Kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih

Beograd, 27. April 2017. PR Objave: Saopštenje -

Kako smanjiti jaz izmeÄu bogatih i siromaÅ¡nih

Na današnjem predstavljanju nove internet platforme za Monitoring socijalne situacije u Srbiji MONS istaknuto je da veliki rast nejednakosti ima negativne posledice po ekonomski rast i stabilnost društva. Anketa o prihodima i uslovima života u Srbiji pokazuje da naša zemlja ima najveću nejednakost u raspodeli dohotka u Evropi u poslednje 3 godine, merenu takozvanim Džini koeficijentom.

Na današnjem predstavljanju nove internet platforme za Monitoring socijalne situacije u Srbiji MONS istaknuto je da veliki rast nejednakosti ima negativne posledice po ekonomski rast i stabilnost društva. Anketa o prihodima i uslovima života u Srbiji pokazuje da naša zemlja ima najveću nejednakost u raspodeli dohotka u Evropi u poslednje 3 godine, merenu takozvanim Džini koeficijentom. Dodatno, u Srbiji 20% stanovništva sa najvišim dohotkom zarađuje čak 9 puta više od 20% najsiromašnijih i da je taj raspon najveći u Evropi.

Prema rečima Jelene Žarković Rakić, direktorke Fondacije za razvoj ekonomske nauke FREN i profesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu, nejednakost, kao i holesterol, može biti dobra i loša. Prisustvo „dobre" nejednakosti znači da je razlika u visini dohotka između pojedinaca posledica njihovog različitog truda, rada i zalaganja. U uslovima „loše" nejednakosti, nejednakost u dohotku je posledica nepostojanja jednakih šansi za sve u društvu da ostvare svoj pun potencijal, što umanjuje mogućnost društva za stvaranje visokog nacionalnog dohotka - istakla je prof. Žarković Rakić.

Da je visoka nejednakost loša za ekonomski rast i njegovu održivost, pokazuju i istraživanja Međunarodnog monetarnog fonda i OECD-a. Pored toga, stanovnici zemalja koje imaju najmanje izražene nejednakosti, poput Norveške, Islanda, Švedske, Danske i Holandije, iskazuju i najveće zadovoljstvo svojim životom. Nejednakost koja raste u dužem vremenskom periodu, kao što se to dešava poslednje tri decenije u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, dovodi do socijalnih i političkih problema i promena, što se moglo videti u nedavnim iznenađujućim pobedama Bregzit opcije i Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

I pored visoke nejednakosti u raspodeli dohotka u Srbiji, ova tema nije bila prioritetna za donosioce odluka. Kako pokazuje MONS platforma, osnovni uzroci visoke dohodne nejednakosti u Srbiji su nizak obim i kvalitet zaposlenosti, obrazovni sistem koji ne uspeva da poništi efekte socio-ekonomskih nejednakosti, i koji ih, štaviše, u nekim segmentima i produbljuje, neadekvatna poreska i socijalna politika. Na pitanje kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih koji koči razvoj Srbije, MONS autori predlažu unapređenje politika koje doprinose većoj zapošljivosti, poput politike obrazovanja, celoživotnog učenja kao i aktivne politike zapošljavanja. Pored toga, progresivnije oporezivanje dohotka i bolja podrška siromašnim građanima trebalo bi da smanje jaz u dohotku između najbogatijih i najsiromašnijih građana. 

Prema rečima Marije Babović, direktorke programa SeConS-a i profesorke Filozofskog fakulteta u Beogradu, FREN i SeConS su novu internet platformu za Monitoring socijalne situacije u Srbiji MONS pokrenuli kako bi omogućili donosiocima odluka, akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i medijima da na jednom mestu prate aktuelne globalne društvene trendove i njihov uticaj na Srbiju. Ove dve organizacije su u protekloj deceniji sprovele brojna istraživanja socio-ekonomskih pitanja u Srbiji i pripremile analize koje su doprinele razvoju nacionalnih strategija i javnih politika. MONS kvartalno predstavlja po jednu socio-ekonomsku temu, koju eksperti iz date oblasti sveobuhvatno analiziraju, koristeći relevantne i pouzdane izvore podataka. MONS će se baviti najznačajnijim društveno-ekonomskim pitanjima u zemlji, kako onim u žiži javnosti, tako i temama koje su trenutno zanemarene. Pokretanje platforme podržao je "PERFORM", projekat Švajcarske agencija za razvoj i saradnju, koji sprovodi organizacija HELVETAS Swiss Intercooperation u partnerstvu sa Univerzitetom u Friburgu.PODACI O FIRMI

Naziv:
Grad:

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Kliping d.o.o. postao član MCA grupe

Preduzeće Pristop Kliping d.o.o. posluje pod novim imenom, Kliping d.o.o, nakon što je postalo... Više...

Značaj monitoringa za unapređenje rada lokalnih samouprava

Seminar Fonda za podršku investicija u Vojvodini pod nazivom "Značaj monitoringa za unapređenje... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed