Adamant - Familija tipografskih pisama u OpenType formatu

Beograd, 07. Oktobar 2009. PR Objave: Najava -

Adamant - Familija tipografskih pisama u OpenType formatu

U ponedeljak, 12. oktobra u 19h u galeriji Grafički kolektiv Vedran Eraković predstaviće svoj magistarski rad, familiju tipografskog pisma Adamant. Izložba će biti otvorena do 17. oktobra 2009. godine.

Fonotovi Adamant su jednostavnih i svedenih oblika i maksimalne čitljivosti, a reč adamant potiče iz starogrčkog jezika i označava čvrstinu, izdržljivost.

Iako su forme pisma u potpunosti podređene njegovoj nameni -  štampa u teškim uslovima novinskog izdavaštva, papir slabijeg kvaliteta - crtež slova je suptilan, a oblici serifa i završetaka zaobljeni, a pismo u konstrukciji čvrsto i jednostavnih oblika, ali umekšanih detalja.

Na izložbi se mogu sagledati likovni kvaliteti pisma, izgled u slogu i oblici slova na uvećanjima pradstavljenim na ovoj izložbi, osobine koje čine ovaj rad dragocenim i funkcionalnim grafičkim alatom. Ipak, tek primenom u savremenim programima za slaganje dolaze do izražaja posebne pogodnosti Adamanta, a konačni rezultat progamiranje u OpenType okruženju, koncipovan je da olakša pristup rafiniranim zahtevima vrhunskog tipografskog oblikovanja.

Na 7.Grifonu 2008. godine, specijalizovanoj manifestaciji na kojoj se valorizuju najbolja autorska dela grafičkih dizajnera, Vedran Eraković je nagrađen za kreaciju fonta Adamant (kategorija tipografsko pismo).

Vedran Eraković (Split, 1980)
Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Bavi se dizajnom tipografskih pisama, grafičkim dizajnom, kaligrafijom, umetničkom grafikom… Asistent art direktora Politike, učestvovao u redizajnu ovog lista. Autor je i komplet ćiriličnih fontova za potrebe redizajna dnevnog lista Sportski žurnal. Učestvovao u izradi vizuelnog identiteta V Međunarodnog salona stripa u Beogradu.PODACI O FIRMI

Naziv: Grafički kolektiv
Adresa: Obilićev venac 27
Grad: Beograd 11000
Web: www.grafickikolektiv.org
Tel: 011.3285.923

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Otvaranje izložbe grafika IDEJE, IDEALI, IDEOLOGIJE

Savremena galerija Zrenjanin poziva u ponedeljak 11.10. 2010. - 19h na otvaranje izložbe grafike... Više...

Izložba grafika Subjektivna opsesija

U ponedeljak, 4. oktobra u 19h otvara se izložba grafika Slobodana Radojkovića pod nazivom Subjektivna... Više...

Majska izložba grafike beogradskog kruga

U ponedeljak, 10. maja u 19h, u Grafičkom kolektivu svečano se otvara Majska izložba grafike beogradskog... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed