Turneja Društvenog Preduzetništva u Beogradu

Beograd, 01. Novembar 2010. PR Objave: Saopštenje -

Turneja Društvenog Preduzetništva u Beogradu

Turneja Društvenog Preduzetništva u Beogradu. Dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed Junus: "Društveno preduzetništvo je početak novog pokreta s ciljem iskorenjivanja siromaštva u centralnoj i istočnoj Evropi"

Turneja Društvenog Preduzetništva u Beogradu. Dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed Junus: "Društveno preduzetništvo je početak novog pokreta s ciljem iskorenjivanja siromaštva u centralnoj i istočnoj Evropi"

- Društveno preduzetništvo: biznis model koji pronalazi rešenja za društvene probleme; poslovanje koje čini dobra dela.

- Dobitnik Nobelove nagrade za mir, Prof. Muhamed Junus, predstavio je u Beogradu državnim zvaničnicima, vodećim predstavnicima poslovne zajednice, kulturnog i društvenog života koncept društvenog preduzetništva koji je razvio.

- Erste Grupa je namenila 10 miliona EUR za podršku inicijativama društvenog preduzetništva u regionu; Erste Bank a.d. Novi Sad će tokom naredne godine raditi na edukaciji, informisanju i stvaranju mogućnosti za finansiranje društvenih preduzetnika u Srbiji.

Društveno preduzetništvo je poslovni model koji je razvio dobitnik Nobelove nagrade za mir u 2006. godini, Prof. Muhamed Junus. Koncept društvenog preduzetništva podrazumeva pokretanje biznisa radi rešavanja određenog društvenog problema, a dobit se u celosti reinvestira sa ciljem daljeg razvoja poslovanja. Pomenuti koncept poseduje veliki potencijal da poboljša uslove života marginalizovanih društvenih grupa i na pozitivan način oblikuje buđenje svesti i neophodne promene u svakom društvu.  

Turneja Društvenog Preduzetništva 2010, koja se održava u Evropskoj godini suzbijanja siromaštva i društvene isključenosti, promoviše održive inicijative društvenog preduzetništva. Turneja traje od maja 2010. i pored Beograda uključuje ukupno šest gradova iz zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Inicijatori i organizatori turneje su ERSTE Fondacija, Erste Grupa, good.bee, Ministarstvo rada, socijalnih pitanja i zaštite potrošača Austrije i Gramen kreativna laboratorija, pod pokroviteljstvom Prof. Muhameda Junusa. U Srbiji se Turneja realizuje u partnerstvu sa Kabinetom potpredsednika Vlade Republike Srbije za evropske integracije, Božidara Đelića i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

U okviru Turneje Društvenog Preduzetništva 2010, 30. oktobra u Beogradu, Prof. Muhamed Junus je razgovarao sa predstavnicima državne uprave, poslovne zajednice, kulturnih institucija, civilnog sektora i studenata, sa ciljem razvijanja ideja i modela za rešavanje specifičnih društvenih problema. Održana je i radionica sa studentima i preduzetnicima na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

"Turneja Društvenog Preduzetništva 2010 treba da podstakne stvaranje novih društvenih preduzeća. To nije samo značajan korak ka društvenoj jednakosti i stabilnosti u Evropi, već i doprinos našoj borbi za iskorenjivanje siromaštva u svetu do 2030. Turneja Društvenog Preduzetništva predstavlja početak sveobuhvatne inicijative koja ima za cilj iskorenjivanje siromaštva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi", rekao je Prof. Muhamed Junus.

Erste Grupa je objavila da će izdvojiti 10 miliona evra za finansiranje projekata društvenog preduzetništva u zemljama srednje i jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju. Celokupnim procesom će rukovoditi good.bee, organizacija za mikro-bankarstvo koju su zajednički osnovali ERSTE Fondacija i Erste Grupa. Ova linija finansiranja je formirana sa osnovnim ciljem da se bankarski proizvodi učine dostupnim svima, što trenutno nije slučaj.

"U srednjoj i jugoistočnoj Evropi još uvek postoji navika da se od države očekuje rešavanje društvenih problema. Razvojem koncepta društvenog preduzetništva moguće je napraviti most od privatnog sektora ka građanskom društvu. Imamo puno poverenja u potencijal ovog regiona. Stoga smo odlučili da damo dodatni impuls njegovom razvoju, stavljajući na raspolaganje budžet od 10 miliona evra za finansiranje društveno preduzetničkih inicijativa u ovim zemljama", rekao je  Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG.
 
"Erste Bank a.d. Novi Sad želi da doprinese implementaciji koncepta društvenog preduzetništva u Srbiji. Želimo da ostvarimo partnerstvo sa ljudima koji imaju dobre ideje i širu svest, a zainteresovani su da u Srbiji razviju održiv biznis koji se bavi rešavanjem određenog društvenog problema. Konkretno, tokom naredne godine ćemo raditi na edukaciji, informisanju i drugim vidovima podrške potencijalnim društvenim preduzetnicima, a u zavisnosti od interesovanja i spremnosti na ovaj vid poslovanja, finansirati najkvalitetnije projekte. Za sledeću godinu cilj nam je da identifikujemo nekoliko inicijativa koje ćemo u budućnosti na sve moguće načine podržati da porastu i opstanu", izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

Sve informacije o Turneji Društvenog Preduzetništva 2010 mogu se naći na web sajtu: www.socialbusinesstour.comPODACI O FIRMI

Naziv: Erste Bank a.d. Novi Sad
Adresa: Bulevar Milutina Milankovića 11b
Grad: Beograd-Novi Beograd 11070
Web: www.erstebank.rs
Tel: +381 (0) 11 201 5010

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Erste volonteri na Beogradskom Festivalu cveća

Zaposleni Erste Banke pomažu zdrav i kreativan razvoj dece i poklanjaju 1000 sadnica čuvarkuća... Više...

Erste Banka i BCIF sedmu godinu zaredom raspisuju konkurs za program donacija "Centrifuga"

Do sada podržano 42 projekta iz 25 gradova Srbije. Prvi put raspisan konkurs za Centrifugu+. Dosadašnje... Više...

Početak javnog glasanja Kluba SUPERSTE

Startovalo glasanje putem SMS poruka i preko web portala www.superste.net za nagrade javnosti konkursa... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed