ASOCIJACIJA MEDIJA, NUNS I UNS O PREDLOZIMA ZA IZMENE ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU

Beograd, 22. Juli 2009. PR Objave: Saopštenje -

ASOCIJACIJA MEDIJA, NUNS I UNS O PREDLOZIMA ZA IZMENE ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU

Upravni odbor Asocijacije medija zajedno sa predstavnicima Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije razmatrao je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju koji je Vlada Republike Srbije uputila na usvajanje Skupštini. Upravni odbor Asocijacije medija je izdao i sopstveno zvanično saopštenje povodom pomenutog Predloga zakona.

Tim povodom Asocijacija medija, NUNS i UNS saglasni su da bi prenos i raspolaganje pravima na javnom glasilu moralo da bude regulisano saglasno zakonskim odredbama koje se odnose na načelo solidarne odgovornosti saugovarača.

Saglasni su i da visina kazni koje bi se izricale javnim glasilima ne mogu biti vezivane za prihode od prodatog tiraža i oglasnosnog prostora, kao i da uslovna kazna u slučaju prvog prestupa važi za sve prekršaje. Visina kazni takodje ne sme da prelazi zakonski maksimum predvidjen Zakonom o privrednim prestupima i Zakonom o prekršajima.

NUNS, UNS i Asocijacija medija ostaju pri svojim dosadašnjim predlozima i primedbama i pozivaju predlagače i parlamentarne stranke da još jednom razmotre zajedničke predloge, kao i samostalne primedbe asocijacija i udruženja.

Saopštenje upravnog odbora Asocijacije medija

Upravni odbor Asocijacije medija smatra da je neophodno kvalitetnim zakonskim rešenjima što pre urediti medijsko tržište u Srbiji.

Smatramo da zakoni koji se odnose na medije  moraju biti zasnovani na maksimalnom uvažavanju ljudskih prava i integriteta svih građana ali i zaštiti prava na neometano  prikupljanje i distribuciju informacija s ciljem kvalitetnog inforisanja javnosti. Zato zakoni kojima se reguliše medijska scena i poslovanje medijske industrije moraju biti zasnovani na Ustavu i odredabama važećih zakona i uz maksimalno uvažavanje najbolje prakse i zakonskih rešenja primenjenih na najznačajnijim medijskim tržištima Evrope.

Upravni odbor je razmatrao predložene promene Zakona o informisanju i ocenio da pojedine odredbe iz Predloga Zakona mogu da doprinesu neophodnom uređenju tržišta štampanih medija, ali i da se nekim od njih izdavači stavljaju u neravnopravan odnos u odnosu na ostale privredne subjekte. Osnovne primedbe Asocijacije medija odnose se na uvođenje depozita za štampane medije, vezivanje kazni za prodati tiraž i oglasni prostor, kao i na samu visinu kazni.

Upravni odbor Asocijacije medija, uvažavajući potrebu za uvođenjem reda na medijskom tržištu, jednoglasno je odlučio da primedbe na predložena zakonska rešenja uputi Ministarstvu kulture s uverenjem da će one biti prihvaćene.PODACI O FIRMI

Naziv: Asocijacija medija
Adresa: Vasilija Gačeše 9c
Grad: Beograd 11000
e-mail: info@asmedi.org
Web: www.asmedi.org
Tel: +381 11 30 65 545

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

U toku je upis polaznika na svim odsecima Škole za medijske talente

U Školi za medijske talente Balkan media tim u toku je upis nove generacije polaznika na sledećim... Više...

NUNS-ov Twitter intervju: Mediji i korupcija

U sredu, 25.07.2012. od 12 do 14 časova, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) realizovaće... Više...

Promocija dokumentarnog filma o gradjanskom učešću

U okviru kampanje "Take action!", Misija OEBS u Srbiji organizuje promociju dokumentarnog filma o... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed