Strani investitori pozivaju na saradnju

Bečej, 25. Juni 2009. PR Objave: Saopštenje -

Strani investitori pozivaju na saradnju

Na seminaru Strani investitori, domaće sirovine – Razvijanje lanca snabdevanja u Vojvodini, koji je u organizaciji VIP fonda održan 24. juna u Domu Kulture u Bečeju, istaknuta je potreba povezivanja lokalnih proizvođača sirovina sa stranim kompanijama, kao i saradnja opštinskih vlasti i lokalnih proizvođača.

Prema rečima direktora Fonda za podršku investicija u Vojvodini Branislava Bugarskog, prva ideja za organizovanjem seminara nastala je nakon dvomesečnog obilaska VIP-a vojvođanskih opština i razgovora sa više od 80 stranih investitora, tokom kojeg se došlo do saznanja da neke kompanije iz sektora agribiznisa, zbog problema sa nabavkom domaćih, koriste uvozne sirovine. On ja naveo primer slovenačke kompanije Perutnina Ptuj, koja u Vojvodini posluje od 2008, kada je preuzela Tehnoopremu d.o.o. iz Zrenjanina, Topiko A.D. iz Bačke Topole i otvorila sedište Perutnina Ptuj d.o.o. u Beogradu.

Direktorka ovog preduzeća Hermina Šerona navela je da kompanija, koja sve sirovine nabavlja na domaćem tržištu, ima problem da u Vojvodini obezbedi dovoljan broj tovljenih pilića (brojlera), da im nedostaje 500 000 brojlera u jednom turnusu, pa je pozvala poljoprivredne proizvođače na saradnju. Direktor preduzećaTehnoopreme d.o.o, koje posluje u okviru Perutnine Ptuj, Petar Ćuk, objasnio je da potencijalni kooperanti moraju da obezbede dobro opremljene, izolovane i klimatizovane objekte, površine od 300 do 1000 kvadrata, u koje se brojleri smeštaju na četrdeset dana, kao i da je za izgradnju kompletno opremljenog objekta potrebno oko 150 evra po kvadratu. Jednu farmu, kako to pokazuju primeri u Sloveniji, može da opslužuje jedno domaćinstvo, a u jednom turnusu iz takve farme izađe 35 tona pilića. Prema rečima menadžmenta ovog slovenačkog preduzeća, ukoliko objekat ispunjava sve uslove, oni garantuju otkup svih pilića i kooperantima obezbeđuju najmoderniju opremu i neophodnu pomoć.

Pomoćnik republičkog ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Slobodan Teofanov je naglasio da Ministarstvo podržava ovakve investicije i inicijative, da su za izgradnju ovakvih farmi i slične namene predviđeni povoljni krediti, kao i da lokalne samouprave koje se odluče za ovakvu proizvodnju mogu da računaju na kreditna sredstva „dinar na dinar" .   

 

U radu seminara učestvovali su i menadžer lanca snabdevanja u Fresc&Co, Coca Cola Zoltan Šipoš, kao i direktor proizvodnje u kompaniji Anheuser-Bush inBev, Apatinska pivara. Predstavnik Coca Cole naveo je da ova kompanija mora da uvozi čak 70 odsto sirovog voća i koncentrata, napomenuvši da nabavka jagoda iz Španije staje sedamnaest puta manje. Pored problema nabavke jagoda, jabuka, kajsija, krušaka i drugog voća, problem predstavlja i neujednačen kvalitet, skladištenje, kao i kontinuirano obezbeđivanje staklene ambalaže, čepova i etiketa.

Kada je u pitanju nabavka sirovina za Apatinsku pivaru, Đurić kaže da je ova kompanija 2006. uvozila 31 odsto sitovina, a da danas taj procenat iznosi oko 16 odsto. On je napomenuo da zainteresovani dobavljači, koji prodju selekciju, dobijaju mogućnost da učestvuju i na regionalnim tenderima, kao i da PET platforme i hmelj line 83 odsto potencijala unutar lanca snabdevanja APA.

I na kraju - kako je na samom početku rekao jedan od domaćina skupa, predsednik beočinske opštine Peter Knezi - za strane investitore i za nas u sferi poljoprivrede ovde ima posla, samo nam nadostaju kapital i sive ćelije. Treba da istražimo koje su nam mogućnosti.

 

 

 

 

 PODACI O FIRMI

Naziv: Fond za podršku investicija u Vojvodini - VIP
Adresa: Narodnog fronta 23d
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: office@vip.org.rs
Web: www.vip.org.rs
Tel: 021 472 32 40
Kontakt osoba:
Ime: Vlastimira Stanković-Ruškuc
Funkcija: savetnica za PR
Tel:
e-mail: vlastimira.stankovic@vip.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Poslovni optimizam u Srbiji ohrabruje

Poslovni i investicioni optimizam sa kojim mala i srednja preduzeća u Srbiji, a naročito privrednici... Više...

Drugi poziv vojvođanskim lokalnim samoupravama za učešće u programu - "Misli globalno-privlači lokalno"

17. vojvođanskih lokalnih samouprava uskoro će imati kvalitetne PPT prezentacije o svojim potencijalima... Više...

Predstavljanje Vojvodine na svetskom sajmu EXPO 2015.

Danas je počelo dvonedeljno predstavljanje Vojvodine u okviru programa na Nacionalnom paviljonu... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed