DA SE IZGRADI MUZEJ OLGE OLjE IVANjICKI, KAO POKLON BEOGRADU I SRPSKOM NARODU.

Zaključak su između ostalih potpisali Milovan Vitezović, Srboljub Ignjatović, Ljiljana Bursać, Miodrag Tabački, Silvia Monros Stojaković, Mirko Mrkić, Ivan Perić, Vjera Mujović, Kolja Mićević, Đorđe i Nada Momirović, Nenad Radujević, Višnja Vukotić, Tanja Peternek Aleksić, Vesna Obradović, Ljubinka Mitrović, Moša Todorović i drugi poštovaoci i prijatelji Olje Ivanjicki, njih preko sto, a sakupljanje potpisa traje do 26. septembra 2009. godine.PODACI O FIRMI

Naziv: Fond Olge Olje Ivanjicki
Adresa: Kosancicev venac 19
Grad: Beograd 11000
e-mail: oljafond@gmail.com
Tel: 011 3282 448, 063 363 587

Više...

Ključne reči

Umetnost, olja, ivanjicki, fond, skup, ostavinska

POVEZANI SADRŽAJI

Zašto je umetnost važna za razvoj deteta?

Danas kada obrazovanjem sve više dominiraju tabele na kojima se porede ocene i akademski učinak... Više...

Drugi poziv vojvođanskim lokalnim samoupravama za učešće u programu - "Misli globalno-privlači lokalno"

17. vojvođanskih lokalnih samouprava uskoro će imati kvalitetne PPT prezentacije o svojim potencijalima... Više...

Predstavljanje Vojvodine na svetskom sajmu EXPO 2015.

Danas je počelo dvonedeljno predstavljanje Vojvodine u okviru programa na Nacionalnom paviljonu... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed