Konkurs za izlaganje angažovanih umetničkih radova u Uličnoj galeriji

Beograd, 30. Juli 2012. PR Objave: Najava -

Konkurs za izlaganje angažovanih umetniÄkih radova u UliÄnoj galeriji

"Ulična galerija", jedinstveni angažovani umetnički fenomen, poziva talentovane umetnike iz Srbije da dostave radove koji prikazuju potrebu većeg učešća građana u rešavanju problema od opšteg značaja. Do 1. septembra ove godine očekujemo vaše umetničke tvorevine koje ćemo izložiti na specifičan način i o njima povesti društveno-angažovanu diskusiju.

"Ulična galerija", jedinstveni angažovani umetnički fenomen, poziva talentovane umetnike iz Srbije da dostave radove koji prikazuju potrebu većeg učešća građana u rešavanju problema od opšteg značaja. Do 1. septembra ove godine očekujemo vaše umetničke tvorevine koje ćemo izložiti na specifičan način i o njima povesti društveno-angažovanu diskusiju.

Kroz organizaciju osam tematskih izložbi angažovane umetnosti u prostoru "Ulične galerije" u Bezistanu, u Beogradu, pokušati da skrene pažnju javnosti na širok spektar društvenih tema i pitanja u nameri da građanima pruži  mogućnost sagledavanja njihove važnosti. Izožbe će pratiti javne diskusije o adresiranim temama.

Državni, društveno-politički, kulturni diksontinuitet, kao i gubitak vrednosnog sistema ogledan u događajima koji su zadesili Srbiju proteklih decenija proizveli su kolektivnu demotivisanost, razočaranje, apatiju i nezaiteresovanost građana za učešće u oblikovanju svog okruženja i kulturnog identiteta. Paralelno s krizom identiteta koja je u našem društvu prisutna, dolazi i do formiranja negativne slike tog društva.

Zato je u cilju promene negativnih društvenih odnosa i okolnosti  kojih smo svedoci, neophodno angažovanje svih društvenih aktera i polja društvenog života. Veoma je važno omogućiti učešće građana u datim procesima, jer to pruža mogućnosti da se upoznamo sa savremenim kulturnim i društvenim identitetom, ali i da doprinesemo redefinisanju aktulenih odrednica. 

S obzirom da je kulturni identitet društveni konstrukt koji je zavisan od različitih faktora i okolnosti, on se iznova menja i generiše. Iz tog razloga  javni dijalog i kritičko preispitivanje faktora u formiranju tog identiteta treba da obuhvati odnos prema okruženju, društvenim akterima, drugim kulturama, viđenje i percepciju drugih. 

Ovu fazu realizacije projekta Ulične galerije finansira USAID kroz program "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva" kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

Pozivamo autore/ke da dostave predlog izložbe (devet do osamnaest radova) koja se sastoji od devet izložbenih celina dimenzija 1x1.4m. U obzir dolaze radovi u digitalnom formatu: fotografije, digitalne kompozicije, ilustracije, strip, kolaž i sl.
Potrebno je da se radovi bave nekom od  navedenih tema, za koje smatramo da su ignorisane i nedovoljno vidljive u javnosti:

1.    Rodna ravnopravnost 
2.    Mladi – potrebe i problemi
3.    Raseljena lica i azilanti
4.    Izazovi trećeg životnog doba
5.    Osobe sa posebnim potrebama
6.    Prava životinja
7.    Radnička borba i prava radnika
8.    Pravo na javni prostor 
 
Konkurs je otvoren do 01.09.2012. godine, a Ulična galerija obezbeđuje produkciju radova i celokupnu organizaciju izložbe. Žiriranje vrši umetnički savet galerije.

Pri izboru izložbi uzeće se u obzir:
1.    Angažovani karakter radova kojim umetnik doprinosi aktuelizaciji, problematizaciji, tematizaciji nekog društveno relevantnog pitanja, teme.
2.    Konceptualna zasnovanost izložbe
3.    Umetnička vrednost radova.
4.    Uvođenje novih tema u fokus društva. Ukazivanje na probleme koji nisu do sada dovoljno ili na pravi način prepoznati kao relevantni u javnosti.

Konkursna prijava, koja se šalje na office@mikroart.rs, treba da sadrži radove u digitalnom obliku u maloj rezoluciji, biografiju i umetničku izjavu (opis i jasno obrazloženje koncepta izložbe).

Kontakt za sva dopunska pitanja:
e: office@mikroart.rs
f: www.facebook.com/UlicnaGalerijaPODACI O FIRMI

Naziv: Kontakta - Agencija za odnose s javnošću
Grad: Beograd 11000

Više...

Ključne reči

konkurs, ulicna galerija

POVEZANI SADRŽAJI

Proglašeni dobitnici trinaeste VIRTUS nagrade za filantropiju - Prepoznati po dobru

Trag fondacija trinaestu godinu zaredom dodelila je VIRTUS nagrade za filantropiju kompanijama, malim... Više...

Otvoren konkurs za trinaestu VIRTUS nagradu za filantropiju

Trag fondacija objavljuje početak konkursa za trinaestu VIRTUS nagradu za filantropiju. Cilj ove... Više...

EKO Serbia nastavlja da stipendira postdiplomske studije u Grčkoj

Poslovna Grupacija Hellenic Petroleum, čija je članica EKO Serbia, raspisala je treću godinu za... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed