Kako čovjek balansira Zemljom

Beograd, 27. Juli 2015. PR Objave: Obaveštenje -

Kako Äovjek balansira Zemljom

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria bloger Ivan Radonjić je napisao tekst Kako čovjek balansira Zemljom Siguran sam da ste dosta puta razmišljali kako je nastao svijet, univerzum i priroda koja nas okružuje. Učili su nas raznim teorijama, koje smo prihvatali i odbijali shodno našem razmišljanju odnosno shvatanju stvari. Ako se osvrnete oko sebe vidjećete da gubimo ravnotežu sa životnom sredinom, jer je čovjek svakodnevno narušava.

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria bloger Ivan Radonjić je napisao tekst:

Kako čovjek balansira Zemljom

Siguran sam da ste dosta puta razmišljali kako je nastao svijet, univerzum i priroda koja nas okružuje. Učili su nas raznim teorijama, koje smo prihvatali i odbijali shodno našem razmišljanju odnosno shvatanju stvari. Ako se osvrnete oko sebe vidjećete da gubimo ravnotežu sa životnom sredinom, jer je čovjek svakodnevno narušava.

Čovjek je izgleda biće koje teži destrukciji. Svakom novom destrukcijom stvaramo nešto novo, ali pitanje je da li tim „novim" možemo da održimo prirodni balans. Gradimo zgrade, kule, mostove, fabrike, a prirodi vraćamo vrlo malo. Disbalans koji je postignut između čovjeka i prirode svakodnevno utiče na nas! Možda nismo ni svjesni globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena koje su se desile u svijetu. Mnoge kompanije, pogotovo one kod kojih nije razvijena svijest društveno odgovornom poslovanju nisu svjesne koliko utiču na stvaranje neravnoteže u prirodi ili ne žele da se uključe u kreiranje uslova pogodnih za održavanje balansa sa prirodom.

Čovjek i priroda

Daj čovjeku šumu i napraviće najfinije brvnare, namještaj... Međutim ne razmišljamo o posljedicama koje izaziva čovjekov rad. Sjetimo se samo raznih izliva nafte u morima, koja su za posljedicu imala uginuća hiljada riba i morskih životinja. Na drugoj strani sječa i uništavanje šuma i prašuma, zbog boljitka čovjeka reklo bi se. Kada razmislim, kako može čovjeku biti bolje kada uništava svoj dom? Planetu Zemlju. Ne ramišljamo o tome koliko uzimamo, a koliko dajemo prirodi. Balans gotovo da ne postoji! Dokaz tome su razne suše, poplave, globalno zagrijavanje, pojačana radijacija, zemljotresi...

U svijetu živi više od 7 milijardi ljudi. Procjenjuje se da će do 2050. godine planetu Zemlju naseljavati blizu 10 milijardi ljudi. Ako već sada imamo u nekim djelovima svijeta nedostatak pijaće vode, zamislite kakva će situacija biti za 20-tak godina? Procjenjuje se da će polovina stanovništva do 2030. godine biti pogođena nedostatkom pijaće vode. Svi znamo da voda znači život! Kako ćemo onda živjeti bez „života"? Voda je osnova! A mi smo opet izgubili kompas sa prirodom... Balans ne postoji. Od ukupne površine Zemljeo ko 71% je voda, a milioni ljudi u budućnosti postaće žedni.

Čovjek svojim postupcima kida prirodni lanac, koji je hiljadama godina uspostavljao ravnotežu na Zemlji.

Čovjek i životinje

Volim životinje i svaki put me uhvati jeza kada čujem ili pročitam informaciju da negdje, u nekom rezervatu ili zoo vrtu, živi posljednji primjerak određene vrste koji samo što nije izdahnuo. Tužno! Zapitam se ko je krivac? Pa, čovjek, naravno. Ne umijemo da balansiramo između zadovoljenja svojih potreba, hirova i onoga što radimo prirodi i životinjama. Na stotine životinja koje spadaju u ugrožene vrstečovjek godišnje ubije. Ubijamo ih nemilosrdno da bi čovjek čovjeku pokazao da je moćniji, da bi nosili razna kožna krzna, nakit... Vrijedi li? Uništavajući prirodna staništa životinja suzavamo njihov radijus kretanja i otežavamo opstanak. Sebično, misleći samo na sebe, a nesvjesni posljedica koje izazivamo drugim vrstama.


Ovo je samo deo teksta. Ceo tekst možete pročitati na ivanradonjic.me/life/kako-covjek-balansira-zemljomPODACI O FIRMI

Naziv: Bloggers Network
Adresa: Rajka Mamuzića 6
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed