Stefanos Tsivopoulos - The Real. The Story. The Storyteller.

Beograd, 14. Decembar 2008. PR Objave: Najava -

Stefanos Tsivopoulos - The Real. The Story. The Storyteller.

Salon Muzeja savremene umetnosti. Otvaranje izlozbe: Subota, 20. decembar 2008. u 19:00 casova. Izlozba ce biti otvorena do 16. januara 2009.

Priliku da zakljuci 2008. godinu u Salonu MSU dobice Stefanos Tsivopoulos, ciju ce samostalnu izlozbu pratiti obimna publikacija posvecena njegovom radu u poslednjih nekoliko godina. Ona je zamisljena kao neka vrsta dodatnog prostora u kome bi bile predstavljene namere izlozbe, kontekst u kojem su radovi nastajali, kao i relacije njegovog rada s trenutnim debatama koje se ticu reprezentacije istorijskih, politickih i drustvenih tema.

Povod za razmisljanje o samostalnoj izlozbi ovog umetnika u Beogradu bila je produkcija njegove video instalacije Intervju prosle zime u Galeriji-legatu Rodoljuba Čolakovica i Milice Zoric, u kojoj je ucestvovao Muzej savremene umetnosti. Ovaj njegov rad bavi se temama reprezentacije stvarnosti, porekla informacija, kao i nasom mogucnoscu da se, uz pomoc slika, odredimo prema sadrzaju tih informacija. Ili pak obrnuto: da posredstvom informacija klasifikujemo odredjene slike i na taj nacin se odredimo prema njihovom sadrzaju. Video instalacija sastoji se od dve velike projekcije u odvojenim sobama povezanim hodnikom. Projekcije su pozicionirane na takav nacin da stvaraju utisak specificne vrste dijaloga u kojem se ova dva, naizgled indenticna narativa nalaze. Na jednoj projekciji predstavljen je intervju koji je ekipa beogradskog dopisnistva BBC-a uradila sa mladim veteranom nedavnog rata u Bosni, prema njihovim standardima televizijskih intervjua za vesti. Transkript tog intervjua potom je dat jednom reditelju iz Beograda koji ga je adaptirao u vidu scenarija i potom rezirao, tako da je grupa glumaca predstavila necije iskustvo rata i situaciju kada se ona interpretira putem medija. Posetilac na izlozbi moci ce da odabere verziju intervjua koju ce pratiti. Suocen sa izborom između prave ili lazne (odglumljene) verzije necijeg emotivnog iskustva, mozemo li prepoznati koja se od njih zapravo desila? Pored ove video instalacije, na izlozbi ce biti predstavljeni i drugi Tsivopoulosovi radovi, koji analizom uloge pokretnih slika u procesu istorizacije stvaraju jedinstveni narativ, takodje u kombinaciji dokumentarnog materijala s onim koji je naknadno odglumljen i snimljen. Rad Untitled (Remake), za koji je umetnik nedavno dobio nagradu Golden Cube dokumentarnog i video festivala u Kasselu, koristi filmski materijal koji je predstavljao oficijelni metod reprezentacije diktatorskog rezima krajem sezdesetih i pocetkom sedamdesetih godina proslog veka u Grckoj, snimke pripema otvaranja rezimske medijske institucije - Nacionalne grcke televizije, kao i rekonstrukciju postupaka njenih voditelja i tako rekonstruise atmosferu ovog cina.

Kratka biografija umetnika: Stefanos Tsivopoulos (1973) je grcki umetnik koji zivi i radi u Amsterdamu. Nedavno je zavrsio dvogodisnji rezidencijalni program Rijksakademie van beeldenden kunst (Kraljevske akademije lepih umetnosti) u Amsterdamu, kao i rezidencijalni program u Berlinu Project Studio (Fonds BKVB, Berlin). Skorasnje izlozbe: prvi Bijenale u Atini, prvi Bijenale u Solunu, The Deste Foundation, Museum Het Domein, Townhous Gallery (Kairo), Muzej savremene umetnosti (Atina), Trafo Galerija (Budimpesta), Montevideo Arts Institute (Amsterdam), Center Photographique d'Ile-de-France (Pariz), Manifesta Foundation (Amsterdam), Coffee Break Liverpool Biennial, Prva medjunarodna godisnja izlozba savremene umetnosti SPAPORT (Banjaluka). Medju Tsivopoulosove predstojece izlozbe spada i The Greenroom 2 [kustosi Maria Lind i Hito Steyerl, CCs Bard College (Njujork)]. Njegovi radovi nalaze se u brojnim privatnim i muzejskim kolekcijama. Sredinom novembra 2008. dobio je nagradu Festivala video umetnosti i dokumentarnog filma u Kasselu Golden Globe za video instalaciju Untitled (The Remake), koja ce, izmedju ostalih, biti izlozena na izlozbi u Salonu MSU. Projekat je podrzala fondacija Mondrian, Amsterdam.PODACI O FIRMI

Naziv: Muzej savremene umetnosti Beograd
Adresa: Ušće 10, Blok 15
Grad: Beograd-Novi Beograd Ušće 10, Blok 15
e-mail: msub@msub.org.rs
Web: www.msub.org.rs
Tel: + 381 11 3676 288

Više...

Ključne reči

Umetnost, muzej, izložba

POVEZANI SADRŽAJI

Darko Dragičević: Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri figure

Umetničko-istraživački projekat Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri... Više...

Znaci promene koje SIGN mreža donosi 10 godina na zapadnom Balkanu

Mreža nezavisnih fondacija u jugoistočnoj Evropi (SIGN) proslavila je desetogodišnjicu svog rada... Više...

Učenici BIS organizovali izuzetno uspešnu godišnju izložbu fotografija

U Britanskoj internacionalnoj školi Klub fotografije postoji već pet godina i mesto je gde učenici... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed