Zašto je umetnost važna za razvoj deteta?

Čačak, 07. Mart 2016. PR Objave: Saopštenje -

Zašto je umetnost važna za razvoj deteta?

Danas kada obrazovanjem sve više dominiraju tabele na kojima se porede ocene i akademski učinak, umetnost predstavlja jednu od poslednjih oblasti gde je deci dopušteno da isražuju i donose samostalne odluke. Umetničke aktivnosti mogu da pomognu na razne načine - od stimulisanja čula i sticanja samopouzdanja, do razvoja socijalnih sposobnosti, kao i sposobnosti za rešavanje problema.

Danas kada obrazovanjem sve više dominiraju tabele na kojima se porede ocene i akademski učinak, umetnost predstavlja jednu od poslednjih oblasti gde je deci dopušteno da  isražuju i donose samostalne odluke. Umetničke aktivnosti mogu da pomognu na razne načine - od stimulisanja čula i sticanja samopouzdanja, do razvoja socijalnih sposobnosti, kao i sposobnosti za rešavanje problema.

Uz kreativnost do samostalnog razmišljanja

Nametanje modela ili obrasca koji deca moraju da slede dovodi do toga da deca menjaju način razmišljanja i počinju da kopiraju i imitiraju, umesto da razmišljaju. Koncept umetnosti zasnovane na procesu ne sadrži planirani proizvod i ne podrazumeva postojanje uzorka koji treba kopirati - naprotiv, ovakav koncept je spontane i otvorene prirode, sa nedefinisanim krajnjim ishodom. Uz pomoć umetnosti deca uče da razmišljaju i veruju sopstvenoj mašti, ona koriste sopstvene ideje i sama rešavaju probleme.

Direktor predškolske ustanove u Lidsu, Hilari Merta, i njen tim su usvojili čitav niz principa filozofije progresivnog učenja u čijoj su osnovi kreativni projekti. Mnogo drugih profesora i vaspitača usvojili su njenu ideju i počeli su sa primenom metoda progresivnog učenja koje koriste u stvaranju jedinstvenog pristupa umetničkim aktivnostima dece.

5 životnih sposobnosti koje deca uče kroz umetnost

Društvene veštine: Deleći materijale i sarađujući na kreativnim projektima, deca uče da sarađuju sa drugima, pregovaraju i rade kao tim.

Kognitivni razvoj:  Umetnost uči decu kako da samostalno  razmišljaju, od ranog  čulnog ispitivanja (osećaj kada se bojicom prelazi preko površine papira, miris boje) i donošenja odluka, do rešavanja problema (kako spojiti dva materijala).

Samo-izražaj: Kao dragoceno sredstvo komunikacije, umetnost prethodi pisanom i verbalnom izražavanju, omogućujući deci da pripovedaju priče i izraze  svoje misli i osećanja.

Razvoj motornih sposobnosti: Fini pokreti prstiju, šake i zgloba šake koje dete izvodi dok drži bojicu ili četkicu, dok crta, boji ili oblikuje plastelin, pomažu razvoj finih motornih sposobnosti dece.

Inventivnost: Ohrabrujući decu da eksperimentišu i rizikuju isprobavajući novine u toku samog kreativnog procesa, omoućuje im da razviju inventivnost, što je važno za budućnost.  

Izbor umetničkih aktivnosti u kojima dete učestvuje u velikoj meri određuje kvalitet i efekat učenja. Ključ leži u umetničkom postupku sa otvorenim ishodima.

Link: http://pino-toys.rs/kako-umetnost-i-igra-mogu-da-ucine-cuda-za-razvoj-vaseg-deteta/PODACI O FIRMI

Naziv: JAMAX M
Adresa: Bulevar oslobođenja 17
Grad: Čačak 32000
e-mail: office@jamaxm.rs
Web: www.jamaxm.rs
Tel: +381 10 313 777

Više...

Ključne reči

Umetnost, deca, igracke, jamax m, jamax

POVEZANI SADRŽAJI

Uspešna akcija "Baci deset za deset godina" - Građani i kompanije prikupili rukavice za decu iz Svratišta

Inicijativom "Baci deset za deset godina", u organizaciji Trag fondacije, prikupljene su rukavice... Više...

Zašto su igre skrivanja dobre za decu?

Igre skrivanja kod dece razvijaju socijalne sposobnosti, podstiču maštu, razvijaju sposobnost rešavanja... Više...

Zašto su igre skrivanja dobre za decu?

Igre skrivanja kod dece razvijaju socijalne sposobnosti, podstiču maštu, razvijaju sposobnost rešavanja... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed